Szeptemberi rekord

2 órája

Árvízi csúcsok - A véneki kapu megvédte Győrt

Soha nem volt még ilyen magas szeptemberben a Duna vízállása Nagybajcsnál, mint az idei árhullám során. Térségünk lakói is kivették részüket a vízügyes szakemberekkel együtt a hősies védekezésből.

Gyurina Zsolt

A Mosoni-Duna torkolati műnek is köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. Mint a vízügy felhívta a figyelmet: a 2002. augusztusi és a 2024. szeptemberi Dunai árhullám során az érkező vízhozamok közel azonosak voltak (9200 – 9300 köbméter másodpercenként),  viszont a torkolati műnek köszönhetően a mostani árhullám 130-140 centiméterrel alacsonyabban tetőzött Győr térségében. 

@eduvizig

A 2002. augusztusi és a 2024. szeptemberi Duna árhullám során az érkező vízhozamok közel azonosak voltak (9200 – 9300 m3/s), viszont a Mosoni – Duna torkolati műnek köszönhetően a mostani árhullám 130-140 cm-rel alacsonyabban tetőzött Győr térségében. Ennek szemléltetésére készítettünk egy kis videót, mely jól megmutatja győri helyszíneken a két árvíz közti különbséget, a Mosoni – Duna torkolati műtárgy kedvező hatását. 🌊

♬ オリジナル楽曲 - queen_greatest_pop

Ha nincs a véneki kapu, 662 helyett a tetőzés becsült szintje 790 centiméter körül alakult volna. 

 

Nagybajcsnál a tetőzéshez képest hétfő reggelre már három méterrel csökkent a vízállás. A Lajtán folyamatos az apadás, így a megnyitott szükségtározó leürülését követően - várhatóan a napokban - megszüntethetik a rendkívüli készültségi fokozatot és ezzel egyidejűleg megkezdődhet a helyreállítási feladatok felmérése, tervezése, közölte a vízügy.

Intenzív apadás figyelhető meg a Duna teljes Budapest fölötti szakaszán is. Ezeken a szakaszokon az árhullám levonultával, a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is megkezdődhetett már. A szennyeződött, vízzel átitatott homokzsákokat azonban csak a II. fokú készültség megszűnése után lehet elbontani.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában