Diáksiker

2024.07.17. 10:14

Trendi ruhákat álmodtak a győri fiatalok – Ötvözték a győri színház ikonikus épületét a kaliforniai deszkások stílusával – XXL-galéria

Kihirdették a Magyar Divat & Design Ügynökség „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” pályázatának győzteseit, ami divat kategóriában óriási sikert hozott a Győri SZC Sport és Krea­tív Technikum tanulóinak. A Fakie nevű csapat nem csupán élénk színű, de több mint ötletes ruhakollekcióval rukkolt elő.

Szeghalmi Balázs

A Győri SZC Sport és Kreatív Technikum három tanulója, Hoffbauer Virág (balról), Gaál Levente és Kőrösi Csenge kollekciója nagy sikert aratott a fővárosban is. Fotó: Nagy Bence

Már nem csak trükk a Fakie

– Csapatunk nevének nem véletlenül választottuk a Fakie-t, ami gördeszkás trükköt, a deszka visszafelé hajtását jelenti. Ami- kor elkezdtünk ötletelni a pályázaton, szinte azonnal éreztük, hogy ez a kifejezés remekül passzol a terveinkhez – monda Hoffbauer Virág, a diákcsapat grafikus-tervezője.

Képzeletbeli időutazás

– Terveinkkel szerettünk volna visszautazni képzeletben a múltba, egészen pontosan a hetvenes és a kilencvenes évekbe. A ’70-es esztendők közepének fontos győri presztízsberuházása volt a színház építése – részletezte Hoffbauer Virág, a háromfős diákcsapat grafikus-tervezője. – Az építkezés 1973-ban kezdődött, ’78-ig húzódott, s az épület a mai napig megosztja a győrieket. Bennünket nem ez érdekelt a pályázat során, hanem az északi és déli oldalfalat díszítő nonfiguratív op-art, kerámiából készült, 55-ször 10 méteres képzőművészeti alkotás, Victor Vasarely híres munkája.

A gördeszkások pedig úgy kapcsolódnak a győri színházhoz, hogy a bejárat előtti teret az 1990-es években az akkori fiatalok előszeretettel használták deszkázásra – vette át a szót Kőrösi Csenge, a csapat „mindenese”, koordinátora. Ez az alapkoncepció ihlette a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum mini közösségét, hogy különleges ruha­kollekciót álmodjanak. Az élénk, neonszínekben pompázó darabok úgy keltik életre napjaink divatirányzatát, hogy közben megidézik a ’90-es évek deszkás szubkultúráját, sőt, Vasarely ikonikus győri mozaikjait is.

A díjátadóra a sikerkovács diákokat győri gördeszkás fiatalok is elkísérték, akik büszkén viselték a Fakie-kollekciót. Csengeri Mária, a technikum igazgatója szintén közösen örült a tanulókkal az első helyezésnek. Fotó: iskola, fb

Varrástól a roncsoláson át a festésig

– A ruhák kitalálása, majd megvalósítása során rengeteget segített szakmai oktatónk, Fehér József textildesigner, amit ezúttal is köszönünk neki. A tervezést szinte csak érzésből csináltuk, a tanár úr pedig jó tanácsokkal látott el bennünket a varrástól a roncsoláson át a festésig – emelte ki Gaál Levente, aki jelenleg is kötődik a győri deszkás fiatalokhoz, napi szinten hódol a megidézett extrém sportnak, ami a tokiói olimpián három éve bekerült a nyári ötkarikás játékok programjába.

A győri tanulók első helyezést érő pályázatát erősen megdobta az is, hogy a ’90-es évek Bravo újságjait idéző poszterújságban mutatták be kollekciójukat.

Fotó: Nagy Bence

Több lehet, mint verseny

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről érkezett mentorunk, Keszeg Anna az első helyezésünk előtt is pozitívan állt a projektünkhöz, s biztatott minket, hogy ne csak verseny legyen a Fakie, hanem próbáljunk ennél is többet kihozni belőle. Ez nyilván több tényezőtől függ, de mi is azt érezzük, hogy rengeteg van az ötletekben, akár kezdőlépést jelenthetnek későbbi saját vállalkozáshoz – mondta búcsúzóul Kőrösi Csenge. A győri fiatalok ötödéves tanulmányaikat szeptemberben kezdik az adyvárosi oktatási intézményben.

– Csenge, Virág és Levente sikere jól mutatja, hogy a tehetséggondozást érdemes magas szintig emelni, és támogatni ezeket a fiatalokat. Remélem, hogy a kollekciójuk története nem ér véget itt az első helyezéssel, s sikerül továbbvinniük remek elképzeléseiket – tette hozzá Csengeri Mária, a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum igazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában