A térség járásai a legélhetőbbek között

3 órája

Top 3-ban - Győr közeli település dobogós az ország 175 járása között - Infografikán mutatjuk a rangsort

A pannonhalmi járás a harmadik, a győri a tizenegyedik legélhetőbb lett Magyarországon friss kutatás alapján.

Gyurina Zsolt

Márik-Kertész Gyöngy tősgyökeres écsi, férjével egy nyugodt, kedves településen nevelhetik gyermekeiket. Fotó: Csapó Balázs

  • Az MBH Index szakértői ezúttal is az oktatási, egészségügyi, kulturális, munkaerőpiaci és bűnözési jellemzőket, a vásárlási lehetőségeket, valamint a lakóingatlanok megfizethetőségét vették alapul.
  • Az elmúlt évekhez hasonlóan az élhetőségi rangsort 2024-ben is Budapest vezeti, amelyet a Debreceni járás követ.
  • A második helyezettől kezdődően csak nagyon kicsi különbségek jellemzők a top 10-be került járások között.
  • A harmadik Pannonhalmi járás a munkaerőpiaci, illetve még inkább a megfizethetőségi számaiban tapasztalt javulásnak köszönhetően lépett előre a tavalyi 15. helyről.
  • A tavaly a top 10-ben szereplő győri ezúttal a 11. lett. 

Évek óta tart a sikerszéria

A Pannonhalma járás az oktatásra 60,1, az egészségügyre 17,0, a kultúrára 3,5, a közbiztonságra 93,7, a vásárlási lehetőségekre 0, a munkaerőpiacra 74,4, a megfizethetőségre 62,5 pontot kapott, az összesített pontszáma 58,2 lett - a mindenkori rangelsőnek osztottak 100-ast. A Pannonhalmi járás székhelye Pannonhalma, amelyhez 16 község tartozik. Területe 312,35 km², népessége 16 ezer.

- Azon dolgozunk mi településvezetők, hogy egyre élhetőbb legyen a környék, persze hátra soha nem dőlhetünk - összegzett Vas Gábor, Pannonhalma polgármester, aki magyarázatként elmondta, hogy viszonylag kis népességű a járás, egyetlen, négyezer lakosú várossal, Pannonhalmával. - Természetesen egy ilyen lista mindig valamennyire szubjektív, de nagyon örülünk neki, hogy most már évről-évre előkelő helyen szerepelünk. A lakosságszám folyamatosan nő, ez az egyik remek bizonyíték arra, hogy jól érzik magukat azok, akik itt élnek, és megtalálják a számításaikat. Egy kicsit persze a környék már Győr agglomerációjához is tartozik. Valóban alacsony a bűnözés, van munka, és az oktatás helyzete is kiváló. A vásárlási lehetőségek sem rosszak, de lehetnének jobbak: évek óta küzdünk azért, hogy egy megfelelő, versenyképes bevásárlóközpontunk legyen, de amikor megkeressünk a cégeket, a válasz az, hogy megfelelő az ellátottságunk.

Közösségi élet helyben, de közel a nagyváros

Márik-Kertész Gyöngy tősgyökeres écsi. Egy kis vállalkozásuk van férjével, Rét nevű fröccsteraszukat nemrégiben nyitották, a kerékpáros turistákra és a helyiekre építenek elsősorban. - Az elmúlt években rengeteget fejlődött a település, de az egész környék. A legjobb, hogy egyszerre vagyunk egy kis, kedves falu, nagyon sok közösségi programmal, ugyanakkor közel a nagyváros, így például a gyermekeimet egy győri iskolába viszem reggelente, és tizenöt perc alatt odaérünk. Mindig is élhető hely voltunk, de mostanában kifejezetten sok a fejlesztés. Hogy csak a legújabbat mondjam, gyönyörű közösségi terünk és játszóterünk lett. Talán egy jó étterem az egyetlen, ami hiányzik, de a közeli településeken ez is elérhető - mutatta be a környéket Márik-Kertész Gyöngy.

 

Jó közbiztonság, oktatás, sok munka 

Az első tízben a hét rangsor közül háromban szerepel Győr-Moson-Sopron vármegyei: az oktatásnál a győri járás a negyedik lett, a közbiztonságnál a kapuvári az első, a téti a hetedik, a pannonhalmi a nyolcadik helyen végzett. Szintén erős a régió a munkaerőpiac mutatószám alapján, ahol a győri az ötödik, a pannonhalmi a nyolcadik legjobb lett.

A megfizethetőséget nézve általában az ország délkeleti részei végeztek az élen, de például a pannonhalmi járás itt is legmagasabb kategóriába esett pontszámmal, a Dunántúlon szinte egyedüliként, csak egy dél-Baranyai járás ért még el hasonlóan jó értékelést. A vármegyeszékhelyek külön értékelték, Győr ezen ugyancsak a negyedik lett, Budapest, Veszprém és Pécs előzte meg (részleteket lásd a táblázatban az 1-es oldalon).

A jobb élet több embert vonz

Az élhetőségi rangsorok alapján elsősorban az ország nyugati, azon belül is az északnyugati járásai, illetve az ország középső, főváros környéki részei rendelkeztek magasabb pontszámokkal. De nemcsak ezen alapján volt az előbbi jelenség megfigyelhető, a munkaerőpiaci lehetőségek is hasonló képet rajzoltak ki. Beszédes, hogy a vándorlási egyenleg pozitív tudott maradni, vagy kevésbé volt negatív az ország jobb lehetőségeket kínáló északnyugati részén, míg a keleti, északkeleti járásokban erőteljesebb elvándorlás volt tapasztalható. A jobb lehetőségeket kínáló területek több embert vonzanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában