Aranybánya a kert

2024.07.03. 07:59

A befőzés a szenvedélyük – A gyirmóti pár szeret kísérletezni, új ízeket kipróbálni

Mi lehet finomabb azoknál a befőtteknél, savanyúságoknál, szörpöknél, amiket magunk teszünk el a kert, a természet terményeiből, s akkor vehetjük elő a spájzból, amikor csak akarjuk? A legjobb, amikor olyan ételeket fogyaszthatunk, amelyekről tudjuk, honnan származnak, miként készülnek.

Egy olyan háznál vendégeskedtünk Gyirmóton, ahol évente több száz kilogramm zöldséget, gyümölcsöt dolgoz fel egy hetvenes éveiben járó házaspár. Dr. Szabó Antal és dr. Szabóné Szajkó Csillavér a befőzés megszállottjai. Mindketten agrár­mérnökök. Csillavér a győri Veres Péter-technikumban ta­nított, így érthető a növények ismerete. Antal a Baráti Hagyományőrző Egyesület elnöke, a kemencés és bográcsos ételek készítője, idén lett a Szabadtűzi Lovagrend tagja. Mindig helyi különlegességet készítenek a versenyeken, amelyekről rendszerint trófeával térnek haza. Az isteni ízek valószínűleg a sok házi finomságnak köszönhetők, no meg a lelkes csa­patnak.

befőzés, különleges ízek
A befőzés a szenvedélyünk. Ehhez megszállottság, szív, lélek, akarat kell. A gyirmóti sorház kis kamrája padlótól plafonig, valamint egy nagy szekrény tele van finomságokkal, pedig még csak július eleje van – mutatja dr. Szabóné Szajkó Csillavér. 
Fotó: Csapó Balázs

Dr. Szabó Antal és dr. Szabóné Szajkó Csillavér közel 30 évig Győrújbaráton éltek, hatalmas kertjük volt. Ma már Gyirmóton laknak, kis kertjük van csupán, mégis zsúfolásig tele a kamra. Mindig van mihez nyúlniuk, változatosan, egészségesen tudnak étkezni. Meg is látszik munkabírásukon, energikusságukon. 

– A befőzés a szenvedélyünk. Ehhez megszállottság, szív, lélek, akarat kell, s az, hogy önmagunknak és másoknak is örömet szerezzünk. Nemcsak négy gyermekünket, családjukat és barátaikat látjuk el készítményeinkkel, de vendégségbe is saját készítésű terméket viszünk ajándékba. Szívből jön, benne van minden gondoskodásunk – állapította meg mosolyogva a házigazda, aki el is kezdte sorolni, mi mindent tesznek el. 

Tavasszal indul a szezon. Az akácvirágból szörp készül. A bodza virágjából is szörp lesz, ahogy friss mentából, eperből, fenyőrügyből, levendulából, meggyből, zsályából, citromfűből, pitypangból, de akár kakukkfűből is. Almából kompótnak való válik és ivólé. Az otelló szőlő mustját lefojtják, és még karácsonykor is mustot isznak. 

Megszámolni sem lehet, hányféle szörpöt, lekvárt, savanyúságot tesz el egy-egy szezonban a gyirmóti dr. Szabó Antal és dr. Szabóné Szajkó Csillavér.
Fotó: Csapó Balázs

– Befőttnek tesszük el a fügét, amit egy győrújbaráti barátunktól kapunk. Annak sokféle elkészítési módja van. Az egyiket elárulom. A legnagyobb tepsinket egy pici ecettel kiöblítem, majd egy kis barna cukorral az alját megszórom, csak éppen hogy, mert a füge magas cukortartalmú. Felkockázom a fügét, egy kis gyömbért, fahéjat, citromot és narancsot teszek bele héjastól, betolom a sütőbe, és 2–3 óra alatt készre sütöm. A család darabosan szereti, de ha lekvárt szeretnék belőle, akkor összeturmixolom. A szilvát is ugyanígy tesszük el. Süteményekhez, húsokhoz is lehet használni – árulta el különleges receptjét Csillavér. 

De különleges a zölddió-dzsemük is. Ehhez a diót akkor kell leszedni, amikor még középen is puha. 

– Az idén hamarabb keményedett meg a dió belseje, mint máskor, ezért felaprítottuk, összefőztem a szokásos fűszerekkel. Többször felforraltam, majd amikor kihűlt, átengedtem a legkisebb lyukú húsdarálón, aztán újra összefőztem, és mivel találtam benne néhány keményebb részt, ezért átpasszíroztam. Nagyon finom lekvár lett – sorolta a tennivalókat egy különlegesség elkészítéséhez Csillavér. 

Összeszámoltuk, hétféle lekvárt készítenek: a már említett füge, eper, sárgabarack, meggy, málna, zöld dió és zöld paradicsom. Igen, jól olvasták... 

– A régi, szegényebb világban semmi sem ment veszendőbe. A zöld paradicsomot általában savanyúságnak teszik el, mi viszont lekvárt is készítünk belőle. Egy év állás után olyan az íze, mintha fügelekvár lenne. A legzöldebb paradicsomokat négyfelé vágjuk, kilónként 60–70 deka cukorral bekeverjük a nagy befőzőedényben, amiben egy napig áll. Többször megkeverjük, felfőzzük, ledaráljuk és ismét felfőzzük. A forralástól és a cukortól sűrűsödik be, és van olyan sűrítő a boltokban, amiben nincs tartósítószer – árulta el Antal, aki azt a hatalmas, 20 literes befőzőedényt is megmutatta, amiben az üvegbe adagolt finomságokat csírátlanítja. 80 fokra állítja a sterilizálóedényt, ezáltal az üvegben a termék 75 fokos lesz, ami már elegendő a baktériumok és gombák elpusztításához. Ezen a hőmérsékleten 10–20 percig kell tartani, majd ki lehet belőle venni, és mehet a polcra, aztán jöhet a következő adag. Természetesen a savanyúságokat is ebben készítik, de olyan sokfélét, hogy azt felsorolni sem lehet. Szeretnek kísérletezni, új ízeket kipróbálni. 

– Ezt a befőzőeszközt jó szívvel ajánlom mindenkinek a hagyományos dunsztolás helyett. Így természetesen van eltéve minden, nem romlik meg semmi a kamrában. Évekig elállnak a befőttek, amíg el nem fogynak – állapította meg a házigazda, aki nem hazudtolta meg önmagát. Medvehagymás, pirított diós pestóval, illatos levendulaszörp­pel búcsúzott tőlünk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában