A 120 éves győri zöld-fehér klub jelene

2024.06.28. 18:13

Interjú Világi Bálinttal az ETO-ról - `Jó futballistákban gondolkodunk, a tudás számít, nem a nemzetiség´

Az idén 120 éves győri zöld-fehérek kilenc év után tértek vissza az NB I-be. Az ETO tulajdonosi körének képviseletében Világi Bálint beszélt a sportigazgatóváltásról, az átigazolásokról és a stadion helyzetéről.

Papp Győző

Világi Bálint és Borbély Balázs. Fotó: eto.hu

1. Az ETO kilenc év után jutott vissza az NB I-be, ami nyilván a tulajdonosok sikere is. Milyen érzésekkel ünnepelték meg a feljutást?

ETO
ETO: örömünnep az ajkai öltözőben. Fotó: Csapó Balázs

- Nagyon szoros volt a bajnokság, az utolsó pillanatig versenyben voltunk a feljutásért. Nem ilyen szorosra terveztük a szezon végét, de a futballban nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezzük. Visszagondolva, nagyon érdekes bajnokságon vagyunk túl, ahol voltunk fent, és voltunk lent is. Pontosan ezért lett izgalmas, örülünk, hogy így alakult, így volt szép az egész!

2. Az első osztály követelményei új helyzetet teremtenek minden tekintetben. Milyen feladatokat kell elvégezniük? A stadion mennyiben felel meg a követelményeknek?

- A feljutás után rövid időnk maradt ünnepelni, majd utána már egyből egy nagyobb „hátizsákot” vettünk a hátunkra. Elkezdtük az infrastruktúránkat javítani, fejleszteni, az akadémián is folyamatosan újítunk, bővítünk. Sajnos a stadionunk valóban nincs a legjobb állapotban, de azon dolgozunk, hogy az NB I és az MLSZ követelményeinek teljes mértékben megfeleljünk.

Az ETO jövőbeni működéséről

3. Az elmúlt két évben a vezetés egészére nem jellemző az állandóság. Márciusban távozott Tóth Miklós klubigazgató, azóta nincs betöltve ez a poszt. Köteles László sportigazgató is távozik június végével. Miért kell mennie? Ki lesz az utóda?

- Azt gondolom, ez az év arról szólt, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akikkel hosszú távon együtt tudunk dolgozni, és a mi elvárásaink szerint tudnak teljesíteni. Köteles Lászlónak lejárt a szerződése, úgy döntöttünk, hogy nem hosszabbítunk vele. A klub kisebb strukturális változáson megy át, ez a döntés is annak a része. Folyamatosan keressük azokat az embereket, akikkel a klub még professzionálisabb szinten tud működni. Köteles Lászlónak köszönjük munkáját, sok szerencsét kívánunk neki. Elképzelhető, hogy a posztját a jövőben más struktúra szerint fogjuk betölteni.

4. Az ETO működését hogyan tervezik a jövőben? Önállóbb életre kel a klub vagy marad az erős dunaszerdahelyi köldökzsinór?

- Tisztában vagyunk azzal, hogy minden klubnak önálló identitása, élete van, nem lehet egy klubot sem egy másikkal egy kalap alá venni, viszont pont emiatt a kapcsolat miatt vagyunk erősek, a játékosmozgásokat sokkal gyorsabban és hatásosabban tudjuk alkalmazni, kamatoztatni, mint azok a klubok, akiknek erre nincs lehetőségük.

5. Borbély Balázs az 5/5-tel teljesítette, amit vállalt, meg is hosszabbították a szerződését. Milyen elvárásokat fogalmaztak meg vele szemben?

- Borbély Balázs munkájában bízunk, ezért is őt választottuk az utolsó öt meccsre. Nagy rizikót vállaltunk, de Balázsban százszázalékig megbíztunk. Mint már szó volt róla, elég kaotikus szezonon vagyunk túl, két edzőváltás is történt a bajnokság során. Jelen pillanatban a csapatnak nagyon fontos a stabilitás, Balázs filozófiája megegyezik a miénkkel, reményeim szerint hosszútávon tudunk együtt dolgozni.

6. Az NB I-re nyilván meg kell erősíteni a játékoskeretet, eddig egy érkezőről tudni. Külföldi vagy magyar futballistákban gondolkodnak inkább? Milyen posztokra várhatók játékosok?

- Elsősorban jó futballistákban gondolkodunk. Egy ilyen akadémiával, mint amilyen a miénk, nagyon fontos, hogy igyekezzünk azokat a fiatalokat beépíteni a csapatba, akik már készen állnak erre. Emellett pedig fontos, hogy minőségi igazolásokat hajtsunk végre. Az, hogy milyen nemzetiségű egy kiszemeltünk, számunkra nem mérvadó, hiszen nem a nemzetisége miatt szerződtetünk egy futballistát, hanem a játéktudása alapján.

7. Idén százhúsz éves az ETO. Milyen programokkal tervezik megünnepelni?

- Egész évben dolgozunk a projekten, több aprósággal is érkeztünk és érkezünk, de rengeteget gondolkodtunk, hogy mi lehetne a legnagyobb ajándék az ETO-szurkolóknak az évfordulóra, és én úgy gondolom, mindenki a feljutásnak örül a legjobban. Boldog vagyok, hogy ezt együtt átélhettük!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában