Szívvel és lélekkel

2024.09.10. 11:05

Társasházi Életműdíjat kapott a győri Baranyi Tibor – fotók

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire összetett, nehéz, de egyben hálás és olykor hálátlan feladatot végeznek a közös képviselők, társasház kezelők, házmesterek A jövőre kilencven éves Baranyi Tibor igazi kincs a „szakmában”, nemrég társasházi életműdíjat vehetett át, amit országos pályázaton nyert el. Társasházi Életműdíj – az elismerést a Társasházi Háztartás Szaklap adományozza minden évben.

Ollári Gergely

2024.09.05.Társasházi életműdíjas Baranyi Tibor,Fotó Molcsányi Máté Kisalföld

Fotó: Molcsányi Máté

Otthonában fogadott minket nemrég Baranyi Tibor. A Tihanyi Árpád úti –sokak által csak az úgynevezett „hétemeletes” – laskásába csengettünk be a minap, Tibor pedig jókedvűen, vidáman tárta ki lakásának ajtaját, kezében kulcscsomóját szorongatva. A harmincas években született, azóta, ahogy mondja, minden percét a megyeszékhelyen töltötte. Kivéve persze pár hónapot, amikor katonai szolgálatát töltötte. Dolgozott a Komszol-nál, 1966-tól területi, majd megyei vezetője lett a szakszervezetnek. Baranyi Tibor ekkor még nem is sejthette, hogy Társasházi Életműdíjat vehet át tevékenységéért. 

Társasházi Életműdíjat kapott – Baranyi Tibor harminc éve végzi el a házmesteri feladatokat Tihanyi Árpád úti hétemeletesben. Nemrég társasházi életműdíjat vehetett át.
Társasházi Életműdíjat kapott – Baranyi Tibor harminc éve végzi el a házmesteri feladatokat Tihanyi Árpád úti hétemeletesben. Nemrég társasházi életműdíjat vehetett át. 
Fotó: Molcsányi Máté

– Egész életemben segítek. Tulajdonképpen nem csinálok mást, mint kijárom, utánamegyek, majd elintézem. 

Mindig ilyen típusú ember voltam. Ettől most sem tudok szabadulni, harminc éve vagyok a házbizottság elnöke. Többen dolgozunk, sok mindent elértünk ebben az épületben –mondja lapunknak Baranyi Tibor, hozzátéve, a szobájába lévő parkettán is hatvanhat éve tipródnak, mégsem mozdult ki azóta egyik sem, nem nyikorog a terheléstől. 

Számlaellenőrzés, költségvetés, ügyek intézése, beszámolók készítése. Utóbbi aztán majd a jegyző asztalára kerül, aki ellenőrzi –sorolja Baranyi Tibor a házbizottság munkáját. A hétemeletest mintegy százan lakják, annyian, mint egy kisebb falut, ráadásul a lakástulajdonosok folyamatosan cserélődnek. Egy biztos pont azért van, Baranyi Tibor, aki nagy lendülettel sorolja lapunknak a teendőit: vigyük le a csomagot, kísérjünk el valakit a postára, írjunk emailt, húzzuk be a kukát. 

  • Napi feladatok 
  • Elismerték a tevékenységét 
  • Szívvel lélekkel segít

– Gyalog járom végig a házat napi kétszer. A bizottsági tagokkal együtt érdeklődőm a lakóknál, minden rendben van-e. Ellenőrzöm a lépcsőházat, égnek-e a lámpák, működik-e a lift, járt-e az épületben takarító. Gyakorlatilag fogalmazhatunk úgy is, hogy „mindenes” vagyok, de szívvel és jó szándékkal végzem a feladataimat – fogalmazott. 

Társasházi Életműdíjat kapott – A nyolcvanas éveiben járó Baranyi Tibor büszkén mutatta meg két gyönyörű dédunokáját is, Ninát és Reginát. Fotó: Molcsányi Máté
Társasházi Életműdíjat kapott – A nyolcvanas éveiben járó Baranyi Tibor büszkén mutatta meg két gyönyörű dédunokáját is, Ninát és Reginát. Fotó: Molcsányi Máté
Fotó: Molcsányi Máté

Mint mondja: kétféle lakó van. Van az, aki értékeli amije van, például a lakása, és érdeklődik minden iránt, ami azzal kapcsolatos. Aztán akadnak olyanok is, akik kicsit más világban nőttek fel, és nehéz őket megszólítani. 

– Egy a lényeg: megsértődni nem lehet. Hálát várni sem kell. Csak mosolyogni. Mert a mosoly az igazi fegyver, ez köti össze a lakókat is. 

Társasházi Életműdíjat kapott

–Megjelent nemrég egy országos felhívás, felterjesztettek egy díjra. Összefoglaltam, hogy mit is csinálok, majd meglepő elismerést vehettem át: társasházi életműdíjat. Tavaly öten kaptuk meg az országban a Társasházi Háztartás Szaklaptól – mesélte, mutatva a díjjal járó emlékplakettet, és a kis, névvel ellátott üvegszobrot. 

A fotelben ülve aztán a családjáról esik szó. Kedélyesen mesél fiáról, unokájáról, de van két gyönyörű dédunokája is, Nina és Regina. Hamar visszatérünk aztán a lakókhoz, mert pár óra múlva öntözési akciót hívtak össze a bizottsággal: a hőség nem tesz jót az épület melletti parkban lévő növényeknek. 

– Jól kell kommunikálni a lakókkal. Ez a kulcsa az egésznek. Őszintének kell lenni, ígérni pedig csakis azt, ami teljesíthető – mondta el Baranyi Tibor, aki naponta felnyitja a számítógépét, fogalmazza az emaileket, és csakis akkor bosszankodik kicsit, amikor valami új frissítés érkezik meg a kompjúterére. 

– Mindig azt szoktam mondani, hogy még tizenegy évem van. Akkor leszek száz. Ezeket az éveket szeretném még a közösség hasznára fordítani –zárta szavait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában