Kaland

2024.06.08. 08:30

Megnyitott az Aranyalma Mesekert Ásványrárón - fotók

Mesék csalogatják az érdeklődőket Ásványráróra. A szigetközi településen megnyílt az Aranyalma Mesekert meseterápiás tanösvény.

Mészely Réka

Terápiás tanösvény fogadja az érdeklődőket Ásványrárón. Az Aranyalma Mesekertet az ásványrárói tájházban mutatták be az érdeklődőknek, köztük a helyi gyermekeknek.

mese
Mese és élmények

Vallom, hogy a mesékben ott van a szép és az igaz. Csodálattal és tisztelettel tölt el őseink hagyatéka, amikor a régi történetekkel dolgozom nap mint nap. Azért hoztam létre a mesekertet, hogy ezt a csodát minél több családhoz, gyermekhez eljuttassam

– avatta be a hallgatóságot Mátai Enikő Adrienn, az Aranyalma Mesekert megálmodója.

– Rengeteg új mese születik manapság, virágzik a kortárs gyermekirodalom. Mi, akik a meséket adott célra használjuk, tudjuk, hogy a népmesék különleges erővel, hatással bírnak, gyógyítanak, tanítanak. Akárhányszor mesélek újra és újra egy történetet, mindig másképp mossa át a lelkemet. Az Aranyalma Mesekert most Ásványrárón születik újjá. Bízom abban, hogy olyan színfoltja lesz a falu életének, amely örömet, fényt hoz az ittlakó embereknek, és közösséget épít, segít abban, hogy saját értékeit felismerje, megmutassa a többi ember számára – folytatta a meseterapeuta, aki mint elmondta, számára az Aranyalma Mesekert igazi szerelemgyerek.

– A meseházikók kézzel, szívvel és lélekkel készültek. Kézműves gondossággal és meseterápiás szeretettel. Van egy csodás tündérkeresztanyja is, Tátrai Vanda, aki minden fontos pillanatban jelen volt a mesekert életében – tette még hozzá Mátai Enikő Adrienn, aki egy ásványrárói mesével is meglepte az egybegyűlteket, Timaffy László, emléke előtt is tisztelegve.

Mese és ajándék

Popp Rita ásványrárói polgármester kiemelte: a mesékből sok élményt, ajándékot kapunk, és a mesekertnek itt a helye a településen.

Tátrai Vanda, a mesekert „tündérkeresztanyja”, a noszvaji Családi Meseút szakmai vezetője arról beszélt, hogy először tíz éve született meseút Noszvajon. A meseút házikókat nagy örömmel járják be a helyiek és az oda érkező vendégek. Azóta országosan további kilenc helyszínen is létrehoztak meseterápiás tanösvényeket.

Élmény és program

Az Aranyalma Mesekert egy tanösvény-szerűen végigjárható élmény jellegű programot nyújt Ásványrárón, elsősorban családoknak, baráti társaságoknak, de osztályoknak és táborozóknak is. Az állomásokon főként helyi népmeséket – melyek közül többet Timaffy László gyűjtött – és az azokhoz kapcsolódó játékos feladatokat rejtettek el.

Kezdőpontot a Part Campingnél találunk, a résztvevőket útlevél és mesés térkép segíti az állomások között, hét próbatétellel, egy szintválasztóval. A hét próba után egy oklevelet kaphatunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában