Álláspont

2024.06.28. 16:18

Kicsengettek, avagy vége az össznépi matekozásnak, a magyar labdarúgó-válogatott nélkül folytatódik az Európa-bajnokság

Bár a tanév hivatalosan június 21-én lezárult, a labdarúgó Európa-bajnokságnak köszönhetően múlt vasárnaptól szerda késő estig matekórán vett részt az ország nagyobbik fele.

Szabó Gábor

Csoboth gólja előtti pillanatok a skótok ellen – Ettől a pillanattól kezdődött a több napig tartó "országos matekóra".

Miután Csoboth Kevin a 100. percben belőtte a győztes gólt a skótok ellen, elkezdődött az, amiben a magyar szurkolók évtizedek óta a legjobbak, a számolgatás. Egyetemi professzorokat megszégyenítő, sokismeretlenes egyenletek végén aztán odajutottunk, hogy számunkra nem alakult megfelelően a többi eredmény, így a foci Eb nélkülünk folytatódik tovább. Mondhatni, nekünk kicsengettek.

Ki-ki vérmérséklete szerint persze elkezdte keresni a hibát a gyengén játszó angolokban, a már biztos csoportelsőség tudatában felforgatott összeállításban pályára lévő, igencsak alulteljesítő portugálokban, de azért ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy a magyar válogatott volt az, amelyik csak három pontot szerzett mínusz hármas gólkülönbséggel.

A fő probléma számomra egyébként leginkább a lebonyolítás. Eleve nonszensz, hogy nem azonos ellenfelek ellen elért eredmények alapján hasonlítunk össze teljesítményeket. Ha huszonnégy csapat van egy világversenyen, nehéz igazán jó és igazságos rendszert kidolgozni, de nem érzem fairnek, hogy amíg korábban kizárólag a csoportban elért eredményeken múlt a továbbjutás, azaz mindenki kizárólag saját magáért volt felelős, most azon (is) múljon csapatok sorsa, hogy éppen milyen kezdőt állít ki egy másik csoportban szereplő válogatott kapitánya.

Ez már a harmadik ilyen Európa-bajnokság volt. Talán érdemes lenne leszűrni a tanulságokat. Mert az szép dolog, hogy az utolsó három napban is fociláz volt az országban, de azért jobban örült volna mindenki, ha ezt a „lázat” nem az össznépi matekozás okozza...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában