Szabadidő

2024.06.06. 06:14

Mutatjuk a hétvége legjobb programjait - Jön-jön az Art Piknik Pannonhalmára!

Folytatódik idén is a hazai gasztronómia legszínesebb fesztiválja, az ART Piknik a Győr közeli kisvárosban. Emellett Győrben, Écsen és Mosonmagyaróváron is színes, érdekes programok várják a családokat, baráti társaságokat hétvégén.

Kisalföld.hu

2024 az ART Piknik történetének „legcsillagosabb” évada lesz Pannonhalmán - ígérik a szervezők. Fotó: Kisalföld-archívum (Csapó Balázs)

Győr

KIÁLLÍTÁS

BAD DREAMS – kiállításmegnyitó

06. 07., péntek, 18.00

Torula Művésztér (Budai út 7.)

A Bad Dreams a fiatal és középgenerációs kortárs magyar festészet öt meghatározó alkotójának munkásságából nyújt tematikus válogatást. A „rossz álom” egzisztenciális létmetaforáját körüljáró festészeti pozíciók a lírai absztrakció, a látomásos tájképfestészet, az egzisztencialista ihletésű figurativitás, valamint a társadalmi és pszichés szorongásokat tematizáló „új alanyiság” legújabb tendenciáihoz kapcsolódnak.

Kiállító művészek: Brückner János, Csatlós Asztrid, Győri Andrea Éva, Szinyova Gergő, Trapp Dominika.

NEMZETKÖZI FOTÓTÁRLAT

06. 07., péntek, 18.00

Arany János Művelődési Ház (Révai utca 5., Szárnyaskerék épülete)

„Szétsugárzás III.” címmel fotótárlatra várják az érdeklődőket. A kiállítást megnyitja: Mikó F. László képzőművész.

Kiállító művészek: A. Bak Péter, Balla András, Berentz Péter, Csaba Erika, Dormán László, Fülöp Péter, Győrffy Sándor, Hagymás István, Homolya Gábor, Kacsó István, Mécses Éva Hilda, Mikó F. László, Németh László, Ruda Gábor, Szabó László, Székelyné Opre Mária, Szirányi István, Dani Tagen, Vitos Hajnal.

A kiállítás június 28-ig tekinthető meg, mindennap 10-től 17 óráig.

ELŐADÁS

MAGYAR ÉVEZREDEK

06. 11., kedd, 18.00

GYMSM Kereskedelmi és Iparkamara Baross Terem (Szent István út 10/A)

Magyar királylány Türingiában. Szent Erzsébet élete és ragyogása.

Balla Ede Zsolt előadása.

A belépés ingyenes.

Központon kívül. Pódiumbeszélgetés

06. 08., szombat, 11.00

Torula Művésztér (Budai út 7.)

Központon kívül; Decentralizált perspektívák a kelet-közép-európai kortárs képzőművészetben című beszélgetésen a centrumon kívüli művészeti események lehetőségeit, narratíváit vázolják fel a felkért beszélgetők osztrák, szlovák és magyar tapasztalatok mentén.

A pódiumbeszélgetés szervezője és moderátora: Kiss Adrienn Mária, az MKE DLA hallgatója.

Résztvevők: Barbara Horvath kurátor és művészettörténész, a Kunst Haus Wien kurátora; Mária Janušová kurátor és művészettörténész, a Trencsén 2026 – Európa Kulturális Fővárosa képző- és intermédia-művészeti projektmenedzsere; Salamon Júlia kurátor és kulturális munkás.

Verslabirintus

06. 07., péntek, 18.00

FILO-Pont (Kálóczy tér 15.).

Verslabirintus: Concordia-szív a szívvel címmel a Vers-zengetők együttes zenés-verses műhelye beszélgetéssel és gyakorlatokkal. A program mottója: „Ezer úton egyfelé”. A program 21 óráig tart. Regisztrálni lehet a [email protected] oldalon.

Belépődíj: 2200 Ft. Kedvezménnyel diákoknak, pedagógusoknak és nyugdíjasoknak: 1500 Ft.

IRODALOM

Könyvklub

06. 10., hétfő, 17.00

Kisfaludy Károly Könyvtár (Baross G. út 4.)

A könyvklub következő részében Tompa Andrea Fejtől s lábtól című művéről beszélgetnek a résztvevők. Moderátor: Galambos Krisztina könyvtáros. A részvétel ingyenes, de könyvtári tagsághoz kötött!

SÉTA

Rábarangolás – 120 éves a Rába Hotel

06. 08., szombat, 15.00

Városház tér

A város első szállodájának, az 1904-ben megnyílt Royal Meixner Hotelnek a történetével ismerkedünk az építésétől kezdődően. Sok fontos vendég látogatásának, érdekes eseményeknek volt szemtanúja a séta célpontja, a ma már Danubius Hotel Rába*** nevet viselő szálloda.

A séta vendége lesz Kisbakonyiné Hollósi Emese színháztörténész.

Részvételi díj: 4000 Ft.

Előzetes bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés: [email protected], vagy telefonon: +36-30/294-9174.

EGÉSZSÉG

Diabétesz klub

06. 07., péntek, 16.00

GYMSM Kereskedelmi és Iparkamara Baross Terem (Szent István út 10/A)

A Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület a következő klubfoglalkozását tartja.

Program:

Vakok, gyengénlátók érzékenyítő programja diabéteszesek számára. Előadó: Borsodi Erzsébet.

Tavaszi programok megbeszélése: újrainduló diabétesztorna 16–18 éves cukorbetegek számára program.

Kunsziget

CSALÁDI

Horgásznap

06. 08., szombat, 6.00

Csiszló-tó

Program:

6.00 Felnőtt-, ifiversenyre nevezés.

7.00 Nevezés a gyerekversenyre.

7.00–11.00 Felnőtt-, ifiverseny.

8.00–10.00 Gyerekverseny

11.00, 11.30 Eredményhirdetés

12.00 Ebéd

Az eredményhirdetés után a díjazottakon kívül minden résztvevő kishorgászajándékban részesül.

A verseny után ugrálóvár, kézművesvásár vár mindenkit.

Pannonhalma

GASZTRO

ART Piknik Pannonhalma 2024

06. 08–09., szombat-vasárnap, 12.00

Több helyszínen

Folytatódik idén is a hazai gasztronómia legszínesebb fesztiválja, az ART Piknik. Az egyedülálló művészi gasztroshow a kulináris élvezeteket vegyíti a vizuális kultúrával, az ország sztárséfjeinek és egyedi alkotóinak közreműködésével. Az ART Piknik a legjobb hazai éttermek részvételével, izgalmas ételekkel és ízekkel vár mindenkit Pannonhalmán. A finom ételek mellett egy nagyszabású piaccal is készülnek a szervezők. Mindkét napon az ország top termelői és kézművesei várják portékáikkal az érdeklődőket. 

Michelin-csillagok a főapátság árnyékában

2024 az ART Piknik történetének „legcsillagosabb” évada! Ugyanis a Babel Budapest mellé idén a szintén Michelin-csillagos Essencia Restaurant és a Zöld Michelin-csillagot birtokló Villa Kabala étterem is csatlakozott. A gasztronómiai programok között kerekasztal-beszélgetéseken láthatjuk Bíró Lajost, Mautner Zsófit és Bernáth Józsefet.

Idén látványfőzéssel egybekötött kóstoláson is részt vehetnek az érdeklődők. Többek között a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőse, Dalnoki Bence és Gálicz István konyhaművészetét csodálhatják meg.

Kortárs költők, kézművesworkshopok

A pannonhalmi ART Piknik tavaly vezette be a nagy érdeklődésnek örvendő „Bor és könyv” programsorozatot a Herold Pince teraszán. Idén a magyar kortárs költészet két vezető alakja, Závada Péter és Simon Márton lesz a meghívott vendég. Természetesen az eddigi évekhez hasonlóan kézművesworkshopokon és művészeti foglalkozásokon alkothatnak a kreatív piknikezők. Lesznek még könyvbemutatók, kiállítások és kortársművészeti alkotások.

A régió legnagyobb dizájn- és termelői piaca is érkezik

Az ART Piknik szervezői idén a kézművesvásár és a termelői piac helyszínét is csúcsra emelték, ugyanis az ország minden részéről több mint 100 dizájner és termelő érkezik. A vásár mindkét napon, a piknik teljes nyitvatartása alatt üzemel. 

A programokról bővebben a www.artpiknik.hu oldalon olvashatnak.

Bringás túrával is lehet menni az ART Piknikre

Écs

ZENE

Cifra Táncház

06. 07., péntek, 19.00

Cifra Udvar, Naphegy Terasz

Táncházsorozatunk következő vendége a 2017-es Fölszállott a páva kategóriagyőztese, a Pósfa zenekar. Felvidékről, a dunaszerdahelyi járásból érkeznek hozzánk, hogy egy fantasztikus hangulatú koncerttel és táncházzal indítsuk el közösen a nyarat.

Mosonmagyaróvár

ELŐADÁS

Stand Up Comedy Show

06. 12., szerda, 19.00

FLESCH-KÖZPONT

Fellépők: Orosz Gyuri, Rekop György, Záhonyi-Ábel Dávid.

Jegyek elérhetőek elővételben online és a helyszínen. Normál jegy elővételben: 5900 Ft/fő. Az előadás napján a helyszínen: 6400 Ft/fő. Diákjegy elővételben: 3900 Ft/fő. Az előadás napján a helyszínen: 4400 Ft/fő. (A belépésnél diákigazolvány felmutatása kötelező!)

KIÁLLÍTÁS

A mi színházunk

06. 11., kedd, 17.00

Flesch-központ

Mosonmagyaróvár és környéke – közösség – „MI” tudat – színház. Interaktív kiállítás a Theatrum Ad Flexum Társulat eddig bemutatott darabjaiból.

A kiállítás június 25-ig látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában