Isten száma a kockában

4 órája

Egy kocka mind felett - Rubik Ernő mesélt a kitartásról, a világegyetemről és a New York-i telefonkönyvről Győrben- videó

Minden 10 embernek van Rubik-kockája Magyarországon. Még ennél is többen vannak azok, akik életükben legalább egyszer megpróbálkoztak már a bűvös kocka megoldásával. Minden idők legkelendőbb játéka mögött pedig ott áll Rubik Ernő és az emberi kíváncsiságba vetett végtelen hite.

Dániel Viktória

Rubik Ernő számára a kocka a kíváncsiság és a kitartó munka jelképe.

Fotó: CSAPO BALAZS

A város első kockabajnokságával ünnepelte a Rubik-kocka és feltalálója születésnapját Győr. Az idén 80 éves Rubik Ernő egy pódiumbeszélgetés keretében mesélt arról, hogyan élte meg ő és a Rubik-kocka az elmúlt 50 évet.

Rubik Ernő számára a kocka a kíváncsiság és a kitartó munka jelképe.
Rubik Ernő számára a kocka a kíváncsiság és a kitartó munka jelképe. A  felismerés öröme hasonlít a világ felfedezése során érzett csodálathoz.
Fotó: CSAPO BALAZS

- Számomra a kocka azt szimbolizálja, hogy nem elég kíváncsinak lenni, hanem ez által hajtva meg kell tudnunk új dolgokat. Ennek öröme és fáradsága egyaránt van, és mindkettőt vállalni kell. Ha eredményt akarunk azért dolgozni és küzdeni kell, ezzel mindenki szembesül aki kezébe veszi a kockát – hangsúlyozta a világhírű magyar feltaláló. - A viszonylag kevés mozgó elem, hatalmas számú kombinációs lehetőséget rejt magában. A mögöttük álló logika felismerése adja folyamat örömét, amely nagyban hasonlít, ahhoz, amikor a körülöttünk lévő világegyetemet fedezzük fel.

Kevés a Rubik Amerikában

A hazai fogyasztók még Bűvös kockaként ismerték meg a játékot, ám érdekes okokból ezt a nevet nem sokkal később le kellett cserélni.

- Meglepő volt hogy megkaptam annak idején a szabadalmat, különösnek találtam, hogy előttem még nem készített senki ehhez hasonló játékot. Végül az általam bűvös kockának nevezett termék forgalomba került. A védjegy megadása azonban újabb nehézségeket gördített az útba, ugyanis a „bűvös” szó általánossága miatt nem vehető védjegy oltalom alá. Innét következett, hogy akkor használjuk a nevemet. Az amerikai védjegy bejegyzésnek viszont személynév esetén feltétele, hogy a név ötnél többször nem szerepelhet a New Yorki-i telefonkönyvben. Szerencsémre a Rubik név nem annyira gyakori a tengerentúlon, így ott Rubik’s square-ként került a boltok polcaira.

A kocka külseje nagyban hozzájárult a sikerhez Rubik Ernő szerint. Ha színek helyett betűk vagy számok lettek volna a kis négyzetekben kevesebben vették volna kézbe a játékot.
A kocka külseje nagyban hozzájárult a sikerhez Rubik Ernő szerint. Ha színek helyett betűk vagy számok lettek volna a kis négyzetekben kevesebben vették volna kézbe a játékot.
Fotó: Csapó Balázs

A kocka árnyékában

Rubik Ernőnek a kockán kívül több más játékot is kifejlesztett, ilyen például Bűvös négyzet, Rubik kígyó és a Rubik Tiramid.

- A kocka árnyékában sok minden eltűnik. A kocka előtt is született már játékom, ami a mai napig kapható, általam kígyó játéknak nevezett alkotás. Szokták mondani, hogy én mindig logikai rejtvényeket készítek, ezzel nem értek teljesen egyet számomra mindig az volt a cél, hogy valami olyat találjak ki, amivel játszani lehet, feladatot ad és örömet is szerez a használónak.

Hozzátette a kocka sem lett volna olyan sikeres, ha nem abban a formában mutatják be, amelyben mindenki ismeri.

- Ha a számok lettek volna a négyzeteken az sokaknak túl elvont lett volna, a írásjeleket pedig nagyban behatárolták volna, hogy kik tudnak vele játszani. De a színek egy olyan univerzális jelentést hordoznak, amelyhez emocionálisan is kapcsolódunk, jelentést és hangulatot is sugároznak. Így pedig a kockának esztétikai értéke is van. A kocka technikailag több másik játék határterületén van és ezzel új kategóriát teremtett magának.

Országtól, helytől, vallástól függetlenül nagyon hasonló reakciókat váltott ki a kocka a világ minden pontján. Ma már komoly gyorsasági versenyeket is rendeznek vele.
Országtól, helytől, vallástól függetlenül nagyon hasonló reakciókat váltott ki a kocka a világ minden pontján. Ma már komoly gyorsasági versenyeket is rendeznek vele.
Fotó: CSAPO BALAZS

A legerősebb motor

Amikor Rubik Ernőt arról kérdezték, találmányai közül melyikre a legbüszkébb, melyiket érzi a leginkább önazonosnak elmondta:

- A büszkeség nem igazán az én műfajom, nem is gazán tudom mire kellene büszkének lennem. Nem vagyok különösebben szép vagy erős, és nem is értem el különösebben nagy dolgot. Csináltam, ami számomra természetes volt. Az ember nem azért csinálja a dolgát, mert közben azon spekulál, hogy ez majd megváltoztatja a világot, hanem mert meglátja benne a kihívást. A kíváncsiság a legerősebb motor és annak az igénye, hogy megértsük azt ami körülöttünk van és ezt hasznosítsuk.

Millió ember, egy élmény

A pódiumbeszélgetésen a feltaláló legújabb könyve is szóba került, amelynek címe „ A mi kockánk”.

- Az írás során próbáltam összegezni. Igazából nem az érdekelt, hogy mit és hogyan csináltam inkább annak a fogadtatásnak, közegnek a háttere, amiben sikert aratott a kocka. Ezért is lett a könyv címe a Mi kockánk és a „mi” alatt mindannyiunkat, az emberiséget értem, Nemzettől, helytől, vallástól függetlenül közel azonos hatásokat ért el és nagyon hasonló élményeket szereznek vele, elsősorban a fiatalok, de hallottam, hogy idősotthonokban is használják a szellemi fittség megtartásában. Az emberi kíváncsiság egy olyan alapvető tulajdonság amelynek teret kell engednünk. A legizgalmasabb kihívás önmagunk felfedezése.

Isten száma

Mennyi a legkevesebb forgatás, amiből bármilyen állásból ki lehet rakni a Rubik-kockát? Ez a kérdés kutatók sorát foglalkoztatta és mai napig foglalkoztatja is. Az ehhez szükséges algoritmust Isten algoritmusának nevezték a forgatások száma pedig Isten száma. Az első eredményt 1981-ben Morwen Thistlethwaite amerikai matematikus nevéhez fűződik, az ő számításai alapján 52 forgatásból bármilyen pozícióból kirakható a Rubik-kocka. Azóta több új számítás is történt a legfrissebb, 2010-es, és egyben legalacsonyabb érték egy kutatócsapat bizonyításai alapján 20. Tehát jelenlegi tudásunk alapján Isten száma 20.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában