Voks 2024

2024.06.06. 07:04

Választási érdekességek a Rábaközből – Nagy távozók, visszatérők és házaspárbaj

Június 9-e után átrendeződik a Rábaköz önkormányzati névjegyzéke. Vannak visszavonuló „öreg bölények”, akik több évtizedes polgármesterség után lépnek hátra. „Házaspárbajra” is számítani lehet, hiszen akad egy község, ahol férj és feleség is jelöltette magát.

Cs. Kovács Attila

Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere harmincnégy év után elköszön a hivataltól. Egy „jól működő” kisközséget ad át utódjának. Fotó: Kisalföld-archívum

Néhány nap múlva önkormányzati választás lesz hazánkban. Új és régi, ismert és kevésbé ismert, népszerű és nem annyira szimpatikus jelöltek kérik a szavazópolgárok bizalmát. Vannak települések, ahol gyakorlatilag már most eldőlt a voksolás, hiszen egyetlen polgármesterjelölt van, és képviselőnek is éppen annyian indulnak, amennyit a helyiek megválaszthatnak. Bizonyára olyan városok és falvak is lesznek, melyekben szoros küzdelem és csupán néhány szavazat dönt majd. A választással kapcsolatos érdekességeket kerestünk a Rábaközből.

Akik távoznak

Kezdjük a „nagy távozókkal”, hiszen jó néhányan vannak a térségben. Ők azok, akik évtizedek óta tevékenykednek polgármesterként, de most a visszalépés mellett döntöttek. Molnár Sándor, Vásárosfalu első embere 34 év után köszön el. A bősárkányi Szalay Imre és a páli Póczik András is három évtizeddel a háta mögött adja át a község vezetését.

Pálffy Attila (Vág) 1990-ben lett polgármester, és csak a 2010–2014-es ciklusban állt félre, azaz ő is 30. évét tölti községvezetőként. Molnár János (Babót) 26 esztendeje irányítja faluját, távozik a hivatalból. Németh Gergely (Szany) a negyedik ciklusban polgármester, és ez az utolsó öt éve, nem indul újra. Tóth Sándor (Cirák) is 18 év után vonul vissza, Szalai Zoltán (Farád) és Horváth Sándor (Markotabödöge) pedig 14 év után. Egy ciklus után úgy döntött, hogy nem folytatja tovább a polgármesteri munkát Németh Péter Szilban. Helyére négyen is pályáznak.

Újrapróbálkozók

Visszatérők is lehetnek az önkormányzatokban, hiszen vannak egy, esetleg több ciklust kihagyó egykori polgármesterek, akik úgy döntöttek, ismét megméretik magukat. Ilyen például Bősze Kolozs Bezin, aki 2006 és 2010 között volt polgármester, és most kihívja Czippán Gergely jelenlegi községvezetőt. Sobort 1998 és 2019 között Nemes László vezette. A legutóbbi szavazáson alulmaradt Varga Attilánéval szemben, vasárnap újra megmérkőznek. Mellettük még Pulai Gábor igyekszik labdába rúgni.

Módos Ferenc 2010-ben lett Himod polgármestere, és 2019-ig töltötte be a tisztséget, amikor is Lukácsi Attilát választotta a falu. Kettejük neve szerepel majd a szavazólapon.

Családban dőlhet el

Férj és feleség „csap össze” Árpáson. Ritterwald Zsolt és Ritterwaldné Gerencsér Eleo­nóra is jelöltette magát, és megpróbálják legyőzni Szabóné Kovács Alice Mária polgármestert.

Még egy házaspár is van a rábaközi jelöltek között, igaz, ők más-más településen próbálkoznak. Hajós Szabolcs Bősárkányban indul, ahol Takács László az ellenfele. Neje, Hajós Melinda a szomszédos Maglócán igyekszik elhódítani a tisztséget Drobina Gyula jelenlegi polgármestertől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában