Hirdetés

2024.07.13. 08:00

A számítógép szindróma is támadja a szemünket

Az úgynevezett számítógép szindróma napjaink szembetegsége, amely egyre gyakoribb, mivel a digitális képernyők – a telefonok, laptopok és tévék – megszakítás nélküli, hosszan tartó használata okozza.

PR cikk

Forrás: Shutterstock

A digitális eszközök által kibocsátott kék fény (rövid hullámhosszú, nagy energiájú fény) különösen ártalmas lehet. Ha órákat töltünk képernyőre tapadva, könnyen megerőltethetjük a szemünket, a folyamatos fókuszálás és a képernyők vibrálása ugyanis megterheli a szemizmokat. A digitális szemterhelés fejfájás, szemszárazság, homályos vagy kettős látás formájában jelentkezhet, de akár fényérzékenység is előfordulhat. A tünetek már két órányi képernyő-használat után jelentkezhetnek.

Hogyan vigyázhatunk látásunkra?

Szabályozzuk a képernyő előtt töltött időt! Szemük tehermentesítésére alkalmazzuk a 20-20-20 szabályt. Vagyis 20 percenként, kb. 20 másodpercig fókuszáljunk egy olyan tárgyra, amely legalább 6 méter (20 láb) távolságra található. 
Fontos a számítógép helyes beállítása is: a monitornak karnyújtásnyira és enyhén lefelé kell állnia az arcunkhoz képest. A számítógép képernyőjének beállításaiban alkalmazzunk kékfényszűrő beállítást! Ügyeljünk a helyes testtartásra, mivel a rossz pozíció hozzájárulhat a szem megerőltetésével járó szemfáradáshoz és fejfájáshoz. Amikor csak lehet, jó fényviszonyok között, lehetőleg természetes fényben, az ablakhoz minél közelebb ülve használjuk a számítógépet. Kerüljük a képernyő közvetlen fényforrás melletti elhelyezését, és használjunk olyan lámpákat, amelyek nem vetnek árnyékot a monitorra.

Megoldások az optikustól

A kékfényszűrős szemüveg hatékony segítséget jelent a képernyőkből áradó látható kék fény káros hatásai ellen, akár dioptria nélküli változatban is. A Trend Optika üzleteiben is elérhető különleges szemüveglencse-bevonat megakadályozza a káros fénysugarak nagy részének bejutását a szembe, így csökkentik a szemfáradtságot és a hosszú távú károsodás kockázatát.  

Ha sokat ülünk képernyő előtt, például számítógéppel dolgozunk, elengedhetetlen a rendszeres szemvizsgálat is; évente legalább egyszer érdemes ellátogatni szemészhez vagy optometristához, hogy időben felismerje az esetleges szemproblémákat, látásromlást. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában