Segítség

2024.08.26. 16:26

Mosonmagyaróvári késelés: komoly feladat a szakembereknek a szerhasználók és a kezeletlen pszichiátriai betegek jelenléte

Múlt szombaton családi dráma és azt követő ámokfutás döbbentette meg az országot: egy 19 éves lány, miután megkéselte apját és nagymamáját, két idegent is megszúrt. Zavartnak írták le, mint aki valamilyen szert használt. A témában a DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat szakmai vezetőjéhez fordultunk és tanácsokat is kértünk.

Kisalföld.hu

Az új pszichoaktív szerek sokkal veszélyesebbek, kiszámíthatatlanabbak, mint klasszikus társaik – emelte ki Tóth Krisztina, a DrogPont szakmai vezetője.

Fotó: Mészely Réka

A kisalfold.hu szombaton számolt be arról, hogy családi dráma helyszíne volt az Ipartelep Mosonmagyaróváron: egy 19 éves lány megkéselte családtagjait, az apját és nagymamamáját szúrta meg.

A hétvége folyamán futótűzként terjedt a közösségi médiában, hogy a mosonmagyaróvári ámokfutó kábítószer befolyásoltság alatt állt. Ezt az információt, azonban egyelőre még hivatalosan nem erősítették meg. Ahogy arról is szóltak a hírek, hogy komoly kábítószer-problémái lehettek. A témában a DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálathoz fordultunk és tanácsokat is kértünk.

Kihívás a szakembereknek 

– Bizonyos, hogy a térségben komoly feladat elé állítja a szakembereket a szerhasználók és a kezeletlen pszichiátriai betegek jelenléte – erről beszélt érdeklődésünkre Tóth Krisztina, a DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat szakmai vezetője.

Mint elmondta, ebből fakadóan egy következő fokozata a problémának a kettős diagnózisú kliensek az ellátórendszerben, ami azt jelenti, hogy a szerhasználat és a pszichés betegség egyszerre jelen van a betegnél. 

– A családok nagyon sokszor szégyenlenek segítséget kérni, amely a helyzet elhatalmasodásához vezethet. A hozzátartozókat sokszor gyötri a lelkiismeretfurdalás, az esetleges következményektől való félelem, a megbélyegzéstől való szorongás, de az sem ritkaság, hogy elbagatellizálják a problémát. Ezen felül a generációkon átívelő szerhasználati életpályák is fellelhetőek a klientúrában, amelyek működését nagyon nehéz felismerni, s a félresiklott családi működési rendszereket a helyes irányba terelni – hangsúlyozta a szakember. 

Sokat változott a szerhasználat

 A DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat munkatársai az elmúlt 25 évben rengeteg esettel találkoztak. A szerhasználat, azonban sokat változott az elmúlt 25 évben: a klasszikus szerek helyett, illetve mellett megjelentek az új pszichoaktív szerek, amelyek sokkal veszélyesebbek, kiszámíthatatlanok, mint klasszikus társaik. 

A kutatásokból is kitűnik, hogy a kábítószerpiac egy folyamatos változást, rugalmasságot mutat. Az EMCDDA (magyarul: Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja) kutatások röviden három szóval foglalták össze a kutatások eredményét „mindenhol, minden, mindenki”. Azaz kábítószer, vagy annak minősülő anyag bárhol fellelhető, szinte minden pszichoaktív tulajdonsággal rendelkező szer megjelenhet a piacon és valamilyen módon valószínűleg mindenkit érint a tiltott szerhasználat működése. 

A kliensek egyre fiatalabbak

– A fiatalok egyre korábban találkoznak ezekkel a szerekkel. 13-14 év körül van jelenleg a legfiatalabb kliensünk, s a felnőtt korosztály, a 40-50 évesek között is bőséggel akad az ügyfélkörben. A kliensek szeretnének valamiféleképpen az életükön könnyíteni, s sokszor nem a megfelelő módszert találják meg ehhez. Egyszerűbb egy gyorsan ható szerhez nyúlni, mint hosszú és fáradtságos munkával megoldani a nehézségeket – mutatott rá Krisztina.

A szerhasználat a család problémája

– Fontos meghúzni a kompetenciahatárainkat, s tovább irányítani, ha az adott egyén problémája túlmutat szolgálatunk lehetőségein. A tovább irányítás történhet az egészségügy egyes területeire, mint például bőrgyógyászat, kardiológia, de a legtöbb esetben a pszichés terheltségen kell segíteni, azaz pszichológushoz vagy pszichiáterhez kell eljutnia a kliensnek. A szerhasználók mellett fontos a hozzátartozók támogatása, hiszen a szerhasználat nemcsak az egyén, hanem a család problémája, ezért szükséges az érintett környezetében élők megfelelő információkkal való felruházása. Sok családtag laikusnak számít, s tapogatóznak, találgatnak a témával kapcsolatban – vélekedett a szakember. 

A DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat azzal a céllal alakult, hogy utat mutasson azoknak az embereknek, akik eltévedtek az élet útvesztőiben. Céljuk továbbá a társszakmákkal való kapcsolattartás és kapcsolati háló folyamatos bővítése, hogy a komplex segítségnyújtás megvalósulhasson. 

Ne féljünk segítséget kérni

– Fontosnak tartom arra felhívni a figyelmet, hogy amennyiben a közvetlen környezetünkben nagy viselkedés illetve küllemben történő változáson megy keresztül valaki, akkor ne féljenek segítséget kérni akár a szociális, akár egészségügyi területen. A térségben szolgálatunk segít a hozzá fordulók számára, akár személyesen Mosonmagyaróváron a Vasutas utca 10. szám alatt, telefonon 96/ 216- 198, e-mailben [email protected] elérhetőségeken szívesen nyújtunk segítséget. Országon szinten több lelkisegély vonal áll rendelkezésre, azok számára, akik krízishelyzetbe kerültek. Ilyen az Ifjúsági Lelki Elsősegély- 137 00, amely hétköznap 17 – 21 óra között elérhető, a Lelkisegély-vonal fiatalok számára - 116-111, amely éjjel nappal hívható. Szülők számára, ha aggódik valaki a gyermekéért – 116-000. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában