Programsorozat

2 órája

Az ötvenhatos forradalom hőseire emlékeztek – Fotók

Ahogy szerte az országban, szerdán délelőtt Sopronban is ünnepi műsorral emlékeztek az ötvenhatos forradalom és szabadságharc hőseire, a Széchenyi téren található emlékműnél.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

Az esemény, ahogy minden évben, idén is méltóságteljes tiszteletadás volt azoknak, akik életüket áldozták Magyarország szabadságáért és függetlenségéért. Az emlékműnél elhelyezett koszorúk, gyertyák, és a nemzeti színű szalagok jelképesen idézték fel a forradalom szellemét és az áldozatvállalást. 

A megemlékezés kiemelt vendége és szónoka Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt, aki ünnepi beszédében kiemelte az 1956-os forradalom hőseinek bátorságát és a szabadság iránti vágyukat. Beszédében különös hangsúlyt helyezett arra, hogy az 56-os forradalom öröksége máig ható, és hogy az akkori események példát mutatnak az egységről, a kitartásról és a nemzeti összetartozásról, de emlékeztetett arra is, hogy a forradalom nemcsak történelmi esemény, hanem olyan örökség, amely a jövő generációira is hatással van. 

Az 1956-os forradalom a magyar nemzet történelmének sorsfordító eseménye volt, amely a szabadsághoz és a függetlenséghez vezetett. A forradalom hősei a legdrágábbat, az életüket áldozták fel a nemzet jövőjéért, hogy Magyarország szabad lehessen. Azok a hősök, akik 1956-ban harcba szálltak, előkészítették 1990-et, a rendszerváltás pillanatát, amikor végre szabadon ünnepelhettük forradalmunkat. A forradalom azonban akkor válik igazán élővé és erőssé, ha nemcsak nemzeti, hanem helyi szinten is értjük. Sopron különleges helyet foglal el ebben, hiszen történelme szorosan összefonódik a magyar függetlenségért és hűségért való küzdelmekkel. A város elkötelezettsége Magyarországhoz nemcsak a szabad időszakokban, hanem az elnyomás alatt is megmutatkozott, és az '56-os forradalom soproni története a nemzethez való ragaszkodás modern szimbóluma maradt.

Az ünnepi beszéd és az emlékező szavak után a Soproni Petőfi Színház megindító és fantasztikus zenés műsora következett, amely mély érzelmi hatást gyakorolt ​​a jelenlévőkre. Ezt követően az önkormányzat tisztségviselői, a város intézményeinek és szervezeteinek képviselői, valamint az emlékezők koszorút és virágot helyeztek el az emlékműnél. Az ünnepséget katonai tiszteletadás zárta.

A visszaemlékezésnek azonban a délelőtti műsorral nincs vége. A Soproni Egyetemen 16 órától, a Botanikus kertben, az '56-os emlékműnél tartanak megemlékezést. Az eseményen dr. Faragó Sándor akadémikus, rector emeritus mond ünnepi beszédet, de koszorúzással és mécsesgyújtással is tisztelegnek a hősök emléke előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában