Környezetvédelem

3 órája

A magashegyi fogaspontyok megmentéséért küzdenek – Mexikóból is érkezett kutató a Kisalföldre

Tizenegy éve indult a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban a KLG Goodeid Projekt, mely a magashegyi fogaspontyok fajmegőrzésével foglalkozik. Most az oktatási intézmény tizenkét ország szakembereinek részvételével európai konferenciának adott otthont a témában.

Mészely Réka

A mosonmagyaróvári Kossuth Gimnáziumban számos különleges halfajtát gondoznak. A felvételen egy aranyfényű fogasponty.

Fotó: Liziczai Márk

A Goodeid Working Group 11. Európai Nagykonferenciának adott otthont a mosonmagyaróvári Kossuth Gimnázium, az intézmény fiatal pedagógusa, Liziczai Márk főszervezésében.

Elsőként Magyarországon

– A Goodeid Working Group 2009-ben alakult nemzetközi szervezet a világ legritkább halfajai közé tartozó mexikói magashegyi fogaspontyok megmentésére, kipusztulásuk megakadályozására. A Kossuth Gimnázium 2013-ban csatlakozott a programhoz. A szervezet minden évben más országban szervezi európai nagykonferenciáját, ezúttal először Magyarországon, és elsőként adhatunk otthont ennek a rendezvénynek iskolaként – tudtuk meg Liziczai Márk főszervezőtől.

Tizenkét országból érkeztek a háromnapos konferenciára a Lajta-parti városba biológusok, természetvédők, kutatók és haltenyésztők, de tanárok és diákok is bekapcsolódtak. Összesen 118-an vettek részt a rendezvényen, mely a Goodeid Working Group történetének valaha volt legnagyobb európai konferenciáját jelenti.

Az élővilág sokféleségéért

Az eseményen Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, reményeit fejezve ki, hogy a konferencia nemcsak a szakmaisága miatt, hanem a város vendégszeretete miatt is emlékezetes lesz. A városvezető külön gratulált Liziczai Márknak a Fiatal Természettudományos Tanár (FITT) Alkotói Díj pályázat elnyeréséért.

– A Földet nem apáinktól örököltük hanem unokáinktól kaptuk kölcsön – idézte David Brower híres környezetvédelmi aktivistát még Szabó Miklós.

– Nagy örömmel és büszkeséggel köszöntöm a konferencia résztvevőit: intézményünk számára különösen megtisztelő, hogy helyszínéül szolgálhat egy ilyen jelentős tudományos eseménynek, ahol nemzetközileg elismert szakemberek, kutatók és elhivatott természetvédők találkoznak, hogy a magashegyi fogaspontyok megőrzésére és védelmére irányuló kutatásaikat megosszák egymással – fogalmazott Makkosné Petz Brigitta, a Kossuth Gimnázium igazgatója. Hozzátette: a tudományos világban a fajok megőrzése és az élővilág sokféleségének fenntartás egyre fontosabbá válik.

– Büszkék vagyunk arra, hogy ezen a konferencián hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a következő generáció is részesévé váljon ennek az elhivatottságnak – tette hozzá az intézményvezető.

Előadások az eredményekről

A cseh, osztrák, mexikói, nagy-britanniai és hazai előadók a magashegyi fogaspontyok megőrzése terén elért eredményeikről számoltak be, de kerekasztal beszélgetés mellett workshopokat is szerveztek, illetve a konferencia utolsó napján a győri állatkertbe és a mosonmagyaróvári termálfürdőbe látogattak el. 

Arely Ramírez mexikói kutató érdeklődésünkre arról mesélt, hogy sikerült visszatelepíteniük a vadonból már kihalt Tequila-fogaspontyot. Ez volt a legelső hal a világon, ami egyszer már kihalt a vadonból és sikerült megmenteni. Most dolgoznak egy másik faj, a fénylőtestű szkiffia visszatelepítésén, ami már fél évszázada nem fordul elő szabadon. A fiatal kutató arról is beszámolt, hogy az őshonos fajok védelme különösen fontos munkájuk során.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában