Falujáró

2024.09.14. 12:00

A Bakony gyöngyszeme: Bakonygyirót - Fotók, Videó

Csendes, rendezett utcákon autózunk végig a Bakonygyiróton, bár az árkok mentén földmunka nyoma látható. A rég vágyott szennyvízcsatornát fektetik le a faluban, lassan végeznek vele, és ráköthetnek a lakók. Léhner Dezső polgármester nyugodtan adhatja át októberben utódjának a stafétabotot: ez is megvalósult, mint megannyi más felújítás.

Barki Andrea

Fotó: Molcsányi Máté

Léhner Dezső több cikluson keresztül töltötte be a polgármesteri tisztséget. Azon bakonygyirótiak közé tartozik, akik itt születtek, a szülei is idevalósiak. Vannak azonban, akik Németországból kerültek ide. A törökdúlások után elnéptelenedett falut az Eszterházyak telepítették be Alsó-Ausztriából 1714-ben. Régen az emberek csak svábul beszéltek. A településnek jelenleg 181 lakosa van. A lakók zöme régen a termelőszövetkezetben dolgozott, ma már sokan eljárnak Győrbe, Veszprémbe. 2002 óta a település Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozik. Azóta nagyot változott a falu infrastrukturája. Nagyon jó az autóbusz és a vonat közlekedés. A gyerekek Bakonyszentlászlóra az iskolabusszal járnak óvodába, iskolába.

Több, mint 300 éve telepítették a svábokat a faluba. Emléktáblát avattak az évfordulón – mutatta Léhner Dezső polgármester.
Fotó: Molcsányi Máté

Már csak a szennyvízcsatorna hiányzott

– Az elmúlt 15 év legnagyobb vívmánya számomra, hogy megépül végre a szennyvízcsatorna, az ősszel remélhetőleg át is adják. Pályázaton nyertünk rá támogatást, amihez a lakosság önrésze is kellett. A szennyvízhálózatra mintegy 100 ingatlant kötnek rá. Érdekessége, hogy a falu Győr felőli határában lesz egy saját kis szennyvíztisztító művünk – mondta a polgármester. – Az utóbbi időben sok fiatal, többgyermekes család is költözött a faluba, ezáltal fiatalodunk és nő a település lélekszáma. Bízom benne, hogy a beköltözők felveszik a régi öregek hozzáállását: szeretni kell a falut, széppé tenni, tovább bővíteni. A falu közterei most a csatornaépítés miatt egy kicsit háborús övezetre hasonlítanak, de bízom benne, hogy a munkálatok befejezése után ismét zöldellni és virágozni fog – tette hozzá Léhner Dezső, aki arról is beszélt, hogy a településen az utóbbi években nagyon sok fejlesztés történt. 

A kívül-belül felújított orvosi rendelőt korszerű berendezésekkel szerelték fel.
Fotó: Molcsányi Máté

Megújult a falu központja. Megszépült a templom, a parókia, az önkormányzat pedig egy pályázat segítségével felújította a régi iskola épületét, amelyből Hagyományőrző-Közösségi Ház készült. A szomszédos épületben szolgálati lakást alakítottak ki, aminek használatát már csak EON engedély hiánya gátolja. A kultúrház is megújult, megtörtént az akadálymentesítése. Mellette modern külsőt és belsőt kapott az orvosi rendelő, elláttákminden korszerű felszereléssel, napelemes rendszerrel. Itt rendel a gyermek és felnőtt háziorvos is. Az épület melletti játszó- és sporttéren tudják a gyerekek a várakozás idejét eltölteni, illetve a modern sporteszközökön fejleszthetik testüket a fiatalok. A lakosság majdnem harmada idős, az önkormányzat azonban nem hagyja magukra őket. Kiszállítja számukra az ebédet, a falubusszal megoldják a bevásárlásukat, orvosi rendelésekre, kórházba jutásukat. 

Sváb pincesor az Öreghegy oldalában

A településen utak, járdák újultak meg. Régi álom vált valóra, amikor elkészült a pincesorhoz vezető út, ám a pincék közé már nem terveznek aszfaltos utat, nehogy elvessze a régi, eddig megőrzött báját. A bakonygyiróti pincesor abban az időben keletkezhetett, mint a falu, hiszen majdnem annyi pince van, mint amennyi ház. 

Az Öreghegy oldalában található Bakonygyiróti Pincesor a sváb pincék jellegzetes, ritka példája.
Fotó: Molcsányi Máté

Jelenleg 76 pince sorakozik az árnyas fák alatt, sokat már felújítottak belőlük. Sajnos több helyen megszűntek a szőlők. Az idősek már nem tudnak foglalkozni vele, a fiatalok pedig már csak annyit foglalkoznak vele, hogy fent tudják tartani a pincéket. Lassan inkább üdülő jellege lesz. Minden nyáron a Pincefesztiválon itt jönnek össze a helyiek, a környező településeken élők és az elszármazottak.

Bár előbb jött volna

Nem tősgyökeres bakonygyiróti a 82 éves Tóth Lajos, akivel a több száz éves pincéknél beszélgettünk. 2001-ben szeretett bele a faluba és költözött Budapestről a feleségével a kis bakonyaljai faluba. 

Ha tudta volna Lajos bácsi, hogy milyen szép ez a vidék, hamarabb költözött volna ide. 
Fotó: Molcsányi Máté

– Kerestünk már helyet az országban többfelé, de aztán erre jártunk és teljesen elvarázsolt bennünket ez a falu, vettünk egy parasztházat. Volt egy kedves öreg barátom itt, akinek az ösztönzésére vettem szőlőt, elkezdtem művelni. Nagyon finom szőlőm termett, teljesen beleszerettem. Ha tudtam volna, hogy ilyen szép itt, előbb idejöttem volna már régen. Amikor kezdtem a borászatot még gyakran összeültünk, megbeszéltük a világ dolgait a szomszédokkal. Szép idők voltak. Ma már ez talán kevésbé működik, de azért még sokan járnak ki. Most is nagyon jó a faluban lakni, kedvesek az emberek, nagyon nyugodt a település, de minden megvan, amire szükségünk van – mesélte Lajos bácsi, aki talán éppen ennek a varázslatos helynek köszönhetően jó néhány évet letagadhatna a korából.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában