Évszázados értékű megyerikum Csornán

2 órája

Aranyfonalas hímzés - Messze földön híres tudást ápolnak szívvel-lélekkel - fotók

A rábaközi hímzőkultúra speciális, csak Csornára jellemző változata az aranyfonalas hímzés. Az aranyfonalas hímzéssel, arany fémszállal díszített menyecskekendők értékesek voltak, módos gazdák asszonyai hordták. Elkészítésük avatott kezeket kívánt, így a hímzőasszonyokat megbecsülték, köztiszteletben álltak. Szerencsére vannak még manapság is olyan mesterek, akik szívügyüknek tekintik a bemutatását és tudásuk átadását. A csornai székhelyű Aranyfonal egyesület koordinálásával mentik e kincset.

Cs. Kovács Attila

Az aranyfonalas hímzés ősi értéke Csornának, mutatta meg Ángyán Csilla. Fotó: Molcsányi Máté

A csornai Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület 2024-et az aranyfonalas hímzés népszerűsítésének, megismertetésének szenteli. Azon vannak, hogy az aranyfonalas hímzés, díszítés minél szélesebb körben elterjedjen. Májusban tapasztalt hímzők számára szerveztek találkozót, melyre vármegyénken kívül még Fejérből is érkeztek résztvevők.

Az aranyfonalas hímzés kincs

– A XIX. század végének legünnepélyesebb viseleti kiegészítője volt az aranyfonallal hímzett menyecskekendő, melyet a Rábaközben csak Csornán hordtak. Fehér, batisztszerű anyagra készült láncöltéssel. Aranyszálas kontúrral varrták körbe a virág- és levélmintákat, a közepüket vékony fehér cérnával bekötötték, „pókozták”. Az aranyfonalas kendők hímzésénél nem a cérnapókos bekötések variánsai hangsúlyosak, hanem az aranyhímzés az uralkodó – ismertette a hímzés részleteit Ángyán Csilla, az Aranyfonal egyesület elnöke. 

Hozzátette: az országosan is kiemelkedő hímzés fennmaradásáért talán legtöbbet a csornai születésű Székely Erzsébet hímző, népi iparművész tett, aki a mai napig műveli és oktatja ezt a technikát. 2022 decemberében, nyolcvanadik születésnapja alkalmából az Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület életmű-kiállítást szervezett az alkotó tiszteletére. Azon a rendezvényen tettek javaslatot az aranyhímzés helyi értéktárba való felvételére. Egy évvel később már a vármegyei értéktárba is bekerült. 

Aranyfonalas hímzés
A csornai múzeumban is számos aranyfonalas menyecskekendőt őriznek. Fotó: Molcsányi Máté

A szervezők októberben egy rendezvényre készülnek. A nagyközönség október 12-én nyerhet bepillantást a csornai értékek, azon belül kiemelten az aranyhímzés világába. A város Gedeon-napi forgatagán pódiumbeszélgetést hallhatnak az érdeklődők Értékeink címmel, amit az Aranyfonal egyesület Arannyal hímezve című rendezvénye követ. Az eredeti kendők mellett a premontrei rendház dísztermében bemutatják az egyesület legújabb kiadványát, egy kártyajátékot, mely az aranyhímzés motívumaiból áll. Egy mintagyűjtemény megjelentetése is a tervek között van.

– Kérjük a csornaiakat és a rábaközieket, hogy akinek aranyhímzés-mintarajz vagy eredeti aranyfonalas kendő van a birtokában, szíveskedjen megkeresni bennünket az [email protected] címen. Szeretnénk ugyanis a még elérhető mintakincset is feldolgozni – jegyezte meg Ángyán Csilla. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában