Műalkotás

2024.07.12. 16:00

A hónap műtárgya Kapuváron – A Szent Anna-szobor a templomból a padlásra, onnan a tisztaszobába került

Egy fából faragott Szent ­Anna-szobor a hónap műtárgya a kapuvári múzeumban. Érdekessége, hogy régen öltöztették Szent Annát, majd az alkotás a padlásra került. Végül egy helyi családtól érkezett a múzeumba.

Cs. Kovács Attila

Július műtárgya egy fa Szent Anna-szobor a Rábaközi Múzeumban, melyet Varga Izabella mutat be a látogatóknak. 

Fotó: Cs. Kovács Attila

A kapuvári Rábaközi Múzeumban minden hónapban kiválasztják a hónap műtárgyát. Olyan tárgyakat keresnek az intézmény munkatársai, melyek a hétköznapokon nem láthatók a kiállításokon. Júliusban egy Szent Anna-szoborra esett a választás. Szent Anna Szűz Mária édesanyja, Jézus nagyanyja. 

– Alig van régebbi templomunk, ahol Szent Anna ábrázolásával ne találkoznánk. Ő volt a gazdasszonyok, bányászok, szabók, továbbá a járványos betegek, haldoklók egyik pártfogója. Innen van a tiszteletére emelt számos kápolna, köztük több máig kedvelt búcsújáró hely, mint például a Rábaközben Szany – vázolta Varga Izabella, a múzeum munkatársa. – Kapuvár első, XVII. századi fatemplomát is Szent Anna tiszteletére szentelték. A patrocíniu­mot a XVIII. század közepén kőből és téglából újjáépített templom is megörökölte. E templom az egyházmegye vizitációs jegyzőkönyvei szerint 1765-ben teljes búcsúkiváltságot nyert mindazok számára, akik itt ünnepre, július 26-a előtt meggyóntak és áldoztak. 

Az 1808-ban klasszicista stílusban emelt harmadik templom számára készült Bécsben az a Szent Annát Szent Joachim és Szűz Mária társaságában ábrázoló oltárkép, amely a mai, immár negyedik templom oltárát is díszíti. Az egyházlátogatási jegyzőkönyv szerint azonban a klasszicista templomban „volt még két faragott képmás, Szent Annáé, valamint a Boldogságos Szűz Máriáé a kis Jézussal, a középső oszlopnál, nyugatra fordulva, melyet a jámbor asszonyok öltöztetnek, és az egyházi előírásoknak nem megfelelő módon ékesítenek fel”. 

– A XVIII. századi barokk hagyományt őrző szoboröltöztetés szokása ekkor már az egyház által helytelenített, profánnak ítélt gyakorlat volt. Az öltöztetett szobrok éppen ezért idővel kikerültek a templomok liturgikus teréből. Felvitték a padlásra, ahonnét gyakran vallásos asszonyok elkérték, hazavitték, és otthon a tisztaszoba úgynevezett szent sarkában kialakított házi oltáron helyezték el. Ez lett a sorsa a kapuvári nagytemplom Szent Anna-szobrának is, amely egy helybeli parasztcsalád szobájában, a pad szögletében kapott helyet. Onnan került később a Rábaközi Múzeum gyűjteményébe – jegyezte meg Varga Izabella. 

A szobor Szent Annát a hagyománynak megfelelően, idősödő arcvonásokkal ábrázolja, bal kezében könyvvel, amelyből Szűz Máriát oktatta. A szobor alsó része feltehetően a másodlagos elhelyezés miatt csonka. A provinciális barokk alkotást Csere Judit restaurálta 2000-ben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában