Művelni kell a csodát

2024.09.08. 08:00

A Rábaköz értékei - 10 éves az alkotó- és fejlesztőműhely Páliban

Tíz évvel ezelőtt hozta létre Páliban, szülőfalujában Gecsei Edit a Rábaközi Alkotó-Fejlesztő Műhelyt. A magyartanár, mesterpedagógus, szaktanácsadó, tankönyvíró és taneszközfejlesztő a térség kulturális értékeit igyekszik egybegyűjteni.

Cs. Kovács Attila

Megyesi Johanna ifjú művésznövendék munkáit is bemutatták az alkotóházban. Fotó: Lukácsi Levente

Páliban működik már tíz éve a Rábaközi Alkotó-Fejlesztő Műhely azzal a céllal, hogy továbbadja a térség kulturális értékeit és lehetőséget adjon helyi alkotóknak a bemutatkozásra. Egy ma már nyugdíjas magyartanár, mesterpedagógus, szaktanácsadó, számos tankönyv szerzője, Gecsei Edit hozta létre a műhelyt. „Műveld a csodát, ne magyarázd” – szól a pedagógus Nagy László költőtől vett jelmondata, mely jellemzi egész munkásságát, és igyekszik ma is ennek szellemében felkarolni művészeket, diákokat, a Rábaközt „előrevivő” ügyeket. 

A napokban a tízéves jubi­leumot is megünnepelve a Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társaságával, a Szülőföldünk Honismereti

Egyesülettel, a Bedécs Gyula Baráti Társasággal és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatával együttműködve tartott nyílt napot a Rábaközi Alkotó-Fejlesztő Műhely. 

– „Műveld a csodát, ne magyarázd” – ez az ars poeticám, ezt tekintem küldetésemnek pályafutásom kezdete óta – mutatta be tevékenységét Gecsei Edit.

Gecsei Edit tíz éve működteti az alkotó-fejlesztő műhelyt Páliban. Több évtizedes tapasztalattal dolgozik a Rábaközért. Fotó: Cs. Kovács Attila

– Az alkotó-fejlesztő műhely szülőfalumban és szülőházamban működik, pályázati támogatással sikerült kialakítanom és megvalósítanom. A célom annak a kulturális örökségnek az összegyűjtése, ami a Rábaközben megtalálható. Pedagógusként az is a küldetésem, hogy a gyerekek megtalálják a boldogságukat, és szebb jövőt építhessenek annál, amilyen életük a szüleiknek, nagyszüleiknek van és volt. Az évek során rájöttem, hogy tulajdonképpen a diákjaink nem ismerik a helyet, ahol élnek. Csak praktikus szempontok szerint ismerik. Ekkor kezdtem kutatásba, és egy olyan kitekintést próbáltam a gyakorlatba hozni, ami a magyartanítást is megreformálja. A magyar legyen egy olyan tantárgy, ami a gyerekeknek szépséget és identitást ad, illetve örömet nyújt. Nem hon- és népismeretről, hanem regionális kultúráról beszélek, amibe nemcsak a népi, hanem a városi kultúra, a jeles napok, a szobrok és minden belefér, ami a mai gyerekeknek a környezetet jelenti. Igyekszem teret adni a Rábaközben élő tehetséges embereknek, hiszen a tehetség önmagában kevés. Szorgalomra, kitartásra, és ami nagyon fontos, támogató környezetre van szükség. 

A páli rendezvényen Papp Márta Ilona beledi festőművész festményeit nézhették meg az érdeklődők, és egy fiatal kapuvári művésznövendék, Megyesi Johanna alkotásait is megismerhették. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában