Lovagság, vitézség

2024.06.27. 17:52

Átadták a Szent-László érmeket a győri városházán – fotók

Szent László király alakja, a magyar történelemben összekapcsolódik a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmával. Csütörtökön délután ünnepi díszközgyűlést tartottak emlékére a városházán, a közgyűlés tagjai, a történelmi egyházak vezetői, a fegyveres testületek képviselői, és a meghívott vendégek részvételével.

Ollári Gergely

Az eseményen átadták a Szent-László érmeket a győri városházán. Fotó: Csapó Balázs

Az esemény kezdetén dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Beszédében hangsúlyozta: a magyar történelem dicső régmúltját idézzük meg a mai ünnepen, amikor László királyra emlékezünk.

– Ez a jeles nap alkalom számunkra, hogy visszatekintsünk történelmünkre, és megerősítsük közösségi értékeinket. Szent László király uralkodásának idején az erkölcs, és az igazságosság voltak az alapvető értékek. Nekünk győrieknek különösen fontos az ő személye, hiszen Szent László ereklyéjét őrizzük mintegy négyszáz éve, hermája vallási és történelmi kincsünk. A lovagkirály maga is sokat tett a város védelméért, szívügye volt a város katonai, stratégiai helyként való kezelése. Továbbá kultusza erősíti a vallási közösséget, és gazdagítja a hitéletet –fogalmazott a polgármester.

A díszközgyűlésen átadták a Szent László-érmeket. A város közgyűlése Szent László-érmet adományozott Budavári László Ottó, az INNONET Innovációs és Technológiai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője részére. A méltatásban kiemelték: az ügyvezető Győr és a régió innovatív vállalkozásait segítő értékes szakmai munkája, valamint az Innonet Kft. vezetésében elért eredményei elismeréseként kapta meg a díjat.

Szent László-érmet vehetett át Kokas Éva, a győri Generációk Művelődési Háza igazgatója is. Több évtizedes kiemelkedő szakmai tudással és elhivatottsággal végzett intézményvezetői és művelődésszervezői tevékenysége elismeréseként kapta meg a város közgyűlésétől.

A díjazottak között volt továbbá dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. Ő kiemelkedő színvonalú oktatói, kutatói és vezetői munkája elismeréseként kapta meg a Szent-László érmet.

Díjat vehetett át Rákosi Zsolt János, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnöke is. Méltatásában elhangzott: a győri közszolgálatban és a közszolgáltatások területén végzett több évtizedes lelkiismeretes és eredményes munkája, valamint az időskorúak érdekében kifejtett áldozatos tevékenységéért kapta meg a díjat.

A város közgyűlése továbbá Szent László-érmet adományozott Sztanity Zoltán sportoló, a magyar kajak-kenu sport kiválósága részére, aki példaértékű sportpályafutása, valamint országos és nemzetközi szinten Győr városának jó hírnevet szerző, kimagasló teljesítménye elismeréseként vehette át az elismerést.

Az ünnepi díszközgyűlés második részében a Győri Filharmonikus Zenekar tagjainak műsorát tekinthették meg a résztvevők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában