Homeopátia

2024.07.27. 09:11

Gyógynövényekkel enyhíthetők a mindennapi allergiás panaszok

A legtöbben örülünk a jó időnek, hiszen lehet menni kirándulni, túrázni, strandolni, ám sokan nem szeretik a szabadban tölteni az idejüket, mert a pollenszezonnal járó tünetek fokozottan jelentkeznek. Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet túlzott reakcióit.

Kisalföld.hu

Jótékony hatásúak a gyógynövényteák. Jól megválasztva gátolják az allergén anyagok működését.

Fotó: Illusztráció/pixabay

Tisztítókúra csalánnal 

Ahhoz, hogy a szervezet ideá­lis módon működjön, nem árt búcsút inteni a lerakódott káros anyagoknak. A tisztítókúrát végezhetjük például csalánnal, ami az egyik legkiválóbb gyógynövény: sok vasat és C-vitamint tartalmaz. Napi 1 csészével kell inni a teájából éhgyomorra, maximum 6 hétig. Gyulladásgátló a papsajt is. A szénanátha ellen az egyik legjobb megoldás ez a sokak által közönséges mályva néven ismert immunerősítő növény. Termése sajtízű, innen kapta a nevét. Szárított leveleiből főzzünk teát, hogy csökkentsük az allergia miatti köhögési ingert, de öblögethetünk is vele. 

Csodás hármas 

A leghatékonyabb allergiaellenes gyógynövények a lándzsás útifű, a mezei kakukkfű és a fürtös menta. A keverékükből főzött teát akár mindennap fogyaszthatjuk. Ezek a gyógynövények együtt messze a legjobb természetes vírus- és baktériumölők, légúttisztítók és gyulladáscsökkentők. 

Hogyan segít a vörös acsalapu? 

Hallott már erről a növényről? Nem? Pedig érdemes megismerni, hiszen bizonyítottan csökkenti az allergiás tüneteket, pontosabban a náthát, az orrváladékozást és a szemkönnyezést. Fontos azonban tudni: semmiképpen ne használjuk, ha máj- vagy vesebetegségben szenvedünk, ahogy a várandós vagy szoptató anyukáknak sem ajánlott. 

Csodatévő ginkgo biloba 

A Ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő, gátolja az allergén anyagok működését, így hatékonyan csillapíthatók vele az allergiás tünetek. Emellett javítja a vérkeringést, enyhíti a fáradtságot, energiát ad. 

Az ananász ereje 

Jelentős B- és C-vitamin-forrás, de nem csak ezért szeretjük! Allergiások számára a gyümölcs bromelaintartalma hoz enyhülést. Ez az enzim ugyanis gyulladáscsökkentő hatásánál fogva képes enyhíteni az allergiás tüneteket. 

Kerüljük az édeset! 

Lényeges a megfelelő folyadékbevitel: napi 2 liter (vagy még több) tiszta, ízesítésmentes vizet fogyasszunk; egy részét kiválthatjuk zöld teával is. A megfelelő hidratáció segíti a veséket abban, hogy a szervezet könnyebben megszabaduljon az allergia miatt termelődő hisztaminmennyiségtől. Ezenkívül mellőzzük vagy legalább csökkentsük az édességek, az édes italok fogyasztását, hogy a máj is ideális fokozatra kapcsolhasson. Ami jót tesz: petrezselyem, fejes saláta, jégsaláta, újhagyma, metélőhagyma. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában