Szünidő

2024.07.16. 07:01

Nyári napközi élménydús programokkal a soproni iskolában - galéria

Újra itt a vakáció, sok család azonban nem tudja megoldani általános iskolás gyermeke napi felügyeletét. Sopronban már hosszú évek óta hagyomány a nyári napközi, amely nemcsak a gyerekek felügyeletét biztosítja a szünetben, hanem élménydús és változatos programokkal is gazdagítja mindennapjaikat.

Varga Henrietta

Az önkormányzat és a Soproni Tankerületi Központ közös célja, hogy a gyermekek számára tartalmas és hasznos időtöltést biztosítsanak a nyári napköziben, ezzel is hozzájárulva a soproni családok életének megkönnyítéséhez és a gyermekek fejlődéséhez.

Nyári napközi
A nyári napköziben élménydús és változatos programok várják a gyerekeket Fotó: Máthé Daniella

Nyári napközi

 Az iskolák forgó rendszerben, két éves ciklusokban vállalják a napközi megszervezését, biztosítva a helyszínt és az élménydús programokat, így idén a Deák Téri Általános Iskola ad otthont a nyári napközinek.

Ebben az évben több mint 550 gyermek jelentkezett, és bár többségük csak néhány hetet tölt el a napköziben, vannak olyan diákok is, akik mindegyik héten részt vesznek a programokon. A tapasztalatok szerint leginkább az alsó évfolyamos tanulók szülei élnek ezzel a lehetőséggel

 - tudtuk meg Marek Jánostól, a Soproni Tankerületi Központ igazgatójától. 

A napközi részvétele minden soproni gyermek számára ingyenes, a csoportokat jellemzően az adott iskola diákjaiból állítjuk össze, figyelemmel az optimális csoportlétszámra

- tette hozzá.
A nyári napközi programjainak összeállítása már jóval a szünet előtt megkezdődik, a szervezésénél figyelembe veszik az iskola saját arculati elemeit is, például a művészeti és sporttevékenységek köré szerveződnek a foglalkozások. Az idei évben is rengeteg különleges program és kirándulás várja a gyerekeket. Az iskola a helyi szervezetekkel és intézményekkel, például a Soproni Múzeummal vagy a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal is együttműködik, így biztosítva, hogy a gyerekek változatos és élménydús napokat élhessenek át. A napközi teljes ideje alatt a gyermekek felügyeletét pedagógiai végzettséggel rendelkező szakemberek látják el, akiket segítő asszisztensek támogatnak. A speciális igényű csoportok esetében több pedagógus is foglalkozik egy-egy csoporttal, így biztosítva a gyermekek biztonságát és a programok zökkenőmentes lebonyolítását.

Nyári napközi
Labda, kártya, társasjáték, a négy fal között is gyorsan telik az idő Fotó: Máthé Daniella

Azt gondolom, hogy a napközi nemcsak a gyermekek szórakoztatását szolgálja, hanem fontos közösségépítő szerepe is van. A változatos programok és kirándulások lehetőséget adnak arra, hogy a gyerekek új barátságokat kössenek, együttműködjenek és közösen éljenek át új élményeket. A különböző tevékenységek során fejlesztik a kreativitásukat, a mozgáskoordinációjukat és a szociális készségeiket is. Remélem az idei nyár is örök emlék marad mindnyájuknak

 - zárta gondolatait Marek János.

Ajándék a kisdiákoknak

A nyári napközi második hetében Farkas Ciprián polgármester is meglátogatta a gyerekeket, ahová nem üres kézzel érkezett. A korábbi évekhez hasonlóan számtalan kültéri és beltéri játékszerrel lepte meg a kisdiákokat, amelyet azonnal használatba is vettek. 

Nyári napközi
Farkas Ciprián polgármester idén is meglepetéssel érkezett a kisdiákokhoz Fotó: Szalay Károly

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában