Ausztria

2024.08.31. 16:11

Az osztrák feldolgozóipar teljesítménye tovább csökkent augusztusban

Immár a 25. egymást követő hónapban csökkent a feldolgozóipari aktivitás Ausztriában augusztusban az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.

Kisalföld.hu

Az UniCredit Bank Austria feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) augusztusban 44,4 pontra emelkedett a júliusi 43,1 pontról, ez azt jelenti, hogy a teljesítménycsökkenés üteme mérséklődött.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Az index legutóbb 2022 júliusában állt 50 pont felett, és az azóta eltelt idő alatt még a 40 pontos határ alatt is járt az elmúlt év közepén. Annál alacsonyabban pedig csak 2020 áprilisában állt, 31,6 ponton.

Az UniCredit Bank Austria augusztusra vonatkozó BMI-adatai szerint az osztrák feldolgozóiparban a visszaesést részben az új megrendelések számottevő, immár 28. hónapja tartó, ám az előző havinál mérsékeltebb csökkenése okozta, emellett a foglalkoztatás is jelentősen esett, miközben a termelés hét hónapja a leggyorsabb ütemben zsugorodott, a vállalatok beszerzési aktivitása pedig meredek visszaesést mutatott.    

A vállalatok következő 12 hónapra vonatkozó kilátásai idén január óta a legkisebb mértékű optimizmust tükrözték augusztusban, a megkérdezettek a kihívást jelentő piaci feltételekről és az alacsonyabb költségszintekkel működő gazdaságokkal szembeni versenyről számoltak be.

Az inputköltségek már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek az év nyolcadik hónapjában, elsősorban a magasabb szállítási költségek miatt. Ezzel szemben a kibocsátási árak továbbra is szerény mérséklődést mutattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában