Női kosárlabda

2024.07.03. 08:00

Keret – Bemutatta jövő évi csapatát a SERCO UNI Győr, ezek a játékosok öltöznek zöld-fehérbe

A SERCO UNI Győr tavalyi csapatából nyolc játékos maradt a következő szezonra, emellett öten érkeznek a 2024/25-ös évadra. A keret mellett a szakmai stábot is bejelentették a győriek, ebben nincs változás, újabb két évig marad a vezetőedző Cziczás László.

Szabó Gábor

Teljes a SERCO UNI Győr kerete. Marad a magyar mag, így jövőre is zöld-fehérben kezdi meg a szezont Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra, Dombai Réka, Cyesha Goree és Bach Boglárka, míg az U20-as szabályt Gyöngyösi Janka és Molnár Laura duóval oldja meg a legutóbbi két bajnoki kiírásban is ezüstérmes győri gárda. A nyolcadik maradó játékos egy légiós, a tavaly novemberben érkezett, és ponterős játékával, illetve közvetlen személyiségével hamar közönségkedvenccé váló Bridget Carleton is elfogadta a klub hosszabbítási ajánlatát és a WNBA-szezon végeztével ismét Győr felé veszi az irányt.

Keret
A győri keret egyik legnagyobb erőssége továbbra is a kanadai Bridget Carleton lesz.  
Fotó: fiba.basketball/Rébay Viktor

„Sportszakmai és szurkolói szemszögből is hatalmas siker ez, hiszen az előző szezonban nagy szerepe volt BC-nek a döntőbe jutásban, illetve a WNBA-ben is vezérré lépett elő, elég csak a Lynx múlt heti Commissioner Cup-győzelmére gondolni (23/18 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés)” – írja közleményében a SERCO UNI Győr.

A játékosok mellett Cziczás László vezetőedzővel is sikerült megállapodni, aki további két évig irányíthatja a csapatot. Az edzői stábban a tavalyi szezonhoz képest nem lesz változás, továbbra is Fűzy-Antolovics Adél és Léránt Gábor segítik Cziczás munkáját.

Győri keret: távozók és érkezők

A tavalyi csapatból távozott Török Ágnes, a csapatkapitány eligazolását már korábban bejelentették, ahogyan az új állomáshelyét, az NKA Universitas Pécset is. Ugyancsak nem marad Győrben Kristine Anigwe, Destiny Slocum – akivel már az előző szezon hajrájában szerződést bontottak a győriek –, Hegedűs Janka és a fiatal Küllős Kira.

Az érkezők terén elmondható, hogy a magyar magot szerette volna tovább bővíteni a vezetőség. A magyar bajnokságban hosszú évekig meghatározó szerepet betöltő, a tavalyi szezont a török sztárcsapatban, a Mersinben töltő Kiss Virág csatlakozik a klubhoz.

Kiss Virágra a válogatott mellett a győri csapatban is a kulcsember szerepe vár.
Fotó: Árvai Károly

Kiss Virág a 2012/13-as szezonban debütált a magyar élvonalban, Pécsett, ahol két szezont húzott le. Két szezon kihagyás után a Szekszárd együttesében kezdte újra karrierjét, ahol három évet játszott, mielőtt visszatért volna a PEAC-hoz 2020-ban. Tavaly légióskodásra adta a fejét, és a török Mersin játékosa lett. Teljesítményével felkeltette a WNBA-csapatok érdeklődését is, idén részt vett a Los Angeles Sparks táborában is.

Kiss az előző szezonban szépen teljesített a török bajnokságban és az Euroligában is. A bajnokságban 30 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 10,9 pontot, 6,5 lepattanót és 13,1-es VAL mutatót átlagolt. Az Euroligában 19 meccs jutott neki, és átlagban 5,4 pontot, 3,9 lepattanót, 1,2 asszisztot és 6,9-es VAL-t szerzett. A játékos egészen a döntőig menetelt csapatával a török rájátszásban, ahol végül ezüstérmet szerzett a Fenerrel szemben. A magyar válogatottban meghatározó szerepet tölt be évek óta, részese volt a tavalyi történelmi ljubljanai EB szereplésnek (4. hely), illetve a szívszakító olimpiai selejtezőnek is. Ezen a nyáron a 3x3-as válogatottban is szerepel.

"Már a tavalyi szezon előtt is elgondolkodtam a győriek ajánlatán, de végül úgy döntöttem, szeretném magamat kipróbálni külföldön. Sokat fejlődtem és tanultam, de most szükségem van a biztosra, a stabilra, a győri koncepció pedig nagyon szimpatikus volt számomra. Személyes célom, hogy tudásom legjavával segítsem a csapatot, nagy álmom, hogy magyar bajnok legyek, de szerintem nem vagyok ezzel egyedül, hiszen a csapat többsége két év alatt két döntőt játszott, viszont mindkétszer vesztett. Így biztos vagyok benne, hogy mindenki mindent megtesz azért, hogy a két ezüstöt aranyra cserélje. Nem lesz persze könnyű dolgunk. Az Euroligában az lehet a cél, hogy ha selejtezni kell, először is jussunk fel a főtáblára, ha pedig ott vagyunk, minél több meccset nyerjünk. Még egy kis pihenő vár rám, aztán megkezdjük a felkészülést a válogatottal a ruandai vb-selejtezőre. Ez jó alapot adhat a közös munkára. Bízom benne, hogy a folyamatosan gyarapodógyőri nézőszám tovább tud nőni. Magam is tapasztaltam, hogy szurkolótábor is bíztatja a csapatot, többször is átsegítette ez a nehézségeken a lányokat. Izgatottan és motiváltan várom a közös munkát" – mondta Kiss Virág.

„Nemcsak nekem volt régóta vágyam, hogy újra edzője lehessek, hanem a klub is régóta szerette volna soraiban tudni Virágot. Volt szerencsém az utánpótlás válogatottakban és a felnőtt nemzeti csapatban is hosszú-hosszú éveken keresztül együtt dolgozni Virággal, sok szép pillanatot éltünk át közösen, de remélem, a legszebbek még hátra vannak. Mondanom sem kell, nagyon boldog vagyok, hogy ezt az óriási fegyvertényt sikerült a klubvezetőknek véghez vinni, és Virág nálunk kezdi a következő szezonját. Ez hatalmas siker. Személy szerint azt várom majd tőle, hogy a csapatban húzóember és vezér legyen, hiszen ehhez minden adottsága megvan. Mindenben támogatni fogjuk őt, és reméljük, vele még stabilabbak és erősebbek leszünk a következő szezonban” – mondta el Cziczás László Kiss Virág Győrbe szerződtetéséről.

Wentzel Nóra szintén külföldön játszott tavaly, a lengyel Enea Gorzów csapatából érkezik ezüstérmesként a több poszton bevethető játékos.

Wentzel Nóra Lengyelországból tér haza.

A fiatal magyar játékos egy év lengyelországi légióskodás után szerződik haza. Wentzel Nóra karrierje nagy részét – 7 évet – Pécsett töltötte, majd onnan igazolt tavaly Lengyelországba. A játékos 26 mérkőzésen szerepelt, ezeken 9,3 pontot, 2,6 lepattanót, 2,8 asszisztot, 1,6 kiharcolt faultot és 8,7 VAL-t átlagolt. A Gorzów az EuroCup-sorozatban is indult, ahol a legjobb 16 jelentette a végállomást a lengyeleknek. A nyolcaddöntőben hazai pályán 14 pontos vereséget szenvedett a Gorzów, majd idegenben sikerült nyerni, de csak 6 ponttal. Wentzel 10 meccsen lépett pályára az európai másodvonalban, 9 pontot, 3,3 lepattanót, 3,9 asszisztot 1,7 labdaszerzést és 8,7 VAL-t átlagolva.

„Azért döntöttem úgy, hogy Győrbe igazolok, mert itt a csapatnak van esélye az Euroliga-indulásra, és én is szívesen próbálnám ki magamat az európai topligában. Elsőszámú célom, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk mind a hazai bajnokságban, mind a nemzetközi porondon. Egyénileg minden lehetőséget szeretnék megragadni a fejlődésre. A 3x3-as olimpiai selejtező miatt korán vége lett a lengyel bajnokságnak, ahol az előző szezont töltöttem, így szerencsére volt időm kipihenni a mögöttem hagyott idény fáradalmait. A szurkolóknak annyit üzennék, hogy mindent megteszünk majd a sikerért, és igyekszünk mindig a legjobb formánkat nyújtani” – nyilatkozta Wenztel Nóra a Győrbe szerződéséről.

Cziczás László így kommentálta a kosaras érkezését: „Nórival a felnőttválogatottban volt már szerencsém együtt dolgozni. Ami a legjobban megfogott benne, az a mérhetetlen alázata, és hogy hatalmas küzdeni akarást látok benne. A játékos fejlődését régóta figyelemmel követi a klub, és nagy dolognak tartom, hogy sikerült egyéves külföldi kalandja után hazacsábítani. Nóri több poszton bevethető játékos, így erősíteni és bővíteni tudja a következő szezonban a rotációnkat. Nagyon boldog vagyok, hogy őt is a sorainkban tudhatjuk.”

Fiatal, tehetséges magyar irányítóval, Angyal Barbarával is sikerült megegyezni, így a BEAC csapatkapitánya jövőre már zöld-fehérben pattogtat.

Angyal Barbara pályafutásában nagy ugrás a győri szerződés.

A játékos a Csatában debütált a magyar bajnokságban, ahol három idényt húzott le, majd egy évet a BKG csapatánál töltött. Ezután szerződött a BEAC-hoz, ahol az utóbbi szezonban csapatkapitányként segítette az együttest. Mindez a statisztikáiban is látszik, hiszen a 2023/24-es évadban imponáló számokat produkált. Összesen 18 találkozón irányította a fővárosiakat, ezeken átlagban 14,3 pontot, 2,8 lepattanót, 4,9 asszisztot, 1,6 szerzett labdát, 4,6 kiharcolt faultot, és 15,8 VAL-t szerzett. Gólpasszátlagával a bajnokság harmadik legjobbja volt.

„Gyerekkori álmom válik valóra, mivel mindig is euroligás csapatban szerettem volna játszani. Nagyon örülök, hogy mindezt győri színekben tapasztalhatom meg. Mindent meg fogok tenni, hogy a csapat a lehető legjobb eredményeket érje el. Nagyon remélem, hogy hamar be tudok majd illeszkedni a csapatba és a szurkolók szívébe is” – mondta Angyal Barbara

Vele kapcsolatban Cziczás László a következőket mondta el: „Évek óta figyelem a játékát Barbinak, és az látszik, hogy nagyon szépen építgette lépésről lépésre a saját karrierjét. Az volt a koncepciónk erre a szezonra, hogy magyar irányítókkal vágjunk neki az idénynek. Ő ebbe a tervbe szépen beleillett. Ez nyilvánvalóan nagy ugrás a pályafutásában, hogy Győrbe igazol, de úgy gondolom, nem véletlenül kapja meg a lehetőséget. Bízom benne, hogy élni tud majd ezzel az eséllyel, és meg is tudja ugrani ezt a szintet is.”

Két új légiós érkezik csapatunkba a 2024/25-ös idényre. Darcee Garbin neve mindenkinek ismerős lehet, hiszen az utóbbi két szezonban rendre komoly csatákat vívtak a győriek a DVTK együttesével, amelynek meghatározó tagja volt az ausztrál kosárlabdázó.

Darcee Garbint a DVTK-ból jól ismerik Győrben.

Garbin a pályafutása nagy részét hazájában töltötte, ott 2011 és 2022 között hat csapatnál is megfordult, majd a 2022/23-as szezonban került először Európába, Miskolcra, ahol többek között Magyar Kupa bronz- és ezüstérmet, valamint bajnoki bronz- és aranyérmet ünnepelhetett. A DVTK-nál az előző szezonban több légiós volt, mint a szabály engedi, így egy játékosnak mindig ki kellett maradnia a keretből. Garbin így összesen 10 mérkőzésen jutott szóhoz, ezeken 10,1 pontot, 4,1 lepattanót, 0,7 asszisztot, 1,2 szerzett labdát, 1,3 kiharcolt faultot és 10,9 VAL-t átlagolt. Az Euroligában az ausztrál játékos 15 mérkőzésen lépett pályára, itt átlagban 10,5 pontot, 4,3 lepattanót, 1,3 asszisztot, 1 labdaszerzést és 10,5 VAL-t szerzett. A legjobb meccse a negyeddöntőben volt, amikor a Villeneuve ellen 16 pontja mellett 7 lepattanót is szerzett, illetve 4 triplát is berámolt. Az ausztrál válogatottban már 2019 óta szerepel. Három bronzérmet nyert eddig Ázsia bajnokságokon, illetve 2022-ben hazai pályán világbajnoki bronzérmet szerzett. Jelenleg a 2024-es párizsi olimpiai játékokra készül a „kengurukkal”.

„Darcee nyitott könyv volt számunkra, hiszen az egyik legnagyobb riválisunknál, a DVTK-nál játszott az előző szezonokban. Több poszton bevethető, palánk alatt is használható, de körtén kívül is veszélyes játékosról van szó. Jó keze van, és kiváló alapiskolával rendelkezik, hiszen az ausztrál kosárlabda az elithez tartozik. Nem zsákbamacska az ő szerződtetése, mivel jól ismerjük a hazai bajnokságból. Ezért döntöttünk mellette” – jegyezte meg Fűzy András.

Kristine Anigwe távozásával szüksége volt a csapatnak egy magasemberre a palánk alatt, az ő helyére Wentzel Nóra csapattársa, a kiemelkedően lepattanózó lengyel Weronika Telenga érkezik az Enea Gorzów csapatától.

Weronika Telengát az Euroliga-szereplés lehetősége is vonzotta Győrbe.

A 192 centi magas center 2022-ben a Polkowicével lengyel bajnokságot nyert, tavaly a Gorzów együttesével bajnoki ezüstérmes lett. A játékos főleg a palánk alatt mozog otthonosan, ezt a lepattanó átlagai is alátámasztják. Az előző idényben a lengyel bajnokságban 22 mérkőzésen 11,5 pontot, 12,5 lepattanót és 21,8 VAL-t átlagolt. Az EuroCup küzdelmei során 6 találkozón 9,8 pontot, 15,7 lepattanót, 1,8 asszisztot és 22,2 VAL-t szerzett átlagban.

„Nagyon örülök, hogy csatlakozhatok az UNI Győrhöz. Jelenleg a 3x3-as válogatott edzőtáborban készülök, de már alig várom, hogy találkozzak a társakkal és szurkolókkal. Azt remélem, a következő idény sok boldogságot és sikert hoz majd. Hamarosan találkozunk a pályán” – mondta Telenga.

„Elsőszámú célunk az volt, hogy olyan európai játékos érkezzen belső posztra, akinek nincs WNBA érdekeltsége a nyáron. Továbbá tanulva a tavalyi év nehézségeiből, próbáltunk Közép-Kelet Európából származó magasembert keresni, akinek közelebb áll a kultúrája és életvitele a mi szokásainkhoz, ezáltal könnyebben, gyorsabban beilleszkedik a csapatba és klubunkba” – indokolta a választást el Fűzy András elnök, aki általánosságban a keret összetételéről is nyilatkozott.

„Elsőszámú szempontunk a magyar játékosok kimagasló szerepe volt a csapatban. Évek óta próbáljuk a magyar magot fejleszteni, és építeni a csapat gerincét, ez pedig nem változik jövőre sem. A játékosok döntő többsége velünk folytatja a karrierjét. Ehhez a maghoz kellett olyan új embereket találni, akikkel előre tudunk lépni, miközben másokat feljebb tudunk léptetni. Három játékosról beszélünk, akinek van még fejlődési lehetősége: Gyöngyösi Janka, Molnár Laura és Angyal Barbara. Utóbbinak hatalmas kihívás lesz ez, hiszen nemzetközi szinten még nem játszott, de jól ismerem az utánpótlás válogatottakból. Régóta nyomon követtük a teljesítményét. Ami némi pikantéria a jövő évi keretben, hogy eddig az egyes poszton mindig volt légiós, most azonban nem így lesz. Mondhatni, hogy van egy saját nevelésű, tizennégy éves kora óta kisebb megszakításokkal itt játszó, Ruff-Nagy Dóra, aki megkapja a karmesteri pálcát. Ezért is lesz fontos Angyal Barbi szerepe, és ebből indul Wentzel Nóra szerződtetése is. Olyan játékost szerettünk volna ugyanis Török Ági helyére, aki nem feltétlenül a palánk alatt, hanem inkább kívül tud segítségére lenni az irányító játékosnak. Kiss Virág szerződtetése régi szerelem, hiszen nagyon fiatal kora óta szerettem volna, ha közösen dolgozhatnánk. Az élet a legjobb forgatókönyvíró, szokták mondani, mivel amikor a legkevésbé számítottam rá, akkor jött a lehetőség a leigazolására. Nagyon örülök, hogy ilyen minőségű magyar centerrel gazdagodunk. Az Euroliga egyik elit csapatában, a Mersinben játszott és bizonyított, illetve korábban évekig a magyar bajnokság egyik legmeghatározóbb játékosa volt. Mindemellett persze a válogatottban is fontos szereplő. Minden adott arra, hogy vele előre lépjünk. Telenga igazolása is azért jött létre, hogy vele párban, egymást kiegészítve tudnak majd segítségünkre lenni” – kommentálta Fűzy András, az UNI Győr elnöke a keret összetételét, majd hozzátette: jövőre a korábbinál is kiegyenlítettebb bajnokság várható, ráadásul minden bizonnyal ismét 12 csapattal, ami több meccset jelent, ezen felül pedig az Euroliga lebonyolítása is megváltozik. Hogy pontosan hol szerepel majd a nemzetközi kupában a SERCO UNI Győr, az majd az EL július 18-i sorsolásán derül ki.

A SERCO UNI Győr 2024/25-ös kerete

  • Angyal Barbara
  • Ruff-Nagy Dóra
  • Dubei Debóra
  • Dombai Réka
  • Bach Boglárka
  • Bridget Carleton
  • Wentzel Nóra
  • Molnár Laura
  • Darcee Garbin
  • Gyöngyösi Janka
  • Cyesha Goree
  • Kiss Virág
  • Weronika Telenga

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában