Egyedülálló munka

2024.08.02. 10:23

Podmaniczky-díjjal ismerték el a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesületet

A Lajta-parti város hetvenkét műemlékét rendszerezte és gyűjtötte egybe a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület: a többéves, országosan is egyedülálló munkát Podmaniczky-díjjal ismerte el a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség.

Mészely Réka

A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület képviselői az Országos Találkozó és Szakmai Konferencia keretében Cegléden vették át a Podmaniczky-díjat.

Amint arról többször beszámoltunk, hiánypótló, országosan is egyedülálló anyagot állított össze a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület a Lajta-parti város műemlékeiről. Mosonmagyaróvár 72 országosan jegyzett és védett műemlékkel rendelkezik, ami hazai szinten is előkelő szám. Elsőként hat műemlék összegzése készült el, azokról, amelyekről a legbővebb szöveges anyaggal rendelkeztek. 2020-ban további ötöt dolgoztak fel, és egy kisfilm is készült. 2021-ben 20, 2022-ben 28 és tavaly az utolsó 13 műemlék került sorra. Az országos védelem alatt álló épületek felmérése, rendszerezése mellett célul tűzték ki a helyi identitás erősítését, kiemelt építészeti örökségünk megismertetését és a város hírnevének öregbítését is. 

A Mosonmagyaróvár műemlékei 270 oldalas kiadvány tulajdonjogát a civil szervezet átadta a városnak. E többéves munkát ismerték most el Podmaniczky-díjjal. 

A Mosonmagyaróvár műemlékei 270 oldalas kiadvány tulajdonjogát a civil szervezet átadta a helyi önkormányzatnak, de az anyag honlapjukon is elérhető. A kiadványban a nemrégiben felújított óvári vár (felvételünkön) is szerepel. 
Fotó: Kerekes István

Eddig még Mosonmagyaróvárra nem ért el ez a díj, mely a városépítők egyik legnagyobb elismerése. A kitüntetést a hetvenkét mosonmagyaróvári műemlék összegzésének, rendszerezésének és kiadásának köszönhetjük, az országosan is egyedülálló munka által találtak minket alkalmasnak erre az elismerésre

 – emelte ki érdeklődésünkre dr. Unger András, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke. 

A munkát Bella Sándor alelnök, főszerkesztő, Dimény Gábor építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, Tuba László történész, ny. könyvtárigazgató, Thuller István helytörténész, Székely Zoltán művészettörténész, múzeum- igazgató, dr. Kalmár Sándor alelnök, szerkesztő, Dimény Luca fotóművész, Moldoványi Géza fotóművész segítette dr. Unger András mellett. A munkához hathatós segítséget nyújtott Kitley Tibor úr, a város főépítésze. 
 

A kiadványból eddig 50 díszkiadás készült, amelyeket közintézményekhez (könyvtárak, iskolák, művelődési házak, múzeum, levéltár, önkormányzat) juttattak el. 


– A szélesebb körű kiadás jogát az önkormányzatnak átadtuk. Az új városvezetéssel erről egyeztetni kívánunk, hiszen szeretnénk, hogyha a helyiek mellett a turisták számára is egy kézben fogható kiadvány születhetne – emelte ki az egyesületi elnök. 

Dr. Unger Andrástól még megtudtuk: most a Mosoni- Duna és a Lajta mentén terveznek folyóparti sétányt. A tervezés mellett támogatókat is keresnek a kivitelezéshez. Ugyan Mosonmagyaróvárt vizek ölelik, mégis el van zárva a folyóktól – ezen szeretnének a városvédők változtatni. Minderről a városvezetés mellett a vízüggyel is egyeztetnek. 

A Mosonmagyaróvár műemlékei teljes anyaga mindenki számára elérhető az egyesület honlapján a kiadványok fül alatt.

Podmaniczky-díj

A kitüntetést báró Podmaniczky Frigyesről nevezték el, aki 1873 és 1905 között a Fővárosi Köz- munkák Tanácsának alelnöke volt. A díjat a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség 1982 óta adományozza azoknak a magán-személyeknek és közösségeknek, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetük megóvásáért. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában