Életstílus

2015.09.18. 22:06

Magyar hatóanyagot engedélyeztek Amerikában

Az amerikai gyógyszer-engedélyező hatóság törzskönyvezte a Richter Gedeon Gyógyszergyár skizofrénia és bipoláris depresszió kezelésére alkalmazható gyógyszermolekuláját. Az eredmény a magyar gyógyszergyártás legnagyobb sikere az utóbbi években.

Munkatársunktól

Az évek óta első haza fejlesztésű kariprazin nevű molekula engedélyezéséről szóló hírt a kodpiszkalo.blog.hu szúrta ki. A törzskönyvezés egyébként azért is jelentős esemény, mert az amerikai hatóság tavaly mindössze 41 új gyógyszerhatóanyagot engedélyezett.


A hírre reagáló szakértők szerint a kariprazin legelőnyösebb tulajdonsága más hasonló molekulákhoz képest, hogy jóval kevesebb a mellékhatása, igaz a piacon vannak más, sikeresnek számító hatóanyagok is, például a japán fejlesztésű aripiprazole, a magyar kariprazinnak tehát vannak vetélytársai.

 

A gyógyszergyár kutatási részlege.


Idén márciusban jelentette be az Egyesült Államokban dolgozó Tigyi Gábor kutatóorvos és csapata, hogy sikerült kifejleszteniük egy sugárbetegséget kezelő hatóanyagot. A DBIBB nevű anyag napokkal a sugárfertőzés után is hatékonynak bizonyult a kísérletek során. A  DBIBB-hez hasonló Rx100 nevű első generációs molekulát akár jövőre engedélyezhetik, de a harmadik generációs DBIBB törzskönyvezésére még éveket kell várni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!