Jótékonyság

2024.08.29. 11:20

Öt csapat főzi a finom lecsót a vásárcsarnoknál Győrben – Fotók

Gyurina Zsolt

Fotó: Molcsányi Máté

Jótékonysági lecsófőző versenyt tartanak csütörtökön délelőtt a győri vásárcsarnokban. Az elkészült ételeket a látogatók meg is kóstolhatják, a kóstolásért felajánlott összeget a Mit tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány kapja, amely elsődleges feladatának az autizmussal élő személyek életminőségének javítását tartja.- A lecsófőzésnek most van itt az ideje: megérett a szabadföldi paradicsom, paprika, jó az ár, a minőség, az íz. Tavaly rendeztünk először jótékonysági lecsófőzést, nagy sikere volt, így idén is megrendeztük, és szeretnénk, ha hagyománnyá válna - mondta lapunknak az egyik szervező, Szakács Orsolya, aki társaival, Markó Vendellel és Kutiné Mártával együtt ajánlotta fel a főzéshez az alapanyagokat.

Tudakoltuk többektől a jó lecsó titkát, ilyeneket hallottunk, mint jó sok idő és előkészület. Szakács Orsolya az vallja, hogy a jó lecsó alapja a szalonna. Gyorsan hozzátette, hogy mindenki másként készíti, Győrben a többség egy kiló paprika mellé három paradicsomot, egy hagymát tesz, miközben például a szervező szülőföldjén, Ózdon egy kiló paradicsom mellé egy kiló paprika és ugyanennyi hagyma kerül.

Két fő célunk van, az egyik az alapítvány támogatása, a másik pedig az, hogy még több életet hozzunk a csarnokba. Vásárlóink 95 százaléka törzsvásárló, szeretnénk, ha új embereket is bevonnánk. Ezúttal öt csapat főzte a lecsót, egyesek rizsesen, tarhonyásan, sok vagy kevés tojással. Én szalonnával, hagymával, hagymával, paprikával és tojással szeretem, az alapként. Sokan elrontják szerintem, mert nagy gőzben készítik, miközben inkább pirítani kell 

- fűzte hozzá Szakács Orsolya

 Egy baj van a lecsóval, hogy sosem elég - mondta az egyik kóstoló, a csarnok közelében lakó Bogdán Katalin. Ő enyhén csípősen szereti ezt a finomságot, és két adagot visz belőle a családnak ebédre. A főzőverseny eredményhirdetésére a kóstolást és az értékelést követően kerül sor, 11 óra után, fél 12 körül. Aki pedig maga is kedvet kap a lecsófőzéshez, az alapanyagokat 

– hagymát, paradicsomot, paprikát kedvezményes áron vásárolhatja meg a vásárcsarnokban az őstermelőktől és a kereskedőktől. A nyertes csapat egy évig őrizheti a kupát. Egy adagéért legalább 500 forintot remélnek, de bíznak benne a szervezők, hogy ennél többet adnak a kóstolók.

Végezetül a versenyt a Biribal kft csapata nyerte, a szakács Zelena Csaba volt, és 161 ezer forintnyi támogatás gyűlt össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában