Körültekintő közlekedés

2023.10.18. 10:49

Mindenki figyeljen! – Így kell használni a 83-as főút új jelzőlámpás csomópontjait!

A napokban átadták az M83-as gyorsforgalmi utat ami Győrt Pápával köti össze. Ehhez kapcsolódóan megépült a győri Új Élet úti turbó körforgalom is. A Magyar Közút a lámpás csomópontok használatának veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Kisalföld.hu

Fotó: ambu_transp

A 83-as főút átépítésével együtt megújult a győri Malom úti és Új Élet úti csomópont is. Mindkét helyszínen turbó típusú körforgalom épült ki, kijelölt gyalogos és kerékpáros átvezetésekkel együtt. A főutat keresztező, körforgalom előtti átvezetéseken a védtelen közlekedők, jelentős számban kiskorú gyermekek átkelésének biztonsága érdekében egyedi megoldásként jelzőlámpás forgalomszabályozás is épült. 

Az új körforgalom jelzőlámpájáról több videót is készítettünk:

A Magyar Közút közleményében felhívja a figyelmet, hogy a jelzőlámpák ezeken a konkrét helyszíneken kizárólag a kijelölt gyalogos és kerékpáros átvezetésen történő elsőbbséget szabályozzák, nem a körforgalomba való behajtás lehetőségét. A jelzőlámpát követően a körforgalmakba történő belépésnél továbbra is a körforgalmú csomópontokra vonatkozó KRESZ szabályok az érvényesek, azaz a körforgalomban haladó járműnek elsőbbsége van a belépő járművekkel szemben. Erre az általános szabályra a csomópont előtt „Elsőbbségadás kötelező” tábla is figyelmezteti a közlekedőket. A Magyar Közút fejlesztésével így a közlekedés védtelenebb résztvevői, a gyalogosok és kerékpárosok is biztonságosabban közlekedhetnek.

A társaság arra kér minden közlekedőt, hogy az új csomópontokban figyelmesen, a KRESZ szabályok és a kihelyezett jelzések betartásával közlekedjenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában