Szőlőbirtokok

2024.08.02. 13:26

Korán kezdődik a szüret – Jó évjáratban reménykednek a borászok

Szerdán reggel az utolsó simítások után elkezdődött az Irsai Olivér szőlő szürete a győrújbaráti domboldalon, a Pécsinger Szőlőbirtokon. Ilyen korán, július végén még sohasem szedték a szőlőt. A munka gyorsan ment, a hatalmas gép kíméletesen, ám gyorsan haladt végig a sorok között, hogy aztán percek múlva már a présbe kerüljenek a szőlőszemek. Azért még nem mindenhol van ez így.

Barki Andrea

Különös év az idei. A korai szüret a klímaváltozás számlájára írható. Húsvét környékén nagyon meleg, 30 fok volt, a szőlő gyors fejlődésnek indult. Már akkor látszott, hogy minden előbbre tart majd, a szüret is. Az elmúlt 10 napban akkora hőstressznek voltak kitéve a növények, hogy a lélegzésre koncentráltak, és a termésnevelésre nem. A szőlőket naponta kell figyelni, méréseket végezni, hogy a szüretelésre a megfelelő időpontot eltaláljuk

 – mondta el Pécsinger János, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközségének elnöke, a Pécsinger Szőlőbirtok ügyvezetője.

Vidámak a szőlőszemek, jól érzik magukat – mutatta Pécsinger János, aki hozzátette: az Irsaiból akkor lehet őszinte bort készíteni, ha a savak rendben vannak.
Fotó: Molcsányi Máté

Pécsinger János arról is beszélt, hogy a héten már néhány borászatban próbaszüretet tartottak. 

– Mi mindig az elsők között szüreteljük az Irsai Olivért, aminek az az oka, hogy mi nem cukorfokra, hanem savra szedjük. Ez általában minden szőlőnkre igaz, de az Irsainál kifejezetten. Az Irsaiból nagyon finom, parfümös, jó ivású bort lehet készíteni, de mint az élet minden területén, itt is fontos az őszinteség. Az Irsaiból akkor lehet őszinte bort készíteni, ha a savak rendben vannak, és ha csak a cukortartalmára figyelünk, eltűnik belőle a sav. Pedig az kell ahhoz, hogy amikor a fogyasztó megkóstolja és beleszagol, az illata és a zamata összhangban legyen. Ezért nagyon fontos időben, gyakorlatilag a technológiai érettségben elkezdeni a szüretet, s most ott vagyunk. Én nem emlékszem arra, hogy már júliusban el kellett kezdeni az Irsai-­szüretet – szögezte le Pécsinger János. 

Azt képzelnénk, hogy a győr­újbaráti domboldalt ellepik a metszőollóval felszerelt szüretelő asszonyok és férfiak. A valóság azonban egészen más. Hatalmas szüretelőgép halad a szőlőtőkék felett, szinte lesimogatja róluk a szőlőszemeket, s mire a szállítást végző traktorra tölti, már csak az ép szemek ömlenek a platóra. A traktor fürgén elviszi a garatba, onnan pedig zárt rendszeren jut a présbe, mindehhez alig kell 10–15 perc. Nem érintkezik oxigénnel, nem kezd erjedni, felmelegedni sincs ideje. 

– Már 4–5 éve géppel szüretelünk. Nem találunk elég munkaerőt. Ekkora területhez 100–150 emberre lenne szükség naponta, a gép viszont mintegy 600 ember munkáját váltaná ki, ha egész nap menne. Nagyon gyorsan kell megszervezni a szüretet, amikor indulni kell, ennyi embert nehezen lehetne gyorsan mozgatni. A szüretelőgéphez pedig csak egy gépkezelő és a szőlő szállítását végző emberek kellenek. Nyilván a kézi szedésnek is vannak előnyei, ezért a magasabb hozzáadott értékű termékeknél ugyanúgy alkalmazzuk még, vagy a most először szüretelt csemegeszőlőnknél is, de a gépesítés elengedhetetlen volt a hatékony és gazdaságos munkához – állapította meg Pécsinger János. 

– Nagyon szép termést látok az Irsai szőlőben. Bízom benne, hogy az egész területre, de a többi szőlőfajtára is igaz lesz ez. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy voltak fagykárok a borvidéken több kollégánál is. A tavalyi év borzasztóan nehéz volt a magyar szőlő- és bortermelőknek. Nehéz volt a betegségektől megvédeni a szőlőt, mert nagyon sok eső esett, amikor érésben volt. Folyamatosan jelen volt a peronoszpóra és a lisztharmat. Idén is kiemelt figyelmet kellett fordítani a növényvédelemre, amibe a kollégák és mi is nagyon sok munkát fektettünk, ezért nagyon jó évjáratban bízom. 

A Soproni borvidéken a jövő hét elején indul a szüret szintén az Irsaival. 

– Akinek sikerült megvédeni a kártevőktől a növényt, alapvetően jó termésre számíthat. Most egy kis csapadékra lenne még szükség, hogy teljenek a szemek, de egyéb tekintetben minden rendben van – mondta Molnár Tibor, a Vincellér Borbirtok tulajdonosa, a Soproni Borút Egyesület elnöke. 

– A borvidéken augusztus első napjaiban, hétfőn vagy kedden kezdődik a szüret, jó három héttel előbbre vagyunk, mint a korábbi években. Ha lesz egy kis eső, akkor mind a minőséggel, mind a mennyiséggel elégedettek leszünk – tette hozzá a borász. 
 

A Pécsinger Szőlőbirtokon szüretelő gép több száz ember munkáját helyettesíti. 
Fotó: Molcsányi Máté

Már 4–5 éve géppel szüretelünk. Nem találunk elég munkaerőt. Ekkora területhez 100–150 emberre lenne szükség naponta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában