Népszerűek

2024.08.27. 09:29

Vívás – Új lehetőségek az új otthonnak köszönhetően – galéria

A Győri Atlétikai Club és az Angels Vívó Sportegyesület együttműködésének köszönhetően szeptembertől új lehetőségek nyílnak a győri vívóéletben. Nagy lépés a a győri vívásban, hogy állandó helyet kaptak az Olimpiai Sportparkban, ahol 15 fixen telepített vívópáston készülnek majd a sportolók.

Szabó Gábor

A szakosztály mindig szívesen fogadja az érdeklődőket, ráadásul azáltal, hogy otthonra találta vívás, újra lehetőség nyílik a paravívók oktatására, és sokkal könnyebbé válik a munka, hiszen az edzésekből nem megy el az idő a terem ki-be rendezésével.

Vívás
Az Olimpiai Sportparkban talált új otthonra a győri vívás.
Fotó: Csapó Balázs

„Az alapelvünk nem változott, mindenkit szeretettel várunk, nemcsak azokat, akik versenyszerűen űznék a sportágat, hanem azt is, aki csak kedvtelésből jönne le hozzánk” – kezdte az Angels Vívó Egyesület alapítója, Bozi István, aki kiemelte: nagyszerű kapcsolatot alakítottak ki a Győri Atlétikai Clubbal.

„Úgy érzem, a kölcsönös együttműködés mindkét fél számára előnyökkel jár” – vélekedett a klubvezető.

A GYAC-ban a szakosztályvezetői feladatokat Mohai-Honvári Réka látja el, aki elmondta: jelenleg öt edzővel dolgoznak, párbajtőrt és kardot oktatnak több csoportban.

„Mondhatjuk, hogy a bázis az OSP-ben lett, emellett azonban az Angels működteti tovább vidéki csoportjait további két edző segítségével. Nem az a célunk, hogy mindenkiből versenyzőt faragjunk, hanem az, hogy mindenki érezze jól magát, szívesen jöjjön. Nagyjából nyolc-kilenc éves korban célszerű elkezdeni a vívást, de azt nem árt hangsúlyozni, hogy az alapok elsajátítása általában fél év, tehát senki ne arra számítson, hogy lejön, és egy-két hét után már ellenféllel vív. Azt is szeretném leszögezni, hogy mivel tudjuk, hogy az alaplépések elsajátítása nem a legizgalmasabb része a vívásnak, igyekszünk olyan játékos, izgalmas formában tanítani ezeket, hogy örömmel jöjjenek a gyerekek. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez nagyon jól működik. Siettetni semmit nem szabad, nyilván előfordult már olyan, hogy valaki három-négy hónap alatt fejlődött annyit, hogy már pástra állhatott, de nem ez a gyakori. A legfontosabb, hogy mindenkinek a saját szintjéhez legyen igazítva a munka, és azt úgy végezze, hogy örömét lelje benne. Az edzőkkel folyamatosan ezen dolgozunk. Nagy hangsúlyt fektetünk az erőnlétre is, illetve a jövőben kiemelten szeretnénk foglalkozni a mentális felkészüléssel is, hiszen a vívás – talán nem túlzás – nyolcvan százalékban fejben dől el” – mondta a szakosztályvezető.

 

Vívás két fegyvernemben

Jelenleg a két fegyvernemben szinte minden korosztályban van versenyzője vagy szabadidős vívója a szakosztálynak.

„Van kapcsolat a Széchenyi István Egyetemmel, bízunk benne, hogy ezzel sikerül esetleg a tehetségesebb versenyzőket megtartani. A lényeg, hogy bárki, aki eljön hozzánk kortól függetlenül, megtalálja a számításait, és valódi közösséghez tartozzon, ahol öröm vívni” – tette hozzá Bozi István, míg Mohai-Honvári Réka azt emelte ki: a régióban és a határon túlra is szeretnének nyitni.

„Az elmúlt években volt példa az együttműködésre az eisenstadti vívókkal, és van érdeklődés máshonnan is. A megyében rajtunk kívül nem sok helyen van vívás, Sopronban, Pannonhalmán és Kapuváron. Bízunk benne, hogy az új, állandó helyen bővül a taglétszámunk, és a távlati tervek között közös edzőtáborozások, esetleg versenyek is szerepelnek” – fogalmazott a szakosztályvezető.

A terem hivatalos átadója szeptember 28-án lesz, az elképzelések szerint a jeles alkalomból olimpikon vívókat szeretne vendégül látni a teremben a GYAC vívószakosztálya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában