Még nincs vége

5 órája

Folytatódik a Vipers-saga – Mégis megmenekül a Győri Audi ETO KC riválisa?

Bár a norvég Vipers kézilabdacsapatának vezetése azt jelentette be, hogy lehúzzák a rolót, mert csődbe ment a klub, most mégis az a hír, hogy megmenekülhet a korábbi háromszoros BL-győztes.

Kisalföld.hu

Lehet, hogy mégsem marad csapat nélkül a volt győri kapus, Katrine Lunde és a többi Vipers-játékos.

Vasárnap este csődbe ment Norvégia (és a világ egyik) legjobb női kézilabdaklubja, a Vipers Kristiansand. A csapat 2018-ban robbant be, amikor véget vetett az akkor 18 éve tartó Larvik-uralomnak. Azóta egyértelműen a legjobbá nőtte ki magát: sorozatban hétszer lett bajnok, hétszer kupagyőztes, 2017/18-ban EHF-kupa finálét játszott, 2021 és 2023 között pedig sorozatban háromszor is megnyerte a Bajnokok Ligáját – kezdte cikkét a daniasport.hu.

Ugyan többször lehetett hallani a pénzügyi problémákról, de miután mindig megoldódott a helyzet, hajlamos lehetett az ember elbagatellizálni.
Akkor is, amikor év elején a játékosok szálltak be a pénzkeresésbe (akkor a klubnak 6 millió norvég koronára volt szüksége), akkor is, amikor a nyáron előbb eladta az orosz Anna Vjahirjevát, és Peter Gitmark, az igazgatótanács elnöke jelezte, újabb 5 millió koronára van szükség azonnal, jövő februárban pedig további hatmillióra.

Aztán múlt kedden jött a drámai bejelentés: péntekig 25 millió koronára van szükség, vagy jön a csőd és a megszűnés.

A norvég lapok hat(!) lehetséges befektetőről írtak, olyan képet is festettek, hogy akár jóval több pénz is összejöhet, mint a várt 25 millió. Ezek után valóban sokkhatásként született meg a vasárnapi közlemény: ennyi volt, a Vipers visszalép mindenhonnan.

„Igazából nem hittem volna, hogy ez megtörténik. Hihetetlenül szomorú ez a kézilabda világa és nem utolsósorban Norvégia kézilabdája számára” – nyilatkozta a norvég Tv2-nek a Sola HK-ban szereplő válogatott szélső, Camilla Herrem.

A TV 2 szakértőjét, az egykori norvég válogatott Gro Hammersenget is érzékenyen érintette a hír.

„Megrendültem! Nagyon együtt érzek a játékosokkal. Szomorú a norvég kézilabdának és minden érintettnek” – mondta.

Ole Gustav Gjekstad, aki három Bajnokok Ligáját nyert a Vipersszel, és aki jelenleg az Odense edzője, de januártól a norvég válogatott szövetségi kapitánya lesz tragikusnak nevezte a helyzetet:

Furcsa érzés látni egy klubot, amely piaci alapú cégből rövid időn belül kolduló társasággá vált.

A Verdens Gang szakírója, Leif Welhaven sem mehetett elé szó nélkül a történtek mellett.

„A legszomorúbb, hogy egy kézilabdaklub kudarcot vallott. Az életben hozott döntéseknek egy-egy ponton következményei vannak. Ezt a beruházást sokáig a sziklának kormányozták a bevétel és a kiadás irreális kezelésével. Igen az ambíciókra, igen az álmokra, igen a nagy víziókra. De a sport nem mentes a gazdasági gravitáció törvénye alól” – írta zaklatott kommentárjában.

A közszolgálati televízió megszólaltatta a korábbi válogatott játékost, Haavard Tvedtent, aki azt mondta, ez az idei év legnagyobb botránya az európai kézilabdában.

A csapatban Jamina Roberts, Carin Strömberg és Nina Koppang személyében három svéd válogatott sztár is játszott, akik így öt héttel az Európa-bajnokság előtt klub nélkül maradtak.

„Ez nem olyan jó érzés – mondta Roberts a Sportbladetnek. – Az időzítés nagyon rossz, és az ember nem akar most megengedni magának egy költözést. Érdeklődés már volt, de semmi konkrétumot nem tudom, hol folytatom.”

Strömberg lehet a legrosszabb lelkiállapotban, hiszen kevesebb, mint három hónapon belül a második klubja ment csődbe: a nyáron éppen emiatt hagyta el a francia Nantes csapatát.

Bekeményítenek a részvényesek

Közben az NRK közszolgálati csatorna azt írta, az ügynek még lehet, nincs vége, a részvényesek ugyanis követelik a Vipers átvételét, és arra kérik az eddigi vezető testületeket, hogy mondjanak le.

„Mi, akik segítettünk a további működés finanszírozásában, most követeljük, hogy továbbra is irányíthassuk a klubot” – mondja Morten Jörgensen, a részvényesek szószólója, aki a vagyonkezelő felé jelezte, hogy vitatják a csődeljárási igényt.

 

Amennyiben az igazgatótanács lemondana, úgy rendkívüli éves közgyűlést hívnának össze az új testületek megválasztása érdekében.

„Így a klubot lehetne úgy működtetni, hogy nem kell a csődbíróságon eljárni. Ha a klub pályázati felhívással fordul a csődbírósághoz, akkor ideiglenes intézkedés iránti kérelem benyújtásával kezdjük. Mindenkinek jól jönne a jogi eljárás elkerülése” – mondta.

Az NRK tudomása szerint a Vipers igazgatótanácsában vannak olyanok, akik nem akarják, hogy Jörgensen csatlakozzon a klubhoz. Közben Peter Gitmark azt kommunikálta, vasárnap még nem volt információjuk arról, hogy a részvényesek hajlandóak lennének átvenni a klubot.

„Hogy reális-e, hogy a testület lemondjon, mások pedig átvegyék és biztosítsák a folyamatos működést? Fel kell mérnünk, hogy ez mit jelent, és a vasárnapi értekezleten alapuló következtetéseket nem lehet azonnal levonni” – mondta.

Jörgensen és mások pénzt akartak beadni a Vipers-mentőakcióba, a testület azonban úgy vélte, hogy összességében nem jönne be elég összeg.

„Sokan voltunk, akik különböző összegeket adtunk fel. Úgy gondoljuk, ezek a folyamatos működést fedeznék. Ezért nagyon meglepődtünk a testület csődbejelentésén. Az edzők és a játékosok támogatnak bennünket, és reméljük, mindenki más, aki szívén viseli a klub sorsát, szintén” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában