Prevenció

2024.09.14. 12:28

Egészségünk kincs – Családi nap szűrésekkel, tanácsadásokkal Mosonmagyaróváron + Fotók

Húsz helyszínen, mintegy ötven egészségügyi dolgozó várta tanácsadással, szűréssel és vizsgáltokkal az érdeklődőket szombaton a Flesch Központban. Egészségünk kincs – hívta fel a figyelmet a legnagyobb értékünkre dr. Jenei Júlia Kinga, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház főigazgatója a családi egészségnapon.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes istván

Sorra érkeztek a Flesch Központba az egészségükre figyelő és azért aggódó vendégek. A Moson Megyei Nők Egyesülete és Rotary Club Szigetköz közös szervezésében immár harmadszor várták családi egészségnapra az érdeklődőket. Ingyenes egészségügyi szűrésekkel, tanácsadásokkal és vizsgálatokkal készültek, ötven egészségügyi szakember állt rendelkezésre húsz helyszínen.

– A Moson Megyei Nők Egyesülete 2005-ben az egészségmegőrzést és a megelőzést tűzte ki célul: azóta szervezünk a Karolina Kórházban és a Flesch Központban női és férfi egészségnapokat, immár harmadszorra a  Rotary Club Szigetközzel összefogva – hangsúlyozta a megnyitón Ratkay Katalin, a Moson Megyei Nők Egyesülete elnöke, aki szerint összehangolt munkával szervezték meg a hiánypótló rendezvényt. 

Megelőzés, felismerés, rehabilitáció

Ratkay Katalin külön felhívta a figyelmet az újdonságokra is: a pár perces, fájdalommentes zöldhályog-szűrésre, az OMSZ ÉletMentő applikáció­jára, melynek letöltésére és beüzemelésére szintén segítséget lehetett kapni. Továbbá a stroke megelőzéséről, felismeréséről, kezeléséről és a rehabilitációról is többet megtudhattunk, a tanácsadás mellett egy rövidfilm jóvoltából is. 
Dr. Jenei Júlia Kinga, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház főigazgatója kiemelte: immár másodszorra működnek együtt a civil szervezetekkel, a májusi női szűrőnapokat követően. 

A szakember szerint sokan hanyagolják az egészségügyi szűréseket, elsősorban a lakosság tájékozatlansága miatt. Sokszor pedig már túl későn fordulunk orvoshoz.

Egészségünk kincs, ha ezt a kincset nem ápoljuk, elvész. Ezért is fontos, hogy eljárjunk a szűrésekre, ahol megtudhatjuk, milyen az egészségi állapotunk, és segítséget is tudnak kérni a szakemberektől, hogy milyen irányba induljanak

 – emelte ki a főigazgató, aki külön köszönetet mondott a szervezőknek a befektetett energiáért, hogy Mosonmagyaróvár és környéke egészségesebb legyen. Az orvos még javasolta, következő alkalomra hozzunk magunkkal minél több barátot, szomszédot.

Giczi Lajos, a Rotary Club Szigetköz elnöke virággal köszönte meg Ratkay Katalin és dr. Antal-Varga Dóra főszervezőknek a munkáját. 

Dr. Antal-Varga Dórát háziorvos, a Rotary Club Szigetköz tagjaként nem csak a szervezésben vállalt oroszlánrészt, hanem maga is sorra végezte a szűréseket. 

 

Sokszor elhanyagoljuk egészségünket

Nagyon sok betegség a korai stádiumban jól gyógyítható. A szűréseket a jólléti állapotban érdemes végezni, ha már tünet tapasztalható, akkor már lehet, nagyobb a baj

 – emelte ki dr. Antal-Varga Dóra, aki háziorvosként és a hospice-ellátásban tevékenykedő szakemberként is úgy véli, sokszor elhanyagoljuk egészségünket, vagy éppen szeretteinkét helyezzük előtérbe. 

– Gyakran tapasztaljuk, a női szűrőnapokon is, hogy a beteget ápoló családtagból lesz a még betegebb. Szánjunk időt a saját egészségünkre. A hospice ellátás során is azt látom, hogy sok, már nem gyógyítható betegség, például méhnyakrák megelőzhető lett volna, ha időben kiszűrik – vélekedett a háziorvos. 

– Mindig azt kérdezem, melyik jobb: ha hozzánk jönnek, vagy ha az onkológushoz – vette át a szót dr. Magyarosi Delina gasztroenterológus. Kiemelte: ugyan a tankönyv szerint 50 éves kor fölött érdemes felkeresni a gasztroenterológiát, ám a tapasztalatok szerint már 40 éves kor fölött javallott.  Ugyanis egy polip vagy egy daganat csak a későbbi fázisaiban okoz tünetet, szűréssel azonban hamarabb elcsíphetőek. Különösen azoknál fontos, akiknél a családban már előfordult hasonló betegség. 

– Már huszonévesek is fordulnak hozzánk, hogy puffadnak, görcseik vannak, fáj a hasuk, egy héten egyszer van székletük. Ez a stresszes életmód mellett a rendszertelen, egészségtelen táplálkozásra, a gyors kaják fogyasztására vezethető vissza – tette még hozzá a szakember. 

Figyelemfelhívó program

A Gondoskodás Alapítvány demencia tanácsadással várta az érdeklődőket. Varga Csabáné Klári, a Gondoskodás Alapítvány kuratóriumi tagja, az óvári idősek klubja szakmai vezetője szerint a demencia ma már szinte minden családot érint.

– Minden hónap első hétfőjén a Zichy Mihály 5. szám alatti Alapszolgáltatási Centrum épületében tartja találkozóit az Alzheimer Café, ahová várunk minden érdeklődőt, érintetteket és családtagokat, akik szeretnének egy támogató közösséghez tartozni. Szeptember az Alzheimer világhónapja, október 7-én egy figyelemfelhívó programot szervezünk a témában a Soproni utca 75. szám alatti idősek otthonában – tette hozzá Varga Csabáné. 

Figyelmeztető vagy megnyugtató eredmények pár perc alatt

– A feleségemnek volt több panasza, és gondoltam, amíg őt várom, én is részt veszek egy-két vizsgálaton. A kerti munka során meghúztam a vállamat, ezen a csontkovács segített. Sajnos magas vérnyomást mértek, javasolták, hogy forduljak a háziorvosomhoz – közölte Jáni Lajos, aki több vizsgálattal is élt a délelőtt folyamán. 

Ezúttal mi is éltünk a szűrések és tanácsadások lehetőségével: a zöldhályogszűrés például pár perc alatt megnyugtató eredményt mutatott, ahogy a szájüregi daganat vizsgálat is, s az Életmentő applikáció letöltése sem ördöngösség. Figyeljünk egészségünkre!

A szűrések eredményére még visszatérünk!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában