Alacsony adók

2 órája

Elkészült az út a különleges övezethez – Új löketet adnának a gazdaságnak Mosonmagyaróváron

211 millió forintból megépült az a fél kilométeres út, mellyel löketet adnának a különleges gazdasági övezetté alakított, mintegy száz hektáros területnek, ahová a győrinél és a mosonmagyaróvárinál alacsonyabb iparűzési adóval is csalogatják a vállalkozásokat.

Mészely Réka

A felvételen Ramm Helga projektvezető, Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke, Polgár Szabolcs, a Pol-Inert Kft. kivitelező cég ügyvezetője és Árvay István mosonmagyaróvári polgármester átvágja a szalagot.

Fotó: Kerekes István

A Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP) programban a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat támogatást kapott helyi gazdaságfejlesztésre egy mosonmagyaróvári területen. 211 millió forintból a Mosonszentjánosi út és Szent-Györgyi Albert út építése, a különleges gazdasági övezet infrastrukturális fejlesztése valósult meg első ütemben a Lajta-parti város dél-nyugati felén. A Mosonszentjánosi utat a korábban kiépített szakaszától a Szent-Györgyi Albert útig, a Szent-Györgyi Albert utat a Puskás Tivadar útig építették ki, előbbi szakasz 158 méter, utóbbi 343 méter. A beruházásról a helyszínen Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke és Árvay István mosonmagyaróvári polgármester nyújtott tájékoztatást. 

– 211 millió forintból elkészült a nagy teherbírású út, vízelvezetéssel és és közvilágítással – emelte ki Németh Zoltán, aki szerint Árvay István zseniális ötlete nyomán jött létre a különleges gazdasági övezet – az országban a második. A helyi önkormányzat átadta területeit a vármegyeinek. 

Az 1,4 százalékos iparűzési adóval teszik vonzóvá a majd száz hektáros területet

Egy következő projektet is előkészítettek ezen a területen, a vármegyei önkormányzat által birtokolt parcellán egy inkubátorházat szeretnének létrehozni, a kisebb vállalkozások letelepedését segítve. 

Árvay István érdeklődésünkre elmondta: a mintegy 100 hektáros területből 70 a MILÜP Kft. tulajdona, a többit magánszemélyek birtokolják. A városvezető arról is beszélt, hogy azért döntöttek arról, hogy különleges gazdasági övezetté alakítják, mert így külön szabályozási tervvel és kedvező iparűzési adóval tudják vonzóvá tenni a telkeket. Ennek mértékét egyébként a vármegyei önkormányzat 1,4 százalékban állapította meg, ami alacsonyabb a győri és a mosonmagyaróvári iparűzési adónál. A befolyó adó 97 százaléka marad a városban. 

A polgármester még hozzátette, hogy beruházó vállalkozás több nagy befektetővel tárgyal, köztük egy üveggyárral – többen az infrastrukturális fejlesztésekre várnak. Jelenleg egy cementgyár működik már itt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában