Negyedik alkalommal

2024.07.26. 13:19

Ismét Hídpiknik lesz a Pinnyéden augusztus 19-én - fotók

Negyedszer rendezik meg a Pinnyédi Hídpikniket augusztus 19-én. Erről tartott sajtótájékoztatót a helyszínen péntek délelőtt Radicsné Csőre Andrea az Újvárosi Művelődési Ház igazgatója, Szeles Szabolcs alpolgármester, Virág Andrea polgármesteri főbiztos, Németh Hajnal Auróra képzőművész, Sztanity László, a Győri Vizisport Egyesület Kajak-kenu Szakosztályának mesteredzője, dr. Horváth Sándor Domonkos a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója és Radics János autó-motorsport fejlesztési projektmenedzser.

Barki Andrea

Fotó: Molcsányi Máté

– Ennek a hídnak fontos üzenete van. Talán már sokszor elmondtuk, de nem lehet elégszer, hogyan került ide annak idején a híd. Mérnöki bravúr volt az, amikor a folyót elterelték és megmentették a várost a nagy árvízi pusztításoktól. A győriek erejét és hitét bizonyítja, hogy elterelünk egy folyót, ha kell, és utána visszük a hidat. Mi mindenre képesek vagyunk. A rendezvény a szokásos hangulatú lesz, igazi piknik hangulattal – állapította meg Szeles Szabolcs alpolgármester.

A programokról Radicsné Csőre Andrea az Újvárosi Művelődési Ház igazgatója beszélt. Elmondta, hogy nagyon széles összefogás keretében valósul meg a rendezvény.

– Évről évre egyre színesebb programkínálatot tudunk biztosítani minden korosztály számára vízen és szárazföldön egyaránt. A Kolompos együttes Jönnek a huszárok címmel ad interaktív népzenei koncertet délelőtt a gyerekeknek. Délben kenyéráldás után Baranyai István prímás hegedűművész és cigányzenekara ad műsort. A Csobolyó Táncegyüttes fellépése után egy különleges produkcióra, az AURORA FolkGlamour divatbemutató előadásra kerül sor. Délután fellép a Budapest Bár és a Pál utcai fiúk csapata, André Rolland légtánc show-t mutat be, de lesz hangfürdő is a Rábcán. Egész nap vízi programok lesznek, kiállítás a hídon, és a HUMDA Road Safety programja. természetesen nem maradhatnak el a gasztronómia elemei, finom enni és innivalók, valamint a gyerekek szórakoztató foglalkozásai – szemezett a programokból az igazgatónő, aki azt is elmondta, hogy este fáklyás felvonulással zárják a programot.

Németh Hajnal Auróra egy különleges műsorral készül a pinnyédi hídpiknikre.

– Mint ahogy látszik, én egy kicsit különlegesebben vagyok öltözködve, mint a hétköznapok embere. Azt próbálom bemutatni, hogy a magyar népviselet trendi, akár a divatházaknál is megállja a helyét és színpadra is való. A pikniken a színpadon magyar népmesék, balladák, legendák fognak életre kelni, például Dely Mári balladája dr. Lanczendorfer Zsuzsanna gyűjtéséből. A mesélőnk is ő lesz és az előadóink pedig győri kötődésű táncművészek. Emellett többek között megjelenik Emese álma, valamint gyimesi archaikus imák is, mert azt gondolom, hogy a gyökereinkhez való kapcsolódás nagyon fontos ebben a mai világban. Minden érzékszervre hatva a magyar népi kultúrát idehozom a jelenbe. Megjelenik benne a népviselet, a népdal, a népzene, a néptánc, a népmesék és legendák. Bízom abban, hogy aki eljön, annak nem csak vizuális élményt tudok adni, hanem érzelmileg megérintő történetet vagy éppen vicces vagy megható storyt, amire emlékezni fogunk évek múlva is. Bízom abban, hogy ezáltal a magyar népi kultúránkat tovább tudjuk vinni a jövőbe, mert ez egy olyan fantasztikus örökségünk, amit nem szabad veszni hagyni – szögezte le a művésznő.

Dr. Horváth Sándor Domonkos igazgató elmondta, hogy István királyunknak jelentős kapcsolata volt Győrrel. A legújabb történeti kutatások eredményeként tudjuk, hogy nagy valószínűséggel István királyunk még fejedelem fiaként Győrött tartotta az udvartartását. Nem véletlen, hogy amikor 997-ben, amikor Koppányt legyőzte, akkor annak egyik darabja a győri várkapura került. 1009-ben Győrött írta alá a pécsi püspökség alapító oklevelét, Győr életében tehát jelentős szerepet játszott. Az igazgató arról is beszélt, hogy a hídon ismét lesz molinó kiállítás, ezúttal Győrsziget történetéről.

Radics Jánostól megtudtuk, hogy a HUMDA közlekedésbiztonsági programmal készül. Hoznak egy mobil KRESZ parkot és egy mini motoros pályát. A fő cél, hogy már a kisgyermekek is elsajátítsák azokat a készségeket, amelyek a biztonságos közlekedéshez szükségesek.

– A piknik napján a vízen is kipróbálhatják magukat az érdeklődők. A Győri Vízisport Egyesület vízi járművekkel készül – tudtuk meg Sztanity Lászlótól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában