Horgászat

2024.07.11. 12:32

Ahová még a Balatonról is járnak – A legsikeresebbek között a mosonszolnoki horgászegyesület

– Büszkén mondhatjuk, hogy még a Balatonról is eljönnek hozzánk horgászni lakókocsival – hangsúlyozta Kocsis Péter, a Mosonszolnoki Horgász­egyesület elnöke, aki ha kell, szívesen felül a fűnyíró traktorra is.

Mészely Réka

A Nagytó a változatos halfaunája miatt különleges – mutatott rá Kocsis Péter, a Mosonszolnoki Horgászegyesület elnöke.

– Korábban Erdészeti HE néven közös egyesületünk volt Jánossomorjával, 2015-ben alapítottuk meg a Mosonszolnoki Horgászegyesületet – kezdi beszélgetésünket Kocsis Péter. 

– A modernizáció akkor kezdődött, amikor az önkormányzat megvette a két bányatavat. A folyamat a régi, rozzant kis bódék elbontásával indult, majd a Nagytó meder- és partrendezése következett – folytatta Péter, aki az Erdészeti HE-nél még versenyfelelős volt, jelenleg az új egyesület elnöke. 

Szerinte az igazi fejlődést az jelentette, hogy a Kistavat sporthorgásztóvá tették. Ez azt jelenti, hogy nem lehet onnan elvinni halat. Ehhez a tagság meggyőzésére és támogatásuk elnyerésére volt szükség, ami egyáltalán nem volt könnyű feladat, de ezzel a bizalommal élve rohamos fejlődésnek indult az egyesület. 

– A Kistavunkon a napijegyes horgászat rendkívül népszerű, itt nagy testű halak foghatók. Ugyan innen nem lehet elvinni halat, de a népszerűsége a páratlan halállománynak és a szép környezetnek köszönhető. Pályázati támogatással komfortos mosdót alakítottunk ki. Van megfelelő parkoló, bográcsozóhely. A vasút közelségének köszönhetően vonattal is érkeznek vendégeink – fogalmazott az elnök. 

A Nagybányató környékét rendszeresen és nagyon szívesen használják a falubeliek piknikezésre, főzésre. A helyi horgászok javarészt oda járnak, mert csak abból a tóból szabad halat elvinniük étkezési célra.

– A Nagytó a változatos halfaunája miatt különleges, így foghatók itt a finomszerelékes horgászok örömére matuzsálem dévérek, vannak compók, sok ponty és amur. Szerencsére eljutottunk arra a szintre, hogy halfogás nélkül senki nem tud megúszni nálunk egy pecát, azaz horgászélmény nélkül senki nem tér haza egy alkalommal sem – fűzte hozzá Kocsis Péter. 

Arról is beszélt, hogy az új egyesület létrehozása óta mindig volt tervük arra, hogy hogyan járjanak a többi egyesület előtt, most is van ötletük a jövőre nézve. 

– Mielőttünk például nem volt egyesületi szinten sporttó. Magántavak igen, egyesületnél nem. Az a szerencsénk, hogy két tavunk van, és a Kistó eltartja a Nagytavat – fejtette ki. 

– Az egyesület jelenleg száztagú. Nyolc éve nem emeltük meg a területi jegy árát, mert a változások elindításakor megígértük a helyi horgászoknak, hogy ha támogatnak, és működik az ötletünk, akkor ezt tudjuk tartani. Országosan nincs olyan kedvező éves jegyár az elvihető halmennyiség arányában, mint a mi tagjainknak. 30–40 fő gyerekhorgászunk van, és körülbelül 10 ifi. A Mosonmagyaróvári HE nyári táborában a gyerekek az utolsó napjukon azt kapják ajándékba, hogy nálunk ingyen horgászhatnak – avatott be a számokba az elnök, aki arra is büszke, hogy magántó biztosan van jobb is, de egyesületnek valószínűleg nincs, még országosan sem. 

– Mosonszolnokon jelenleg ez az egyetlen turisztikai vonzerő, és büszkén mondhatjuk, hogy még a Balatonról is eljönnek hozzánk horgászni lakókocsival – búcsúzott Kocsis Péter. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában