Szent Bertalan búcsú

2024.08.31. 11:00

Ilavai kapcsolatok és elismerések Győr városának

A Hagyományoknak megfelelően augusztus utolsó előtti hétvégéjén tartják Ilaván a város legnagyobb ünnepét a Szent Bertalan napi búcsút, melyen az elmúlt 30 évben Győr városa és Baross Társág minden évben vezetői szinten képviseltette magát, ez évben Szeles Szabolcs alpolgármester és dr. Schmidt Péter a Baross Társaság elnöke vezetésével. Viktor Wiedermann Ilava város polgármester nagy elismeréssel szólt a győri kapcsolatokról.

Kisalföld.hu

A Trencséntől 20 km-re fekvő település méltó módon őrzi szülöttjének Baross Gábornak, Győr város díszpolgárának és négyszeres országgyűlési képviselőjének emlékét. Az egykori "vasminiszter"  szarkofágja Ilava Klobusice városrészének  Báró  Belussi Baross Gábor Mauzóleumában van elhelyezve.
2008-ban Lebó Ferenc alkotását helyezték el Ilava Baross Gáborról elnevezett utcájában. Az évtizedek során az alkotás  megkopottá  vált, betűi nehezen voltak olvashatóak, ezért a Baross Társaság elnöke arra kérte Lebó Ferenc  Munkácsy díjas szobrászművészt, hogy az emléktábla megújításában segítsen.

Az Ilavai ünnepre Lebó Ferenc adományaként és felajánlásaként a vadonatúj gránit tábla elkészült, melyet a pódiumon ünnepélyes keretek között vett át Viktor Wiedermann Ilava város polgármestere, aki  "Ilava város polgármestere" díjat adományozott Lebó Ferenc győri szobrászművésznek.

Szeles Szabolcs alpolgármester ígéretet tett a kapcsolatok további bővítésére, Nagy István Szent László- díjas fotóművész pedig egy értékes fotóalbumhot ajándékozott Ilava városának, az elmúlt évtizedek győri és ilavai látogatásait megörökítve.

Fotó: Nagy István

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában