Presztízs 2023 - Az Év Mezőgazdaságáért díjat Légrády Gábor kapta

Az év mezőgazdaságáért díjat idén Légrády Gábor agrármérnök, a Nemzeti Földügyi Központ volt elnökhelyettese, tanácsadója kapta meg. Pályafutása elején a szakma gyakorlati oldalát erősítette, majd 1993-ban a közigazgatásba került.

Cs. Kovács Attila

Légrády Gábor agrármérnök, tanácsadó - fotó: Csapó Balázs

– Megtaláltam a hivatásomat, és úgy érzem, a mostani díjjal az elmúlt harminc év szolgálatát ismerték el. Mert a munkámra én mindig szolgálatként tekintettem – fogalmazott Légrády Gábor. A mezőgazdasággal már kisgyermekként megismerkedett, hiszen állatorvos édesapja rendszeresen vitte magával körútjaira.

– Csenevész, beteges gyerek voltam, a szüleim úgy gondolták, jót tesz majd a friss levegő, a mozgás. Így találkoztam először a gazdálkodással, gazdaemberekkel, és nagyon megszerettem ezt a közeget. Ezért is választottam az agrárpályát, és 1984-ben végeztem a mosonmagyaróvári egyetemen mint agrármérnök – mutatta be pályafutását. Az egyetem után az akkori rábaújfalui termelőszövetkezetben kapott állást, a kisbaboti tehenészeti telepet vezette. 1989-ben Kónyban lett főállattenyésztő, majd 1992-ben a csődbe került téesz elnökévé választották meg. Sikerült a céget talpra állítani, és megmentették a munkahelyek hatvan százalékát.

Légrády Gábor agrármérnök, tanácsadó - fotó: Csapó Balázs

1993-ban a közigazgatás „szólította el” Kónyból. A Földművelésügyi Hivatalban az új agrártámogatási rendszer megyei elindítása és működtetése volt a feladata. Egészen 2020-ig dolgozott megyei vezetőként, amikor a Nemzeti Földügyi Központ elnökhelyettese lett. A mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer akkreditált működése tartozott hozzá.

– A rendszerváltás után mámorító dolog volt, hogy szolgálhattam az átalakuló magyar mezőgazdaságot. Találkoztam csillogó szemű, öreg gazdákkal, akik segítségért jöttek, hogy a visszaigényelt földeken fiaikkal, unokáikkal elkezdhessék a gazdálkodást. Nemcsak a szigorú, hivatali munka volt tehát a feladatunk, hanem egyfajta szaktanácsadók, menedzserek is voltunk. Ez engem teljesen kielégített, magával ragadott és boldogsággal töltött el. Felemelő hivatás és szolgálat volt. Talán a Presztízs-díj is ezt ismeri el. Nagyon fontos számomra, hiszen a szakmai pályafutásom záródíjaként tekintek rá – foglalta össze Légrády Gábor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában