Hamisítás

2024.09.06. 07:06

Ismerd fel a csalókat! Tippek a győri rendőröktől

Akár csomagküldő cégek, akár webáruházak, akár fizetési felületek oldalát hamisítják, van pár árulkodó jel, amire figyelve gyanút foghatunk.

Kisalföld.hu

Az utóbbi évek egyik leggyorsabban terjedő csalástípusa azokhoz az online felületekhez köthető, ahol magánemberek adnak-vesznek használt cikkeket, továbbá népszerű átverési formát jelentenek a hamis webáruházi felületek is.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az áldozattá válás megelőzése érdekében az alábbiakra hívja fel az olvasók figyelmét:

  • A weboldal kialakítása, grafikai megjelenése kívánnivalókat hagy maga után, vagy a szöveg eseteként magyartalan, sok benne a helyesírási hiba.
  • Csak e-mail-címet, esetleg egy mobilszámot adnak meg elérhetőségnek, címet, postacímet nem, nincs székhely, cégjegyzékszám, gyakran még a céget regisztráló ország sem azonosítható.
  • Webáruházaknál árulkodó lehet, ha csak „gyanúsan” pozitív ügyfélvéleményeket találunk az oldalon, vagy ha az árak nagyon alacsonyak a versenytársakéhoz képest.
  • Érdemes mindig tisztában lenni azzal, hogy az eladó csak pénzt fogad, nem küld, így semmi sem indokolja, hogy a vevő bármilyen ürügyre hivatkozva pénzt kérjen.
  • Online piactereken átutalással kérjük az áru ellenértékét a nevünk és a bankszámlaszámunk feltüntetésével. Nem szabad megadni bankkártyaadatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre.
  • Ugyanígy nem szabad ismeretlen programot vagy applikációt letölteni számítógépre, mobiltelefonra, főleg nem egy linkre kattintva.
  • Vevőként csak biztonságos internetkapcsolaton keresztül szabad fizetni, ingyenes vagy nyilvános wifihálózatokon nem, és érdemes ügyelni a készülék biztonságára, az operációs rendszer biztonsági frissítéseinek rendszeres telepítésére is.
  • Ha mégis megtörtént baj, azonnal jelentse bankjának és a rendőrségnek a csalást!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában