Elhivatottság

2023.06.18. 13:28

Giczy János emlékkiállítás a soproni Festőteremben - galéria

A Soproni Ünnepi Hetek keretében, szombaton emlékkiállítás nyílt Giczy János festőművész tiszteletére, melyet a Pro Kultúra, a Soproni Múzeummal karöltve rendezett a Festőteremben.

Tóth Éva

Giczy János Sopron díszpolgári címét 2013 kapta meg. 2008-ban Pro Urbe díjat adományozott neki Sopron közössége, 1997-ben pedig a Sopron Kultúrájáért díjjal ismerte el művészetét a város.

A festőművész idén lenne 90 éves, amely alkalomból a Soproni Ünnepi Hetek keretében a Festőteremben nyílt kiállítása, amellyel egyidőben a soproni Múzeumnegyedben kamarakiállítást rendeztek be Giczy Jánosnak a Soproni Múzeumban található festményeiből.

- Giczy János elhívatott az alkotásra, mondhatjuk: kiválasztott volt. A hívást meghallotta, azt vállalta és teljesítette. Elhívatott Sopronnak, a magyar képzőművészetnek és mondjuk ki bátran: az egyetemes művészetnek! – fogalmazott Tóth Éva kulturális tanácsnok, önkormányzati képviselő a művész emlékkiállításán a soproni Festőteremben.

Hozzátette: Az ehhez kapott tálentumaival, a szülőföld, a gyökerek, a szülők, az ősszülők, az ősök tiszteletében, életerejükből, konok élni-akarásukból, megtartó világnézetükből, munkabírásukból építkezett

Munkásságának ihletőiként ő, maga önéletírásában a gyermekkori életterét határozza meg (a falut, Alszoport, a természetet, a hiedelmeket, a lutheránus hitvilágot és -puritán életvitelt, a mindennapi munkát annak minden gyötrelmével) aztán a gyermekrajzokat (köztudott, hogy évtizedeken át tanított az óvóképzőben, „a gyermekrajzokban sok minden felfedezhető, ami túlmutat a látott dolgokon”- mondta) és a népművészetet (a maga személyes használati tárgyaival is hitelesítetten: szőttes, monogramos hímzett kendőkkel, fafaragványokkal, agyag- és cseréptálakkal, fonott zsomborokkal, tükrösökkel).

Giczy János mindezen élmények, elemek átlényegítésével alkotta meg a maga festői világát, amelyben életérzése legtalálóbb kifejezőjévé, üzenethordozójává váltak a rajzok, akvarellek, farostfelületek, faragványok és aztán több mint negyedszázadon keresztül a szárnyasoltárok – mondta megnyitóbeszédében Tóth Éva.

Üzeneteit, egy-és-ugyanazon képfelületen idő- és térsíkokban egyidejűsíti. Mitikus tereket teremt és a szakralitásba emeli a hétköznapit. Teszi ezt kompozícióival, térkitöltéseivel, fedésekkel, atmoszférával, sejtelmes jelenségek egyidejűségével és nem utolsó sorban azzal, hogy szárnyasoltárra fest – hangzott el a megnyitón, amelyen dr. Farkas Ciprián polgármester is méltatta Giczy János életművét.

A megnyitón Gordos Anna és Gordos Júlia zenetanárok mezőségi népdalokat adtak elő.

A kiállításhoz kísérőrendezvények is tartoznak. Így június 25-én 17.00 órakor Giczy János életpályáját bemutató filmvetítés lesz a Festőteremben, július 2-án 17.00 órakor pedig kamarakoncertre várják az érdeklődőket.

A tárlat július 2-ig látogatható, hétfő kivételével 10 és 18 óra között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában