Közösségi összefogás

2024.07.05. 14:30

Selmecbányai sírok újjászületése - A Soproni Egyetem hallgatói segítettek

A Korlátlan Faiparos Társaság 2022 tavaszán a Selmeci-Soproni diákhagyományok ápolásának céljával, közösségi programok szervezése érdekében jött létre.

Kisalföld.hu

A közösség a selmecbányai sírok állapota láttán úgy döntött, hogy kezébe veszi a nyughelyek egy részének renoválását és tisztítását. A közelmúltban 11 hallgató utazott Selmecbányára, hogy a település három temetőjében nekilássanak a munkálatoknak.

Selmecbánya
A közelmúltban 11 hallgató utazott Selmecbányára, hogy a település három temetőjében nekilássanak a munkálatoknak Fotó: Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar 

A maroknyi csapat, professzorok, mindenkori rektorok, hallgatók nyughelyeit tisztította három napon át szorgalmasan. A renoválások a gyomlálást, magasnyomású vízmosóval a moha és alga eltávolítást, valamint általános sírrendezést foglalták magukban, melynek során a hallgatók közel 20 sírt tisztítottak meg. 

Az elhanyagolt nyughelyek utoljára majdnem húsz éve estek át komolyabb mértékű tisztításon, így sajnos sok sír feledésbe is merült.
A síremlékek teljes felújításának befejezése augusztus végére várható. Az elkövetkezendő időszakban virágokat, növényeket ültetnek, valamint a lekopott neveket újra festik és a talajborítást is pótolják. A szervezők remélik, hogy ezzel egy olyan folyamatot indítottak el, amely biztosítja az akadémia síremlékeinek jövőbeli méltó gondozását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában