Árvíz 2024

2 órája

Sikeres volt a védekezés a Lajtán, mely most a legnagyobb kihívást jelentette

Köszönetet mondtak hétfőn azoknak a vízügyes kollégáknak, akik Szolnokról érkeztek a Lajtára – mely az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén az árvíz idején a legnagyobb kihívások elé állította a szakembereket. Sikeres védekezést tudhatunk magunk mögött – ez is elhangzott.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Köszönet a védekezésben résztvevőknek

A Lajta-menti védekezés jelentette igazgatóságunk területén a legnagyobb kihívást, a szükségtározó megnyitása miatt is 

– vonta le a következtetést Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, aki a mosonmagyaróvári duzzasztóműnél lévő gátőrháznál köszönte meg a Szolnokról érkezett kollégák munkáját és búcsúztatta el őket. Törőcsik Tamás vezetésével Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből 83 vízügyes érkezett a Lajta mellé segíteni az árvízvédelmi munkálatokat – nyolc napon keresztül tartva a frontot a helyiekkel. 

– Jelenleg II. fokú készültség alatti a vízszint a Lajtán, de a szükségtározó miatt még rendkívüli készültséget tartunk fenn – emelte ki a vízügyi igazgató, hozzátéve, hogy munkájukat a vízügyes kollégák mellett katonák, katasztrófavédők és rengeteg önkéntes is segítette. Németh József arról is beszélt, hogy úgy a Dunán, mind a Lajtán ez volt minden idők harmadik legnagyobb árvize, utóbbinál 1965-ben érte el a rekordot, a 315 centimétert, most pedig a szükségtározó megnyitásának köszönhetően 286-nál tetőzött. Ígérte a szolnokiaknak, hogy ők is számíthatnak a segítségükre szükség esetén.

A segítségért köszönetet mondott Kertész József, a Lajta-menti védelem vezetője, aki sikeresnek ítélte a védekezést. 

A homokzsákok nagy részét a Lajta duzzasztó mellett halmozzák fel, így egy következő árvíz esetén azonnal használhatók lesznek. 

– Kellő időben megkezdtük a védekezést, állami segítséget is kaptunk, több százan vettünk részt a munkákban, önkéntesek mellett a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. közreműködésével – hangsúlyozta már Árvay István mosonmagyaróvári polgármester, aki szerint jó lépés volt a Malom-ági Lajta zsilip időbeni lezárása, a Mosoni-Duna felkészítése az árra. A töltés magasítások is időben elkészültek, ám szerencsére a szükségtározó megnyitása miatt ezeknek élesben nem kellett vizsgázniuk Mosonmagyaróváron. A homokzsákfal bontását vasárnap több tucatnyi önkéntes bevonásával végezték. Amit víz ért, azt rekultiválják, amit nem, azt egy depóniában helyezik el – szintén egy következő védekezéshez. A polgármester szerint mintegy tízmillió forintba került a városnak a védekezés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában