Magyar, német, szlovák receptek

2024.07.20. 15:21

A hagyományos ízeket is keresték a falunapi főzőversenyen Rajkán - Fotók, videó

Az ismert magyar ízek mellett a német és szlovák hagyományok szerint készült ételeket is meg lehetett kóstolni a Rajkán szervezett falunapon: 14 főzőcsapat mérte össze tudását.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Vaddisznópörkölt, nyúlvadas, pásztortarhonya, halászlé és egy szlovák tésztaétel, a párence is felsorakozott szombaton a falunapon szervezett főzőversenyen. 

Baráti körök, egyesületek, munkatársak is fakanalat ragadtak, hogy megmutassák tudásukat. Tizennégy csapat mérte össze gasztronómiai ismereteit, s főzött finomabbnál finomabb ételeket. A zsűrinek minden bizonnyal nehéz dolga volt, hiszen a finom falatok mellett a csapatok ízléses tálalással is igyekeztek levenni őket a lábukról.

– Tavaly neveztük először, akkor egy hagyományos német étellel, és nagy meglepetésünkre elsők lettünk. Most is egy aszaltszilvás marhapörköltet tervetünk volna készíteni, ám a meleg miatt inkább változtattunk és debreceni sertéstokányt főztünk tésztával és uborkával, szintén a német hagyományokhoz visszanyúlva. A debrecenit egészben megfőztük, majd lepirítottuk – avatott be Molnár Kálmánné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki szerint a főzőverseny remek csapatépítő is. 2023-hoz képest idén még többen csatlakoztak a közös főzéshez. 

A szépen megterített asztalra saját készítésű bodza- és levendulaszörp is került. Molnár Kálmánné hozzátette: a tavalyi bevételből kirándultak, az ideinek is jó helye lesz, hiszen ők a helyi iskola fenntartói.

A Szabadság téren 16 órakor fellép a Rajka Dance tánccsoport, a Ragendorf néptáncegyüttes, az Aforce 1 tánccsoport, Gaspar Marian koncertmester szórakoztat, lesz még zumba, bemutathozik a Gazdász Néptáncegyüttes. Este 7 órakor a köszöntők mellett díjakat adnak át. Este a SziaLajos zenekar, Bódi Csabi lép fel, majd utcabál zárja az eseményt.

Gyermekprogramokkal is készültek, arcfestéstől, az ugrálóváron keresztül a kézműveskedésig, tűzoltóautó és traktor is ment egy kört a gyerekekkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában