EzTörténtKisalföld

2024.07.26. 09:39

Július 26.: Busz balesetről, a Tűztorony turisztikai sikeréről és fertődi mesterkurzusról írtunk 10, 20, illetve 30 éve

Huszonkét sérültje volt annak a húsz évvel ezelőtti busz balesetnek, amikor elaludt a Párizsba tartó román busz sofőrje és az árokba hajtott a sztrádáról. Tíz éve pedig arról írtunk, hogy kiváló minősítési díjat kapott a Tűztorony a világ egyik legnagyobb független, utazók véleményeit és értékeléseit publikáló honlapjától.

Kisalföld.hu

10 éve - A legjobbak között a Tűztorony 

 

Kiváló minősítési díjat kapott a Tűztorony a világ egyik legnagyobb független, utazók véleményeit és értékeléseit publikáló honlapjától. Nyolc megyei díjazottat találtunk a listán. 

- Fontos számunkra a látogatók visszajelzése, ezért is örülünk a TripAdvisor díjának - mondta el a Kisalföldnek dr. Tóth Imre,a Soproni Múzeumigazgatója. - Az elismerés a felújított Tűztoronynak, az ott dolgozó lelkes munkatársainknak és természetesen Sopronnak szól, hiszen aki felmegy a toronyba, csodálatos látványban gyönyörködhet. A kirándulásra tudatosan készülő utazók figyelembe veszik ezeket a bejegyzéseket, amikor megtervezik a programjukat. 

Az ötvenmillió havi egyedi látogatottságú www.tripadvisor.com angol nyelvű honlapon a vendégek saját véleményüket, élményeiket, tapasztalataikat írhatják le és értékelhetik is a szolgáltatást nyújtócégeket. A portál az utazók értékelései alapján állítja fel azegyes kategóriák rangsorát. A „The Certificate of Excellence Award” díjat, azaz a kiválósági tanúsítványt mindenévben a legmagasabbra értékelt intézményeknek osztja ki. A minősítés megszerzéséhez az öt fokozatból egy általános 4-es utazói értékeléssel kell rendelkezni az információs bázis honlapján. További kritérium még a minősítések mennyisége is, melyet az elmúlt tizenkét hónapban kaptak.

A soproni Hotel Wollner is első lett kategóriájában. A tulajdonos, Kiss József elmondta, a hangulatos műemléki környezettel és a barátságos vendéglátással vívták ki az elismerést. Erhardt Zoltán étterem-tulajdonos azért tartja fontosnak a díjat, mert a városba érkező turisták igen gyakran az ilyen vendégértékelések alapján választanak éttermet. „Itt mese nincs, a vendég értékel. Erre nem lehet készülni, ezt nem lehet befolyásolni. Ezért vagyunk büszkék az oklevélre, amit ki is függesztettünk” - árulta el Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsanna, a Pannónia hoteltulajdonosa.

- Mi is örülünk ezeknek a sikereknek, mert jó hírét keltik a városnak. Elutazás előtt sokan megnézik ezeket a honlapokat, mert jobban hisznek más turistának, mint a szolgáltatónak - mondta el Héjj Boglárka, a Sopron Régió Turisztikai Központ ügyvezetője. 

20 éve- Buszbaleset, huszonkét sérült 

Elaludt a sofőr, az árokba hajtott a sztrádáról, majd az oldalára borult 
 

 

A csodával határos módon nem halt meg senki, amikor tegnap hajnalban egy román rendszámú autóbusz, a rajta ülő 37 utassal együtt árokba hajtott és felborult az M1-es autópálya Győrt elkerülő szakaszán. A balesetben 2-en súlyosan, 20-an könnyen sérültek. 

Az autópálya-rendőrség még vizsgálja az okát, de elmondása szerint elaludt annak az autóbusznak a sofőrje, amelyik tegnap hajnali háromnegyed 5-kor az árokba hajtott, majd az oldalára borult az M1-es sztráda 113-as kilométerénél, Győrszentiván vonalában. A vezetőn kívül 37 utas - nők és férfiak - utazott a buszon Párizs felé, legtöbbjük álmából riadt fel, amikor a monstrum, a mögé kapcsolt utánfutóval együtt a jobb oldalára dőlve, recsegve, ropogva csúszott az árokparton. A betört ablakokon keresztül betóduló por belepett mindent, az emberek arca, ruhája is szürke lett. 

Fokozta az utasok riadtságát, hogy nem láttak a portól, ráadásul először nem tudták, hogy mindegyikük életben van-e. A mentésben a győri mentőszolgálat négy kocsija vett részt, a komáromi kollégák egy, a tatabányaiak két mentőautóval és annak személyzetével segítettek be a sebesültek ellátásába, elszállításába. 

A mentők a 2 súlyos és a 20 könnyű sérült közül többet a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba szállítottak, ahol szakszerű orvosi ellátásban részesítették őket. A többieket a helyszínen látták el. A súlyos sérültek közül az egyiknek amputálni kellett a lábát, a másiknál lapockatörést állapított meg a röntgen. A nem sérült 15 utast a Kisalföld Volán autóbuszával a győri Hotel Kálváriába szállították, hogy elszállásolják őket. Az autóbuszt és az utánfutót ugyancsak a Volán telephelyére vitték. 

A mentésben részt vettek a győri tűzoltók, akik a tatabányai kollégák nagy teherbírású darujával emelték fel a monstrumot, miközben feszítővágókkal kiszabadították a kidöntött útjelző tábla oszlopai közül. Igazán akkor nyugodott meg mindenki, amikor a buszt megemelték, és kiderült: nem szorult alá senki. 

30 éve - Shapiro Fertődön: „Az év legjobb tanára” mesterkurzust tartott 

 


Shapiro professzor, a világhírű csellóművész - akit pár évvel ezelőtt Amerikában az „Év legjobb tanárának” választottak meg -, a Haydn Nyári Akadémia keretén belül az elmúlt hetekben mesterkurzust tartott a fertődi Esterházy-kastélyban. Harvey Shapiro a kurzus egyik záróeseményeként szombaton este adott hangversenyt. Beethoven-, Schumann- és Barber-művekkel lépett a nagyközönség elé, s hallatlanul érzékeny csellójátékával szabályosan lenyűgözte népes hallgatóságát. (A koncerten Jacques Rouvierfrancia zongoraművész kísért.) 

A hatalmas siker után az idős, ámde korát meghazudtolóan fiatalos temperamentummal bíró mester - miközben fogadta a sűrű sorokban érkezők gratulációit - azonnal szivarjára gyújtott. Harvey Shapiro készséggel nyilatkozott a Kisalföld olvasói számára. 

- Professzor úr, igaz, hogy ön már elmúlt nyolcvan esztendős? 

- Igen, 1911 -ben születtem New Yorkban, majd hosszú időn keresztül San Franciscóban laktunk. Egyébként orosz zsidó családból származom, szüleim még a múlt század végén Moszkvából vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Apám fotográfusként kereste a család kenyerét. 

- Élete során mikor látogatott először szülei szülőföldjére? 

- Noha beutaztam mondhatni az egész világot, Japánban is például háromszor jártam, soha nem éreztem úgy, hogy felkerekedjek a Szovjetunióba. Egyelőre nem is tervezem, hogy odautazzam. Ettől függetlenül több híres orosz zeneszerzővel találkoztam személyesen, így például Rachmaninoval és Glazunoval is.

- Kötött-e barátságot a NewYork-ban élt Bartók Bélával?

 -Sajnos nem. De zenéjét annál inkább ismerem Kodályét is.

 -Milyen élmények fűzik Pablo Casalshoz? 

- Kétségtelen, Casals volt a világ legnagyobb gordonkaművésze. Az, hogy együtt koncertezzünk, kimaradt az életemből. Viszont elmondhatom, tanárom volt Willem Willeke valamint Diran Alexemian, egykori Casals-tanítvány. 

- Ki volt, s idővel ki lett a legkedvesebb zeneszerzője? 

- Robert Schumann volt és marad is. 

- Fertődi mesterkurzusa alatt volt-e alkalma a környéknevezetességeivel is megismerkedni? 

-Húsz évvel ezelőtt már voltam az önök hazájában. Fertődi tartózkodásom során kizárólag a tanítás volt a legfontosabb számomra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában