Rózsaszínben

2 órája

Rózsaszín hídséta Mosonmagyaróváron a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából

Rózsaszínű szalaggal és lufikkal vonultak a Jókai hídtól a Flesch Központig a Nők a Városért Egyesület hívására mintegy százan, a Mofém Fúvószenekar felvezetésével. A hídsétát a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezik minden évben.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A Nők a Városért Egyesület hagyományosan minden évben megrendezi Mosonmagyaróváron a hídsétát a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából. Ezúttal is rózsaszínbe öltöztették a Lajta-hídakat, ahol a Mofém Fúvószenekar felvezetésével elhaladtak a felvonulók, élen Fehérné dr. Bodó Mariann címzetes mosonmagyaróvári főjegyzővel, dr. Bodnár Mária főorvossal és Tolnai Imrénével, a Nők a Városért Egyesület elnökével. Nem hiányozhattak a rózsaszínű kitűzők és lufik sem. 

A mintegy száz főt számláló csoport a Jókai hídtól a Flesch Központig vonult. 

Tolnai Imréné a támogatók felsorolása mellett – akik nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény – a szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy az időben elkapott betegség életet menthet. Fehérné dr. Bodó Mariann arról beszélt, hogy fontosak a város életében a civil szervezetek. Külön öröm, hogy idén Mosonmagyaróvár és környéke mellett Győrből is csatlakoztak a felvonuláshoz. A főjegyző Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármester üdvözletét is átadta.

"Dolgunk van magunkkal!" A mellrák korai felismerése életet menthet

Dr. Bodnár Mária, a hospice-ház megálmodója kiemelte: minden esztendőben meghatódik, hogy évről-évre többen csatlakoznak a sétához. 

– Ha csak egy napra jut eszünkbe, hogy dolgunk van magunkkal: a tudatos étkezés, mozgás, az orvos tanácsának megfogadása mellett járjunk el szűrésre, mert ha időben megyünk, nagyobb az esélyünk a gyógyulásra – hangsúlyozta a belgyógyász, hematológus, klinikai onkológus, aki rávilágított: 

évente 9000 új emlődaganatot fedeznek fel, s a halálozási statisztikában Európában sajnos élen járunk. 

Az önvizsgálatra legalább havonta egyszer kerítsünk sort. 

A szakember kitért az emlőimplantátummal rendelkezőkre is, nekik speciális mammográfiával és ultrahanggal végzik a szűrést. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan kis létszámban, de a férfiak is küzdhetnek emlődaganattal. Akinek előfordult a családjában, az különösképpen figyeljen a rendszeres vizsgálatra – részletezte még a szakember. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában