Bíróságon kell felelniük

2024.08.30. 11:51

23 milliónyi CSED-et akart - Adócsalókkal egyezett meg a győri várandós nő

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat egy házaspár és a könyvelőjük ellen - közölte a Zala Vármegyei Főügyészség csütörtökön. Bűnsegédként kell felelnie egy 32 éves győri nőnek is.

Kisalföld.hu

Forrás: Schutterstock

Fotó: Ljupco Smokovski

A házaspár és könyvelőjük gazdasági társaságok működtetésének látszatával nyújtottak be pályázati támogatások elnyeréséért kérelmeket a 2017 és 2020 között. A Zala Vármegyei Főügyészség vádirata szerint a 30 éves székesfehérvári férfi és 29 éves felesége kilenc olyan gazdasági társaságot működtetett - 82 éves budapesti könyvelőtársuk segítségével -, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek, valós bevételük nem volt. Az idős könyvelő férfi által elkészített, valótlan tartalmú éves beszámolók szerinti adózott eredményeik alapján azonban alkalmassá váltak pályázati támogatások elnyerésére.

A vádlottak 45 alkalommal nyújtottak be elsősorban vállalkozásfejlesztést, foglalkoztatásbővítést és képzéseket ösztönző támogatások elnyerésére irányuló kérelmeket az illetékes minisztériumokhoz, illetve járási hivatalok foglalkoztatási osztályaihoz.

A házaspár, valamint a könyvelő az egyes gazdasági társaságokat úgy tüntették fel, mintha azok évek óta jól működő cégek lennének: magas bevétellel, létező telephelyekkel, állandó foglalkoztatotti létszámmal. Hogy ne bukjanak le valótlan tartalmú iratokat, munkaszerződéseket, beszámolókat készítettek és nyújtottak be.

A vádlottak több mint 361 millió forint támogatás elnyerésére pályáztak 2017 és 2020 között, ebből több mint 199 millió forintot meg is kaptak.

Bűnsegédként felel az a 32 éves győri nő is, akit a 30 éves vádlott 2019-ben azzal keresett meg, hogy papíron bejelenti egyik fiktív cégéhez és ezáltal a munkanélküli, akkor várandós nő magas összegű csecsemőgondozási díjat kap majd.

A férfi a közreműködésért pénzt ígért a nőnek, aki az ajánlatba beleegyezett, majd a könyvelő visszamenőleg bejelentette alkalmazottként csaknem 6 millió forintos havi munkabérrel. Miután a gyermek megszületett, a vádlottak mintegy 23 millió forint csecsemőgondozási díj iránti igényt nyújtottak be, amelyhez csatolták a nő fiktív foglalkoztatásával kapcsolatos, valótlan iratokat.

A hatóság az irreálisan magas jövedelem miatt vizsgálatot indított, és csupán 536 ezer forintot folyósítottak a bankszámlaszámára.

A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Törvényszéken, vagyonelkobzás elrendelése mellett börtönbüntetés kiszabását indítványozva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában