Jóakarat hídja

2024.07.23. 12:29

A leukémiával küzdő hegyeshalmi Lili gyógyulásáért sokan szorítanak

Két hónapja kezdődött Tóth Liliána kálváriája: a hegyeshalmi kislánynál leukémiát állapítottak meg, és azóta szinte folyamatosan a budapesti Tűzoltó utcai Gyerekklinikán kezelik. Ugyan már túl van az életveszélyen, ám hosszú út vár rá még a gyógyulásig: sokan szorítanak érte. A Kisalföld alapítványa, a Jóakarat hídja is segít.

Mészely Réka

Tóth Liliána előtt még hosszú út áll a gyógyulásig.

Imád legózni, Barbie babájával játszani, mint megannyi korabeli kislány. A boldog és felhőtlen gyermekkort azonban betegség árnyékolta be. Tóthék kálváriája pünkösd vasárnap kezdődött, amikor a 4 éves kislányuk nem érezte jól magát...

Lili márciusban töltötte negyedik évét.
Lili márciusban töltötte negyedik évét.

– Lili május végén nagyon fáradékony volt, hasa nagy és kemény. Ügyeletre mentünk, ahonnét továbbküldtek Győrbe, ott vért vettek és ultrahangot készítettek. Mája és lépe is megnagyobbodott, utóbbi háromszorosára nőtt. A vérvétel kimutatta, hogy leukémiával küzd. Egyből Budapestre a Tűzoltó utcai Gyerekklinikára hoztak minket mentővel, éjjel – avat be Liliána édesanyja, Tóth Gecse Mária, akit telefonon értünk utol, mert ő is a kislánya mellett tartózkodik folyamatosan a fővárosban.

A bajok és az aggodalmak sora a Tóth házaspárnak azonban csak akkor kezdődött igazán. Lili megkapta a kezeléseket, szteroid és kemo kezelést, ám emiatt étvágytalanná vált, tíz nap alatt három kilót fogyott, ezért szondán keresztül kapott tápszert.

– Pár nap múlva egy vérnyomásmérés alkalmával kiderült, hogy Lili keringése összeomlott. Egyből az intenzív osztályra vitték, intubálták és öt napon keresztül altatásban tartották. Az intenzíves orvos azt mondta, hogy kritikus az állapota és fel kell készülnünk, hogy nem éli túl. Azt hittem elájulok ennek hallatán. Végig mellette voltunk felváltva párommal. Folyamatosan beszéltünk hozzá, mondókáztunk és énekeltem neki a kedvenc dalait. Három nap múlva stabilizálódott az állapota, az ötödik napon extubálták – mesélte életük talán legnehezebb időszakát az édesanya.

Szerencsére a kislány szép lassan erősödött és öt nap eltelte után az intenzív osztályról visszamehettek a hematológiára.

– Azóta itt folytatódik a kezelése, újabb kemó és gyógyszeres kezelések várnak rá – tette hozzá Mária, aki végig a budapesti klinikán figyeli kislánya gyógyulását, az édesapa is heti három napot dolgozik, aztán megy látogatni családját.

A számítások szerint összesen nyolc hónap kezelés szükséges Lilinek, amiből még csak hat hét telt el. Ez az édesanya szerint kitolódhat akár tíz hónapra is, ha egyéb betegség (akár egy megfázás) közbejön, mert akkor szüneteltetni kell a kezelést. Az anyuka előreláthatólag 2025 márciusig nem fog tudni dolgozni.

– Nagyon nehéz volt az elmúlt 2 hónap eseményeit feldolgoznunk, de Lili gyógyulása miatt igyekszünk pozitívak lenni – búcsúzott Mária, aki hálás a felajánlott támogatásokért.

A Kisalföld Jóakarat Hídja Alapítvány 200 ezer forinttal támogatta a családot.

A Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm a Példa Egyesülettel szerdán 17-19 óra között jótékonysági napraforgóvásárt szervez: minden szál virág a kislány gyógyulását szolgálja. Július 31-én 18 órától a hegyeshalmi közösségi házba jótékonysági koncertre várják a segíteni vágyókat. 

További támogatások

A Példa Egyesület 58600252-11250591-es számlaszámára (közlemény: Lili) várja a család a további támogatást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában