Álláspont

2 órája

Sávszélesség – Kollégánk véleménye az autópályák felújításáról

Volt szerencsém Győrtől Egerig autózni nemrég, összesen hat helyen zajlik útburkolat-javítás. Előtte az M7-esen is jártam, szintén több helyütt terelésbe futottam bele.

Varga Ottó

Fotó: Csapó Balázs

Vagyis igaz a hír, zajlik az autópályák egységes szintre hozása, ami nagyon is ráfér az utakra, még akkor is, ha így egyszerre kicsit túl soknak tűnik a dugók okozta idegrángás. De ha épp sehol nincs terelés, se baleset, akkor is látszik, milyen túlterheltek az autópályáink, nyilván elsősorban az M1-es, ami persze az itt, Győr-Moson-Sopronban élőket napi szinten keseríti. 

Vagyis az igazán jó hír, hogy a szintre hozás után elsőként éppen ez a pálya kap kétszer 3 sávot, sőt, az intelligens leállósávval együtt a Concó pihenőig, azaz majdnem Győrig, akár 4 sávon is autózhatunk majd. 

Abba most ne menjünk bele, hogy az építkezés alatt mennyi forgalomkorlátozás lesz az M1-esen, reméljük, minél kevesebb. Az azonban már érdekesebb, hogy szakértők szerint a három – sőt, több – sáv is képes bedugulni. Ennek oka pedig az úgynevezett indukált kereslet, amely a különböző utak kívánatosságát mutatja. Azaz ha egy útvonal kapacitását növelik, annak pszichológiai hatása sokkal nagyobb forgalomnövekedést generál, mint amennyit a megnövelt kapacitás elbírna. 

Magyarra fordítva, az emberek azt gondolják majd, hogy „de jó, végre nem lesz dugó, vonat vagy busz helyett autóba ülök én is”. 

Hogy ez létezik, elég megnézni egy amerikai filmet, ahol a hat-nyolc sávos autópályák csúcsforgalomban ugyanúgy járhatatlanok, mint nálunk a kétszer két sáv. 

Öt-hat év múlva kiderül, hogy így lesz-e, addig szerintem az is gyorsítaná a haladást, ha a kamionos előzési tilalmat és a jobbra tartási kötelezettséget betartanák a közlekedők, vagy netán betartatnák a hatóságok. Mert enélkül nincs sáv, ami elég lenne. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában