Jó hírek

2 órája

Árvíz 2024 - Apad a Duna és a Lajta, mérsékelték a készültséget

Az Észak – dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatta szerkesztőségünket a térségben levonuló árhullámokról szombaton.

Kisalföld.hu

Duna

Az ÉDUVIZIG egész területén apad a Duna. A kedvező hidrológiai helyzetnek köszönhetően a Dunaremete – Rajka közötti árvízvédelmi szakaszon szombat reggel 6:00 órától I. fokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget.

Az Öreg-Duna irányába átadott vízmennyiség reggel 2340 m3/s volt, ezt Dunacsúnnál a szombaton óránként további 100 m3/s-mal csökkentik.

Nagybajcsnál az tetőzés óta több mint 1 métert csökkent a folyó vízszintje.

A Mosoni-Duna torkolati mű zárt állapotban van, így a Győr környéki vízszinteket szombat reggel még a Mosoni-Duna - Lajta és a Rába - Marcal felől érkező vízhozamok alakították. A Duna apadása és a Mosoni-Duna emelkedése miatt szombat reggelre a torkolati műnél a felvíz-alvíz különbség 56 cm-re csökkent, a vízszintek kiegyenlítődését a délutáni órákban megtörtént, ahogy a torkolati mű nyitása is.

Hasonlóan alakul a vízjárás a Mosoni-Dunán, Mecsérnél és a Marcalon, a Gyirmóti szivattyútelepnél. A torkolati mű nyitása következtében a mecséri szelvényben 350-360 cm körül, a Gyirmóti szivattyútelep külvízszintnél 460 cm körül realizálódhat a tetőzés szombat este.

Komáromnál az árhullám péntek hajnalban tetőzött 790 cm-es vízállással, Esztergomnál péntek délután következett be a tetőzés 752 cm-en, azóta mind a két szelvényben folyamatosan csökken a vízszint.

Lajta

Mosonmagyaróvárnál péntek éjszaka 286 cm-rel tetőzött a folyó ebben a szelvényben.

Hegyeshalom térségében a Balparti csatornán szombat reggelre mintegy fél méteres apadás észlelhető, de már Mosonmagyaróváron is érdemi az apadás.

A tározó átfolyásos üzemrendben működik.

Az árvízvédekezésben a reggeli adatok alapján a pénteki napon 1355 fő vett részt.

Az elmúlt napokban a bácsai homokzsáktöltő állomásunkon rengeteg önkéntes segítségével több mint 50.000 darab töltött homokzsák sikerült felhalmozni, melynek köszönhetően az esetleges azonnali beavatkozásokhoz elegendő készlet áll rendelkezésre, jelenleg nincs szükség újabb homokzsákok töltésére.

Belvízvédekezés:

Jelenleg II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a

  • 01.03. Duna menti belvízvédelmi szakaszon;
  • 01.05. Mosoni – Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon;
  • 01.06 Rábca menti belvízvédelmi szakaszon.

A Kisbodak I., Kisbodak II., Bácsai, Győrzámolyi, Szavai, Börcsi, Győrsövényházi, Tárnokréti II szivattyútelepek és a Zselykei- csatorna mobilszivattyú állása éjjel – nappali műszakban működnek. Győrben Vízivárosnál a Pataházi szivárgó mentesíti a lakóházakat a töltésen átszivárgó víztől.

Nőtt az elöntött területek nagysága, ez jelenleg 1733 hektár. A szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség 3.990.000 m3.

A belvízvédekezésben összesen 59 fő vett részt pénteken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában