Labdarúgás

2024.06.14. 09:25

Európa-bajnokság - Meglepetést vár a magyar csapattól az ETO egykori támadója + videó

A győri Priskin Tamás a 2016-os Eb-n volt tagja a nemzeti együttesnek, napjainkban is szívesen emlékezik azokra a mérkőzésekre. A Németország–Skócia találkozóval Münchenben pénteken megkezdődik az idei Európa-bajnokság. A magyar csapat szombaton Svájc ellen játszik.

Papp Győző

Priskin Tamás jó szívvel emlékezik a nyolc évvel ezelőtti Európa-bajnokságra, és most nagyon szurkol a magyar csapatnak.

A Németország–Skócia nyitómérkőzéssel Münchenben ma megkezdődik az idei Európa-bajnokság. A magyar csapat szombaton Svájc ellen kezdi meg a sorozatot. A győri Priskin Tamás a 2016-os Eb-n volt tagja a nemzeti együttesnek. Napjainkban is szívesen emlékezik azokra a mérkőzésekre. 

Európa-bajnokság
Európa-bajnokság, 2016: a Magyarország-Belgium meccs után balról: Nemanja Nikolics, Priskin Tamás és Juhász Roland. Fotó: Hegedüs Gábor/Nemzeti  Sport

– Tudtuk, hogy az osztrákok nagy mellénnyel állnak ki ellenünk, akárcsak előtte a norvégok, és mi ezt ki akartuk használni. A sógorok azt gondolták, mi vagyunk a csoport leggyengébb csapata, bennünket meg lehet verni. Mi pedig azt, ha Ausztriát legyőzzük, és esetleg több pontot nem is szerzünk, csoportharmadikként továbbjuthatunk. Így álltunk bele a meccsbe, és szerencsére minden nagyon jól alakult. Szalai Ádám góljával megszereztük a vezetést, én hét perccel később léptem pályára. Nem sokkal a meccs vége előtt hosszú indításom után Stieber Zoli átemelős találata biztosította be a győzelmet. Ez a teljesítmény, ez a remek győzelem nagy lökést adott nekünk a folytatásra. Megnőtt az önbizalmunk, és ez elég sokáig kitartott – eleveníti fel a bemutatkozást, majd így folytatja: – Izland ellen nehéz meccs volt, fizikálisan erős volt a skandináv csapat. Az orosz bíró jóvoltából kaptak egy kamu tizenegyest, azt berúgták, azzal vezettek. A hajrában sikerült begyötörni a kapuba a labdát, és még ha öngóllal is, de egyenlítettünk. Ez a pont azt jelentette, hogy mi már tuti továbbjutók voltunk és kényelmes helyzetből várhattuk a portugálok elleni összecsapást. Nekik viszont volt veszítenivalójuk, hiszen mindenképpen legalább ikszelniük kellett velünk ahhoz, hogy ne essenek ki. Ezt a meccset a kispadról néztem végig. Három-háromnál Ronaldo oda is szólt Dzsudzsáknak, hogy passzolgassunk, ne csináljunk semmi extrát, csak menjen le a kilencven perc. A csapatunk azonban nagyszerűen játszott, közel voltunk az újabb diadalhoz. A hajrában Elek Ákos kiugrott, és nagy helyzetben a kapufára rúgta a labdát. Ennyin múlt, hogy a portugálok nem estek ki, két héttel később pedig megnyerték az Európa-bajnokságot. Aztán jöttek a belgák, ám nekünk abban a pillanatban nagy falatnak bizonyultak. Óriási pluszt adott számunkra a szurkolás: a magyar tábor volt a legjobb az összes között, és ezt minden elfogultság nélkül állíthatom. Olyan érzésem volt, mintha hazai környezetben játszottunk volna. Vitathatatlanul az Eb volt a csúcspont a pályafutásomban, és nagyjából a hattyúdalom is a válogatottban. 

A mostani Európa-bajnokság nagy feladatnak ígérkezik 

a magyar csapat számára, de Priskin Tamás optimistán tekint a mieink szereplése elé. 
– Nagyon bízom a magyar válogatottban – szögezi le az egykori támadó. – Kis szerencsével mi lehetünk az Eb meglepetéscsapata, hasonlóan ahhoz, mint ahogy 2004-ben a görögök voltak. A Svájc elleni nyitómeccstől tartok a legjobban. Erős ellenfélnek tartom, egy esetleges három pont azonban nagy lendületet adhatna a folytatásra. A németek hazai pályán játszanak, a legutóbbi Európa-bajnokságon azonban hasonló körülmények között már majdnem megtréfáltuk őket, csak a hajrában harcolták ki az ikszet ellenünk. A skótok játékfelfogása nagyban hasonlít az írekére, akikkel nemrégiben találkoztunk. Bízom benne, mire a harmadik meccsre kerül sor, mi már biztos továbbjutók leszünk a csoportból. Egységesnek és szervezettnek látom a válogatottunkat, és ez Marco Rossi szövetségi kapitány munkáját dicséri. 

Marco Rossi szövetségi kapitány. Fotó: origo.hu

Az Európa-bajnoki cím megszerzésére leginkább Franciaországot és Angliát tartja esélyesnek. 
– A magam részéről a franciákat tartom a favoritnak, remek játékosaik vannak, akik jó futballra képesek – folytatja Priskin Tamás. – Az angolok is bizakodók és magabiztosak. Príma csapatuk van. Gareth Southgate szövetségi kapitány úgy fogalmazott: az Eb után lemond, ha nem ők szerzik meg az aranyérmet. Nekem persze a magyar válogatott mellett vannak a gondolataim. Az utolsó selejtező meccs után Szoboszlai Dominik kinyilatkoztatta a szurkolóknak: az Eb-n szeretnének maradandót alkotni. Remélem, sikerül nekik! 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!