Egy lőszergyárban kezdte meg amerikai látogatását Volodimir Zelenszkij – frissül

943. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az Egyesült Államok hadserege által kiadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Scranton Army Lőszergyárban 2024. szeptember 22-én

Forrás: AFP

Fotó: Deonte Rowell

Cikkünk frissül!

Ukrajna rontott pozícióján a világ legerősebb hadseregeinek listáján

Ukrajna továbbra is a világ húsz legerősebb hadserege között szerepel, de három helyet rontott pozícióján

– szúrta ki a Global Firepower Index friss rangsorát a Kárpáti Igaz Szó. A több mint hatvan szempont alapján összeállított lista alapján Ukrajna idén a 18., miközben Oroszország a 2.

A kárpátaljai magyar lap megjegyzi, az elemzők az ukrán hadsereg erősséget a meglehetősen nagy létszámú seregben és mozgósítási tartalékban látják. Emellett a haderő általános felszereltsége szintén meglehetősen magas színvonalú – bár az nem egyértelmű a kalkulációból, hogy ebbe már mely nyugati fegyvereket számolták bele.

Leggyengébb pontjaként a haditengerészet hiányát, határainak hosszát, valamint az olajtartalékok deficitjét nevezték meg – olvasható a Magyar Nemzet lapszemléjében.

Egy lőszergyárban kezdte meg amerikai látogatását Volodimir Zelenszkij

Pennsylvania állam egyik hadianyaggyártó üzemében tett látogatást Volodimir Zelenszkij vasárnap, ahol az ukrajnai háborúban kritikusan fontos lövedékeket gyártanak.

Az ukrán elnök a hadsereg scrantoni lőszergyárában (Scranton Army Ammunition Plant) tett látogatással kezdte meg az Egyesült Államokban töltött hetét, amelynek során további támogatásokra próbálja ösztönözni Ukrajna nemzetközi partnereit.

Matt Cartwright, a látogatáson jelen lévő demokrata kongresszusi képviselő elmondta, hogy az ukrán elnök köszönetet mondott az eddigi támogatásért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még több lőszerre van szükség.

A scranton-i üzem egyike azon néhány amerikai gyártóhelynek, ahol 155 milliméteres lövedéket állítanak elő. Ilyen lőszereket használnak a nyugati szövetségesek által szállított tarackokban, amelyek lőtávolsága 24-32 kilométer, így a célpontokat viszonylag védett távolságból képesek elérni.

Az Egyesült Államok a háború során eddig már mintegy 3 millió 155 milliméteres lövedéket szállított Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij a hét folyamán részt vesz és beszédet mond az ENSZ Közgyűlésének éves kiemelt ülésén, valamint kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén is ott lesz. A BT tanácskozását az Egyesült Államok kezdeményezésére hívták össze, azon az amerikai felet Antony Blinken külügyminiszter, Oroszországot pedig Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli.

Az ukrán elnök a The New Yorker című lapban vasárnap megjelent interjúban "szörnyű gondolatnak" nevezte azt a lehetőséget, ha Joe Biden amerikai elnök nem állna a háború lezárására kidolgozott "győzelmi terve" mellé. Zelenszkij megfogalmazása szerint "ez azt jelentené, hogy Biden nem akar olyan módon véget vetni a háborúnak, ami Oroszországot fosztja meg a győzelem lehetőségétől". Szerinte ebben az esetben nagyon hosszú és kimerítő háborúra kell számítani, ami rendkívül sok ember halálát okozza, de hozzáfűzte: "Bident semmiért nem tudnám hibáztatni".

Az ukrán politikus a tervek szerint csütörtökön Washingtonba utazik, ahol Joe Biden elnökkel és Kamala Harris alelnök, demokrata elnökjelölttel is találkozik. Értesülések szerint Volodimir Zelenszkij találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel és elnökjelölttel is, de ezt egyelőre nem erősítették meg.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában